What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

22.02.2013 | 00:00
Τελευταία ενημέρωση: 22.02.2013 | 10:06

FT: Πιθανή μια Ελληνικού στιλ οικονομική καταστροφή στην Κύπρο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Για να λυθεί το πρόβλημα υπάρχουν τρεις τρόποι, αναφέρει το άρθρο
- Η επιβολή ζημιάς σε πιστωτές, ακόμα και σε καταθέτες, είναι η καλύτερη επιλογή
- Η Ευρώπη πρέπει να πάρει το δίδαγμα, δύο άλλων νησιών της Ισλανδίας και την Ιρλανδίας
-Οι ανάγκες διάσωσής των Κυπριακών τραπεζών καθιστούν μη διαχειρίσιμο το χρέος

 Όπως αναφέρουν οι FT «Οι προηγούμενες διασώσεις συνιστούσαν επιβεβλημένες διασώσεις από τους φορολογούμενους της εκάστοτε χώρας των επενδυτών από αλλού, που είχαν επιπόλαια αλλά εθελούσια χρηματοδοτήσει ιδιωτικές τράπεζες στην ευρωπεριφέρεια. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν χειρότερα τα προβλήματα των κυβερνήσεων. Τον περασμένο Ιούνιο οι υπουργοί της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να διασπάσουν το μοιραίο εναγκαλισμό μεταξύ τραπεζών και κυβερνήσεων, έναν εναγκαλισμό που πουθενά δεν είναι πιο σφιχτός από όσο στην Κύπρο», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Συνεχίζει αναφέροντας ότι οι κυπριακές τράπεζες είναι τόσο μεγάλες που κάνουν την Ιρλανδία να μοιάζει πως δεν έχει αρκετά διογκωμένο τραπεζικό τομέα. Αποτέλεσμα είναι οι ανάγκες διάσωσής τους να καθιστούν μη-διαχειρίσιμο το εθνικό χρέος.

Για να λυθεί το πρόβλημα υπάρχουν τρεις τρόποι, αναφέρει το άρθρο: Πρώτον, οι εταίροι να διασώσουν απευθείας τις τράπεζες, δεύτερο να το κάνει η κυβέρνηση και μετά να αναδιαρθρώσει το χρέος της ή τρίτον να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με διαγραφή οφειλών προς πιστωτές. «Πρόκειται για θέμα αρχής και δημιουργίας προηγουμένου, όχι χρημάτων: 10 εκ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό», αποφαίνεται η εφημερίδα.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη επιλογή, σημειώνεται ότι έχει απορριφθεί μέχρι να δημιουργηθεί μια τραπεζική ένωση. Η δεύτερη επιλογή χαρακτηρίζεται «καταστροφική», καθώς θα καθιστούσε αναξιόπιστη την υπόσχεση ότι η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική. Επομένως, συμπεραίνουν οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", η επιβολή ζημιάς σε ανώτερους πιστωτές, ακόμα και σε ανασφάλιστους καταθέτες, είναι η καλύτερη επιλογή.

«Για πρώτη φορά πρόκειται για πιθανή επιλογή. Έχει την πολιτική με το μέρος της. Γερμανοί πολιτικοί γνωρίζουν ότι η στήριξη των κυπριακών τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων θα ωφελούσαν Ρώσους ολιγάρχες και πολυεθνικές που χειραγωγούν τους φόρους τους», σχολιάζεται. Η εφημερίδα προσθέτει ότι αν και ο κίνδυνος διάδοσης της κρίσης σε άλλες τράπεζες είναι υπαρκτός σε μια τέτοια περίπτωση, οι επενδυτές δεν είναι τυφλοί ώστε να μη δουν τις διαφορές μεταξύ χωρών. «Η διάδοση της κρίσης από ένα κούρεμα εθνικού χρέους θα ήταν άλλωστε πολύ πιο πιθανή και πιο επιζήμια», σχολιάζει η εφημερίδα.

Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει το δίδαγμα των δύο άλλων νησιών που άφησαν το τραπεζικό τους σύστημα «να κάνει μετάσταση σε μια προσπάθεια για εύκολο πλουτισμό», την Ισλανδία και την Ιρλανδία.
Σε ανταπόκριση της ίδιας εφημερίδας από τη Λευκωσία εξάλλου αναφέρεται ότι οι φόβοι μιας ελληνικού τύπου κρίσης επισκιάζουν το δεύτερο γύρο των εκλογών. Περιγράφεται πώς η κίνηση στην αγορά έχει πέσει, με μια καταστηματάρχη να λέει ότι ο κόσμος διστάζει να ξοδέψει όπως παλιά.

Μαζί με την περιορισμένη καταναλωτική κίνηση, το ρεπορτάζ επισημαίνει ως «ένδειξη αγωνίας για μια πιθανή ελληνικού στιλ οικονομική καταστροφή» τον υψηλό δανεισμό των νοικοκυριών και την αυξανόμενη ανεργία που συμπιέζει τα εισοδήματα. «Αυτοί οι φόβοι έχουν συμβάλλει στο επιβλητικό προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη», σχολιάζει η συντάκτρια της εφημερίδας.

Το πιο επιτακτικό πρόβλημα για το νέο Πρόεδρο, προσθέτει το δημοσίευμα, θα είναι η εξασφάλιση του πακέτου διάσωσης για τις τράπεζες της χώρας φροντίζοντας το δημόσιο χρέος να μην ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ, ποσοστό που θεωρείται βιώσιμο.

Το ρεπορτάζ κλείνει με αναφορά στα προβλήματα ρευστότητας που παρατηρούνται. Σημειώνεται πως Έλληνες καταθέτες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν χρήματα στην Ελλάδα, περίπου τα μισά από τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν βγάλει στην Κύπρο.

Επίσης κάποιες από τις «χιλιάδες» ρωσικές εταιρείες που μετέφεραν την έδρα τους στην Κύπρο λόγω της χαμηλής φορολογίας και των «ελαφρών» κανονισμών έχουν μεταφέρει καταθέσεις τους από την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα στη θυγατρική της ρωσικής VTB στην Κύπρο, εξελίξεις που τραπεζίτης χαρακτηρίζει «ανησυχητικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Financial Times: Επιμένουν να λύσουν το Κυπριακό με μοχλό πίεσης την οικονομία

Ο Χ. Πισσαρίδης θα είναι ο νέος Υπουργός Οικονομικών; - Τι αποκαλύπτει στο Bloomberg

   Διαδώστε αυτό το άρθρο