What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ· ΑΟΖ· SAIPEM 12000·

INFO

22.02.2013 | 17:08
Τελευταία ενημέρωση: 22.02.2013 | 22:42

Στεφάνου: Πετύχαμε περιορισμό των αποκοπών κοινωνικών παροχών

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Η Κυβέρνηση με τη σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε κατάφερε να περιορίσει τις αποκοπές κοινωνικών παροχών ύψους για το 2013 στα 113 εκ. ευρώ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Δημοκρατικό Κόμμα , απαιτούσαν πολύ μεγαλύτερες αποκοπές κοινωνικών παροχών από όσα ζητούσε η Τρόικα.

Σε σημερινή του δήλωση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το «Επιτελείο του κ. (Νίκου) Αναστασιάδη και οι ηγεσίες των κομμάτων που τον υποστηρίζουν προσπαθούν να πείσουν ότι η κυβέρνηση τάχα δέχθηκε τις ιδιωτικοποιήσεις.
Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να αποκτήσουν άλλοθι για να προχωρήσουν στις ιδιωτικοποιήσεις αν ο κ. Αναστασιάδης εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος να θυμίσουμε πίεζε και εκβίαζε για άρον άρον υπογραφή του μνημονίου στο οποίο η τρόικα απαιτούσε άμεσες με οδικό χάρτη και χρονοδιαγράμματα, ιδιωτικοποιήσεις».

Μακριά από την προεκλογική περίοδο, είπε, πριν ακόμα κυριαρχήσουν οι σκοπιμότητες και οι μεταλλάξεις του κ. Αναστασιάδη, αλλά και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, οι αξιωματούχοι του κόμματος δημόσια μιλούσαν για ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, της ΑΤΗΚ και της Αρχής Λιμένων, είπε ο Εκπρόσωπος.

Ανέφερε πώς «όταν η ηγεσία του ΔΗΚΟ, λοιπόν, διαβεβαιώνει τους οπαδούς του ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με το ΔΗΣΥ ας έχει υπόψη αυτό που γράφει η ανάλυση της JP Morgan ότι ‘ο κ. Αναστασιάδης θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει άμεσα τις αλλαγές που θα του ζητηθούν από τους Ευρωπαίους, αφού στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα πρέπει να μαζέψει ψήφους από όσους στήριξαν την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα και οι οποίοι πιστεύουν πως δεν πρέπει να γίνουν πολλές υποχωρήσεις απέναντι στην Τρόικα. Ως εκ τούτου θα πρέπει πρώτα να δείξει στο εσωτερικό ότι είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής και παραχωρεί σταδιακά έδαφος’».

Και η JP Morgan λοιπόν συμφωνεί με τη Wall Street Journal που έγραψε πρόσφατα ότι ο κ. Αναστασιάδης θα είναι ‘υπάκουος στην Τρόικα’, καθώς και με τη Financial Times που έγραψε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα είναι ‘πιο δεκτικός’, είπε ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, και διερωτήθηκε «για ποιο πράγμα θα είναι υπάκουος και δεκτικός το είπε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πριν από λίγες μέρες, ο κ. Ασμουσεν: για εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες, όπως λέει ο διεθνής Τύπος, ο κ. Χριστόφιας ήταν αρνητικός».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο «κ. Αναστασιάδης σήμερα μίλησε και για αποκοπές επιδομάτων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι όταν η Τρόικα ήρθε στην Κύπρο επέμενε για αποκοπές κοινωνικών παροχών ύψους 150 εκ. ευρώ. Ο ΔΗΣΥ, στις συναντήσεις που έγιναν με την Κυβέρνηση, απαιτούσε αποκοπές κοινωνικών παροχών ύψους 190 εκ. ευρώ, δηλαδή 40 εκ. ευρώ περισσότερα από όσα έλεγε η Τρόικα. Η δε ηγεσία του ΔΗΚΟ έφερε πρόταση για αποκοπές 250 εκ. ευρώ, 100 εκ. περισσότερες αποκοπές από αυτές που ζητούσε η Τρόικα. Η Κυβέρνηση με τη σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε κατάφερε να περιορίσει αυτές τις αποκοπές για το 2013 στα 113 εκ. ευρώ».

Χθες, συνέχισε, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου κατηγορούσε την Κυβέρνηση ότι τάχα παραχώρησε αλόγιστα επιδόματα. Να θυμίσουμε ότι για αυτό μας κατηγόρησε πάρα πολύ όλη αυτή την πενταετία ο ΔΗΣΥ, ότι δηλαδή παραχωρούσαμε αλόγιστα, επιδόματα. Ύστερα βγαίνει ο κ. Αναστασιάδης να μας κατηγορεί ότι έχουμε προβεί σε αποκοπές επιδομάτων. «Ποιον να πιστέψεις και πότε να τον πιστέψεις. Εδώ προκύπτει θέμα αξιοπιστίας», είπε.

Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου είπε ότι «με δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης τα ‘έβαλε’ με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος κατώτατος μισθός στην Κύπρο βγαίνει έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου – δεν είναι εθνικό κατώτατο όριο μισθού, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες – και αφορά συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, που είναι και χαμηλόμισθες, όπως είναι οι πωλητές και κάποιες άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Δυστυχώς, για τον κ. Αναστασιάδη, το κόμμα του και το επιτελείου του, πρόβλημα είναι ο κατώτατος μισθός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποκαλύπτουμε τις αγωγές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας – Πάνω από μισό δις οι οφειλές για απαλλοτριώσεις

PIMCO: Αυτές είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των Κυπριακών τραπεζών

Απαράδεκτο: Θα υπογράψουν μνημόνιο και μετά θα δημοσιοποιήσουν την έκθεση Pimco


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κλέλια Βασιλείου: Ποια είναι η νέα αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος
  2. Αναστασιάδης: Αλλάζει ρόστερ στο Προεδρικό - Φαβορί και καραμπόλα για κυβερνητικό εκπρόσωπο
  3. Κυπριακό: Τα όσα υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για τον χάρτη
  4. Προσοχή! Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και περιοδικές αποκοπές κυκλοφορίας σε Λάρνακα - Λευκωσία ένεκα της Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδος-Ιορδανίας
  5. Χατζηπέτρου: Οι αποκοπές στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου ξεπέρασαν τα 2 δις
  6. CYTA: Πέρασε ο προϋπολογισμός με αποκοπές 10% σε επιδόματα