What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

21.02.2013 | 10:31
Τελευταία ενημέρωση: 21.02.2013 | 12:33

Ζητά να ενημερώσουν τις τράπεζες με επιστολή στην τρόικα ο Π.Δημητριάδης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης αναμένεται να στείλει επιστολή στην τρόικα, με σκοπό να ξεκινήσει η επίσημη ενημέρωση των τραπεζών, σχετικά με τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων στην κεφαλαιακή τους επάρκεια και να αρχίσουν να ετοιμάζονται τα πλάνα αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος. 

Οι τράπεζες έχουν ζητήσει παράταση για την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2012, ώστε να συμπεριληφθούν τα επιχειρησιακά τους σχέδια (business plans) και συγχρόνως ένα σχέδιο κεφαλαιοποίησης (capital plan) το οποίο να υποστηρίζει την υλοποίηση του πρώτου.

Για να ετοιμαστούν όμως τα νέα πλάνα των τραπεζών που θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν, θα πρέπει πρώτα να ενημερωθούν σχετικά με την τελική έκθεση του οίκου αξιολόγησης Pimco.

Με βάση την έκθεση του ξένου οίκου, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την επόμενη τριετία, βάσει του ακραίου σεναρίου, φθάνουν τα 10,1 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η υπόθεση των κατόχων αξιογράφων. Ο λόγος που δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη οι τράπεζες είναι το εμπάργκο που επέβαλε η τρόικα, στη δημοσιοποίηση των στοιχείων, μετά την υπογραφή του μνημονίου.

Ο διοικητής της Κεντρικής αναμένεται να επισημάνει προς τους πιστωτές για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν σχετικά με την ετοιμασία των σχεδίων αναδιάρθρωσης, καθώς απαιτείται οι τράπεζες να έχουν επαρκή ενημέρωση για τα κεφαλαιακά ελλείμματα που έχουν εντοπιστεί. Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εισηγηθεί, η Συντονιστική Επιτροπή να ετοιμάσει ξεχωριστό φάκελο για την κάθε τράπεζα με τα στοιχεία που την αφορούν. Οι τράπεζες θα πρέπει να διαφυλάξουν την εμπιστευτικότητα των στοιχείων ενώ στην περίπτωση που παρατηρηθούν διαρροές, θα είναι υποχρεωμένες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δώσουν στη δημοσιότητα το ακριβές
περιεχόμενο της έκθεσης.

Η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να ακολουθήσει την έκθεση της Pimco σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με καταγεγραμμένη τη διαφωνία της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Λευκωσία προσπαθεί, στο μνημόνιο να συμπεριληφθεί το βασικό σενάριο που θεωρείται πιο ρεαλιστικό και αν στην πορεία προκύψουν πρόσθετες ανάγκες να καλυφθούν απευθείας από το μηχανισμό ESM.

Εξάλλου, η εφημερίδα «Πολίτης» γράφει ότι η Γενική Λογίστρια της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε στοιχεία για υλοποίηση του μνημονίου αναφορικά και με την εκποίηση κρατικών εταιρειών από ημικρατικούς οργανισμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δόθηκαν οδηγίες να αγνοηθεί η επιστολή, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί ακύρωσαν συναντήσεις της Γενικής Ελέγκτριας με ηγετικά στελέχη ημικρατικών οργανισμών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και η Κεντρική Τράπεζα είδαν σκοπιμότητες πίσω από την αποκάλυψη χθες της επιστολής του οίκου Pimco, σύμφωνα με τον οποίο οι υπολογισμοί του στηρίχθηκαν σε στοιχεία της Λευκωσίας.

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι « καταιγισμός ανακοινώσεων από μέρους του επιτελείου του κ. Αναστασιάδη αποδεικνύει τη σκοπιμότητα της επιλεκτικής και παραπλανητικής διαρροής της επιστολής της Pimco προς την Κεντρική Τράπεζα σε εφημερίδα».

«Το περιεχόμενο της επιστολής, όμως, συγκρούεται με τα όσα προσπαθούν να υποβάλουν οι εμπνευστές της μαύρης προπαγάνδας», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Είναι φανερό ότι η PIMCO αναφέρεται στις διαφωνίες που υπάρχουν με την κυπριακή πλευρά, ακόμα και με την Συντονιστική ή Επιτροπή (Steering Committee), για τη μεθοδολογία και τις παραδοχές που χρησιμοποίησε η εταιρεία».

Ο κ. Στεφάνου παρέθεσε δύο διαφωνίες:

-Η PIMCO, σύμφωνα με τη δική της κρίση, εκτιμά ότι η μείωση των τιμών των ακινήτων είναι 25% μεγαλύτερη από αυτή που έχει συμφωνηθεί στην Καθοδηγητική Επιτροπή. Αυτό οδηγεί σε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ

-Η PIMCO εφάρμοσε παραδοχή για απομείωση της αξίας σε σημερινές τιμές των πιθανών προσόδων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οδηγώντας σε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 1,3 δισ.ευρώ

Μόνο σ' αυτά τα δύο θέματα, για τα οποία υπάρχουν έντονες διαφωνίες της κυπριακής πλευράς, το σύνολο της διαφοράς είναι 3,2 δισ. ευρώ, επεσήμανε ο κ. Στεφάνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Αντιδράσεις αντιπολίτευσης για τους όρους εντολής της Pimco

Pimco: Τα στοιχεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δόθηκαν από τις Κυπριακές Αρχές

Απαράδεκτο: Θα υπογράψουν μνημόνιο και μετά θα δημοσιοποιήσουν την έκθεση Pimco

Aσχολούνται περισσότερο με τις διαρροές παρά την ουσία της έκθεσης Pimco στην Κεντρική Τράπεζα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών
  2. Προσοχή! Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και περιοδικές αποκοπές κυκλοφορίας σε Λάρνακα - Λευκωσία ένεκα της Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδος-Ιορδανίας
  3. ΟΠΑΠ Κύπρου: «Πράσινο» φως για ακύρωση έρευνας στα γραφεία
  4. Πάφος: Χειροπέδες τα μεσάνυχτα σε 35χρονο για την αποτυχημένη απόπειρα ληστείας της Τρ. Κύπρου
  5. Αδιανόητο! Η τράπεζα της έδωσε επιπλέον 40 χιλ. ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  6. Δάνεια €65 εκατ. υπέγραψαν Ελληνική και Συνεργατισμός με κρατικές εγγυήσεις