What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

24.02.2013 | 10:44
Τελευταία ενημέρωση: 24.02.2013 | 14:16

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Αφιέρωμα – Πως αντιμετώπισε ο ξένος τύπος την εκλογή Χριστόφια στην Κύπρο πριν απο 5 χρόνια

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Πριν από 5 χρόνια ο ξένος τύπος έβλεπε με δισταγμό και καχυποψία, την κομμουνιστική ταυτότητα του νέου Προέδρου στην Κύπρο, ενώ ιδιαίτερα καυστικές ήταν οι αναφορές του Βρετανικού τύπου, ο οποίος με βάση δηλώσεις του παρελθόντος του Δημήτρη Χριστόφια για το καθεστώς των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, εξέφραζε ανησυχίες για την πολιτική των συμφερόντων της πρώην αποικιοκρατικής δύναμης στο νησί.

 Την επόμενη ημέρα της εκλογής του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ήταν δύσκολο να διαβάσεις μια επικεφαλίδα στα ξένα μέσα ενημέρωσης που να μην περιλαμβάνει τις λέξεις «Κομμουνιστής» και «Κύπρος» στην ίδια πρόταση .

«Ο κομμουνισμός κερδίζει στην Κύπρο» έγραφε η New York Times, «Η Κύπρος εκλέγει τον πρώτο κομμουνιστή της Πρόεδρο», ήταν ο τίτλος της Βρετανικής Guardian, ενώ η National Post» του Καναδά και οι Times της Ινδίας έφεραν συμπτωματικά τον ίδιο τίτλο « Ο Κομμουνιστής Χριστόφιας κερδίζει στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου»

Η Times του Λονδίνου, υποδέχθηκε με μία διάθεση ειρωνείας την εκλογή Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας υπό τον τίτλο «Ο κύριος Χριστόφιας, 61 ετών , έχει καλύτερη επαφή με το Κρεμλίνο από ό, τι με τον Λευκό Οίκο ή την Downing Street», υποθέτοντας ότι η νίκη του Δημήτρης Χριστόφια θα προκαλέσει πανικούς στις Βρυξέλλες ή στο Λονδίνο.

«Το κόμμα του - ΑΚΕΛ, το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού - βάζει τον πραγματισμό πριν από την μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία του και είναι σοσιαλδημοκράτης στην πράξη», καταλήγει η εφημερίδα.

Οι Washington Times, προέβλεπε ότι το διαιρεμένο νησί θα σφυρηλατούσε στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα και θα επικεντρωνόταν λιγότερο για στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

«Το ΑΚΕΛ είναι ένα αίνιγμα για τους δυτικούς αναλυτές και διπλωμάτες. Το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Κύπρο, δεν έχει συγκεκριμένο οικονομικό ή πολιτικό πρόγραμμα. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της ηγεσίας του, συμπεριλαμβανομένου του κ. Χριστόφια, είχε ωφεληθεί από τις υποτροφίες στη Ρωσία, όταν η πρώην Σοβιετική Ένωση προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει το νησί μετά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1960» ανέφερε η εφημερίδα, η οποία επικαλείτο μάλιστα την ανησυχία που εξέφραζαν δυτικοί διπλωμάτες στη Λευκωσία.
Οι Financial Times, είχε φιλτράρει το λαϊκό προφίλ του Προέδρου Χριστόφια, φέροντας τον χαρακτηριστικό τίτλο « Ο Μορφωμένος λαϊκιστής της Μόσχας, που φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τις ευρωσκεπτικιστικές του απόψεις»
Μάλιστα προχωρούσε σε αναφορές για την επιχειρηματική δραστηριότητα του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι «Οι κομμουνιστές εξακολουθούν να αγκαλιάζουν το μαρξισμό-λενινισμό, παρά το γεγονός ότι το κόμμα ελέγχει ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας εταιρείας επενδύσεων εισηγμένης στο μικρό χρηματιστήριο της Λευκωσίας»

Η Guardian ξεκινούσε το ρεπορτάζ της προβάλλοντας μία χαρακτηριστικά δήλωση του Δημήτρη Χριστόφια από τα παλιά : « Ένας Ρωσικά -εκπαιδευμένος κομμουνιστή που περιέγραψε κάποτε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας , έγινε ο έκτος πρόεδρος της Κύπρου».
Μάλιστα η Βρετανική Guardian, έκρινε τότε, ότι η εκλογή Χριστόφια θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ΕΕ και ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο -της πρώην αποικιοκρατικής δύναμης στο νησί».

"Παρά το γεγονός ότι ο Χριστόφιας είναι ένας πραγματιστής επιθυμεί να ασκήσει τα φιλοευρωπαϊκά διαπιστευτήρια του. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας αραιωμένη ςμορφής του μαρξισμού-λενινισμού, της αποστρατιωτικοποίησης ολόκληρου του νησιού, ενώ τάσσεται παθιασμένα εναντίον της παρουσίας των βρετανικών κυρίαρχων στρατιωτικών βάσεων, τις οποίες ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως« αποικιοκρατική κηλίδα αίματος », ανέφερε η Guardian.
Αύριο Δευτέρα ο ξένος τύπος, θα δώσει ένα νέο στίγμα της κριτικής του άποψης για το πολιτικό υπόβαθρο του νέου Προέδρου της Κύπρου, με τη διαφορά ότι στο επίκεντρο πλέον θα βρίσκεται, όπως διαφαίνεται από την προδιάθεση του τον τελευταίο χρόνο, το διακύβευμα της νέας κυβέρνησης για χειρισμό της μεγάλης τρύπας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013 - Αφιέρωμα:Η ιστορία της κάλπης στην Κύπρο - 1959- 2013 

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Αφιέρωμα - Η αποχή, ένα διαχρονικά δυνατό «κόμμα»

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Ψήφισε ο Νίκος Αναστασιάδης 

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Σταύρος Μαλάς
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Παράταση «σχεδίου Γιούνκερ» ενώπιον ΕΚ, προτελευταία η Κύπρος στην αξιοποίησή του
  2. Μαλάς: Ανέπτυξε τις θέσεις του για οικονομία και Κυπριακό στους ομογενείς στο Λονδίνο
  3. Γνωστός Παφίτης ο υπερτυχερός του Τζόκερ
  4. Προεδρικές Εκλογές: «Κλείδωσε» το debate - Ημερομηνία, μονομάχοι και ενότητες
  5. Ευρωβαρόμετρο: Έρευνα-«καταπέλτης» για την σχέση επιχειρηματικότητας, διαφθοράς και πολιτικής στην Κύπρο
  6. Αβέρωφ Νεοφύτου: «Για τον Αναστασιάδη μιλούν τα έργα του»