What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· C STAR· ΜΙΣΘΟΣ·

INFO

20.02.2013 | 18:22
Τελευταία ενημέρωση: 20.02.2013 | 23:49

Στεφάνου: Αντί να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου στέκονται στο πλευρό της PIMCO

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Για εκλογικές σκοπιμότητες από πλευράς επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη και των υποστηρικτών του τα όσα δημοσιεύονται σε καθημερινές εφημερίδες όσον αφορά την επιλεκτική διαρροή ανακοινώσεων της PIMCO προς την Κεντρική Τράπεζα για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

 Ο κ. Στεφάνου τόνισε πως αντί να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου, στέκονται στο πλευρό της PIMCO και ως απώτερος τους στόχος, είναι να αποκρύβουν οι πανθομολογούμενες ευθύνες των τραπεζών και να φορτωθούν στην Κεντρική Τράπεζα και στο νέο Διοικητή, αλλά και στην Κυβέρνηση.

«Το περιεχόμενο της επιστολής, όμως, συγκρούεται με τα όσα προσπαθούν να υποβάλουν οι εμπνευστές της μαύρης προπαγάνδας», είπε και πρόσθεσε ότι στην επιστολή της η Pimco αναφέρει ότι: «Καθ’ όλη τη διαδικασία χρησιμοποιήθηκαν οι εξειδικευμένες γνώσεις και η κρίση της εταιρείας, κάτι το οποίο είναι αναγκαίο σε τέτοιες περιπτώσεις».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι φανερό ότι η PIMCO αναφέρεται στις διαφωνίες που υπάρχουν με την κυπριακή πλευρά, ακόμα και με την Καθοδηγητική Επιτροπή (Steering Committee), για τη μεθοδολογία και τις παραδοχές που χρησιμοποίησε η εταιρεία», παραθέτοντας στη συνέχεια δύο από τις διαφωνίες.

Πρώτο, είπε, «η PIMCO, σύμφωνα με τη δική της κρίση, εκτιμά ότι η μείωση των τιμών των ακινήτων, είναι 25% μεγαλύτερη από αυτή που έχει συμφωνηθεί στην Καθοδηγητική Επιτροπή. Αυτό οδηγεί σε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 1,9 δις ευρώ».

Δεύτερο, είπε, «η PIMCO εφάρμοσε παραδοχή για απομείωση της αξίας σε σημερινές τιμές των πιθανών προσόδων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οδηγώντας σε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 1,3 δις ευρώ».
«Μόνο σ’ αυτά τα δύο θέματα που υπάρχουν έντονες διαφωνίες της κυπριακής πλευράς με την Pimco το σύνολο της διαφοράς είναι 3,2 δις ευρώ», είπε και πρόσθεσε ότι «εξαιτίας εκλογικών σκοπιμοτήτων, το επιτελείο του κ. Αναστασιάδη και οι ηγεσίες των κομμάτων που τον υποστηρίζουν, αντί να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου, στέκονται ουσιαστικά στο πλευρό της PIMCO».
Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, «ακυρώνουν την προοπτική που υπάρχει να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Κυβέρνησης για χρησιμοποίηση του βασικού σεναρίου για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και χρησιμοποίηση του Μηχανισμού Απευθείας Χρηματοδότησης των τραπεζών αν και εφόσον οι τράπεζες χρειαστούν στην πορεία περισσότερα κεφάλαια».

Αναφερόμενος σε δηλώσεις ξένων παραγόντων και δημοσιεύματα ξένου Τύπου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Αναστασιάδης ένιωσε σήμερα την ανάγκη να προσπαθήσει να διασκεδάσει αυτά που δηλώνουν ξένοι παράγοντες και που γράφει ο ξένος Τύπος σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Όπως είπε, «η Wall Street Journal έγραφε χθες ότι θα φύγει ο Χριστόφιας που αντιστέκεται στις ιδιωτικοποιήσεις και θα έρθει ο Αναστασιάδης που είναι υπάκουος. Η JP Morgan γράφει σήμερα ότι διαμορφωτές πολιτικής αναμένουν ότι ο κ. Αναστασιάδης θα είναι πιο δεκτικός στους όρους για το πρόγραμμα διάσωσης. Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Άσμουσεν δήλωνε προ ημερών ότι η Κύπρος χρειάζεται έναν Πρόεδρο που να διαπραγματευτεί ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, διότι ο κ. Χριστόφιας τις απέρριπτε».

Οι ξένοι, είπε, «γνωρίζουν κάτι που γνωρίζει και ο κυπριακός λαός: ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε όλα με την Τρόικα. Το απέδειξε άλλωστε στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα όταν απειλούσε και εκβίαζε τον Πρόεδρο να υπογράψει άρον-άρον το Μνημόνιο».
«Οι πολίτες όταν ψηφίζουν είναι καλά να γνωρίζουν ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις και θέσεις του κ. Αναστασιάδη», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινή ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor`s με την οποία προειδοποιεί για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Κύπρου σε περίπτωση που δεν προχωρήσει στην υπογραφή μνημονίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κύπρος – το δήλωσε, άλλωστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάρα πολλές φορές – θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτό που κατ’ αρχήν έχουμε συμφωνήσει. Παραμένει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».
Σημείωσε ότι «ενόσω εγείρονται και νέοι όροι και μπαίνουν νέα ζητήματα, τότε δυσχεραίνεται και η προσπάθεια που καταβάλλεται».

«Είναι καιρός η Ευρώπη να δείξει την πραγματική της αλληλεγγύη προς ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, που στην ουσία έπεσε θύμα της ευρωπαϊκής απόφασης για απομείωση του ελληνικού χρέους – κάτι που κόστισε πάρα πολύ στην Κύπρο και κοστίζει ακόμη, ένεκα της μεγάλης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Αυτό είναι το προεκλογικό οργανόγραμμα του ΔΗΣΥ μέχρι την Κυριακή των εκλογών.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Λιλλήκας: Ψήφο εμπιστοσύνης σε κανένα

Α. Νεοφύτου: «Συνέχιση των πολιτικών Χριστόφια, ή αλλαγή»   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Αερομαχίες» Φαίδωνος - Μαύρου στο ΡΙΚ για τα αποχετευτικά τέλη - «Ομερτά μεταξύ συγγενών...»
  2. Προεκλογικές «αβάντες» Μητσοτάκη σε ΠτΔ στην Αθήνα - «Είστε παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα»
  3. Νέες «βολές» Μαλά για επικίνδυνες θέσεις και διγλωσσία ΠτΔ στο Κυπριακό
  4. Πρόεδρος UEFA: «Ανησυχία για τη Μίλαν»
  5. Π. Παυλόπουλος: Η διαιώνιση μεταβατικού καθεστώτος στην Κύπρο, επικίνδυνο προηγούμενο για την ΕΕ
  6. Βόρεια Κορέα για Τραμπ: «Είναι αισχρός, συμφεροντολόγος και μας προκαλεί»!