What's hot? ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΧΩΡΟΣ· ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ· ΛΙΛΛΗΚΑΣ· SURVIVOR·

INFO

21.02.2013 | 22:15
Τελευταία ενημέρωση: 21.02.2013 | 23:47

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή μέθοδος για την ανάπτυξη του αιμοδοτικού εθελοντισμού στα σχολεία

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στην Θεσσαλονίκη εκπονήθηκε και διεξάγεται ένα πιλοτικό-εκπαιδευτικό παιχνίδι για την αιμοδοσία και την δωρεά βλαστοκυττάρων, προκειμένου μαθητές σχολείων να αναπτύξουν την συνείδηση του εθελοντή αιμοδότη, σε μια χώρα με τεράστιες ανάγκες σε αποθέματα αίματος.

«Όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετό αίμα, τα αιμοσφαίρια φωνάζουν για βοήθεια τους κυανόκρανους. Είναι αιμοσφαίρια από άλλο άνθρωπο που ταιριάζουν με τα δικά μας». Μ΄ αυτό τον τρόπο εξηγείται στους μικρούς μαθητές η διαδικασία της μετάγγισης, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αιμοσφαίρια» που εκπόνησε ο σύλλογος «Πηγή Ζωής» και είναι βασισμένο στην γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων «Τα αιμοσφαίρια - Ταξίδι στην πηγή της ζωής».

Στην ανάγκη δημιουργίας εθελοντικής αιμοδοτικής συνείδησης στα παιδιά αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του συλλόγου, λέκτορας αιματολογίας στο ΑΠΘ, Βασίλης Περιφάνης μιλώντας σε ημερίδα ευαισθητοποίησης σε θέματα κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού που διοργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Η «Πηγή Ζωής» μέσω του οπτικοακουστικού αυτού προγράμματος για παιδιά 10 έως 12 ετών προσπαθεί να εισάγει την έννοια του εθελοντισμού, την αγάπη για τον συνάνθρωπο και να δημιουργήσει στα παιδιά αιμοδοτική συνείδηση έτσι ώστε στα 18 τους χρόνια να γίνουν συνειδητοποιημένοι εθελοντές αιμοδότες» ανέφερε ο κ. Περιφάνης.

Άλλωστε, οι ανάγκες για αίμα είναι τεράστιες, αφού μόνο οι θαλασσαιμικοί (Μεσογειακή αναιμία) στη χώρα μας χρειάζονται 150.000 φιάλες αίματος ετησίως.

«Πρόκειται για το ¼ των συνολικών αναγκών για αίμα στα νοσοκομεία πανελλαδικά» διευκρίνισε στην ημερίδα ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσογειακής Αναιμίας Θεσσαλονίκης, Βασίλης Δήμος. «Στην Ελλάδα», πρόσθεσε, «υπάρχουν 3.000 άτομα με θαλασσαιμία όπως αποκαλούμε πλέον τη νόσο που ονομαζόταν Μεσογειακή αναιμία, αφού συναντάται σε όλες τις χώρες του κόσμου και όχι μόνο στην Μεσόγειο».

Δημόσια τράπεζα ομφαλιοπλακουντικού αίματος

Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2009, δημόσια τράπεζα ομφαλιοπλακουντικού αίματος από γονείς που αποφασίζουν να δωρίσουν τον πλακούντα τους.

«Έχουμε ήδη 14.393 μοσχεύματα εκ των οποίων τα 2011 έχουμε επεξεργασθεί και αποθηκεύσει. Κι αυτό γιατί ένα μόσχευμα πρέπει να μας αποσταλεί εντός 48ωρου και δεχόμαστε πάρα πολλά από επαρχιακές πόλεις. Επιπλέον, κρατάμε μόνο τα μοσχεύματα που είναι πάνω από 70 ml, γιατί όσο πιο πολύ όγκο έχουν, τόσο πιο πολλά είναι και τα βλαστοκύτταρα» εξήγησε η Δρ βιολογίας, Αγγελική Ξαγοράρη.

«Κάθε μόσχευμα, παίρνει έναν κωδικό και αρχειοθετείται, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθεί μέχρι 25 χρόνια» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τεστ αίματος προβλέπει τον καρκίνο;

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Σοβαρά επεισόδια έξω από το τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης στην πορεία των Αρμενίων για την Γενοκτονία
  2. Ανατροπή με το Ενωτικό Δημοψήφισμα! Αναφορά ΠτΔ στο Ανώτατο - Αντισυνταγματικότητα «βλέπει» ο Γεν. Εισαγγελέας [vid]
  3. Survivor: Για ποιο λόγο έφυγε ο Λάμπρος Χούτος από το παιχνίδι [vid]
  4. Προσοχή: Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια στην αγορά
  5. Survivor τρέιλερ: Οι ανατρεπτικές αποκαλύψεις της Κυριακής!
  6. Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του βιαστή δύο ανήλικων παιδιών!