What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ· ΤΖΟΚΕΡ·

INFO

24.02.2013 | 14:36
Τελευταία ενημέρωση: 24.02.2013 | 17:54

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο με την ματιά των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Αρκετά διεθνή ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με τον δεύτερο γύρο των Κυπριακών προεδρικών εκλογών και παρά το γεγονός ότι επισκιάζονται εν τινι μέτρω από τις εκλογές σε μια άλλη μεγάλη μεσογειακή χώρα, την Ιταλία.

Το Euronews κάνει λόγο για αδιαμφισβήτητο φαβορί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αναφερόμενο στον υποψήφιο του ΔΗ.ΣΥ.,  Νίκο Αναστασιάδη. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα πρακτορεία, στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, το Euronews αναφέρει πως οι Κύπριοι πολίτες πάνε στην κάλπη με το μυαλό τους στραμμένο στα οικονομικά προβλήματα και όχι στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος και στον τερματισμό της διχοτόμησης της Μεγαλονήσου. Τέλος, αναφέρεται πως η διάσωση της Κύπρου θα στοιχήσει περίπου 17,5 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), ποσό δηλαδή σχεδόν ίσο με αυτό ολόκληρης της κυπριακής οικονομίας.

Το Bloomberg, αναφέρεται στις αργόσυρτες διαπραγματεύσεις των 8 τελευταίων μηνών μεταξύ Ε.Ε. και Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά στο πακέτο διάσωσης που απαιτείται, προκειμένου να υπάρξει μια έστω και σταδιακή οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο.

Κατονομάζει τον Αναστασιάδη ως "άνθρωπο" της Μέρκελ, έχοντας ήδη κεφαλαιοποιήσει την πολιτική στήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, αλλά θεωρεί πως με τον υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ, συνυποψήφιό του Σταύρο Μαλά, μικρή απόσταση τους χωρίζει όσον αφορά τις τελικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν στο ζήτημα της διάσωσης της οικονομίας και των τρόπων εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα.

Στον Bloomberg αναπαράγονται επίσης τα δημοσιεύματα που θέλουν την Κύπρο ως κέντρο ξεπλύματος, κυρίως ρωσικής προέλευσης, μαύρου χρήματος, ενώ αναφορά γίνεται και στο ζήτημα της ρευστότητας, της ανεργίας που έχει έντονα αυξητικές τάσεις, αλλά και στα ανοίγματα του Νίκου Αναστασιάδη προς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

Το πρακτορείο Reuters, προβάλλει τον Ν. Αναστασιάδη ως αδιαφιλονίκητο φαβορί του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στο νησί της Αφροδίτης, έναν πολιτικό που, όπως αναφέρει, επιθυμεί να φέρει εις πέρας ένα πρόγραμμα ριζικών αλλαγών σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις αποκρατικοποιήσεις.

Μάλιστα, αναφέρει πως οι διεθνείς αγορές προσδοκούν και ελπίζουν σε μια νίκη του Αναστασιάδη που θα επιτάχυνε τις εξελίξεις τόσο σε οικονομικά, όσο και σε φλέγοντα πολιτικά ζητήματα. Η Κύπρος άλλωστε, αντιμετωπίζεται πλέον ως μια δυνητική συστημική απειλή για ολόκληρη την Ευρωζώνη, η οποία δειλά-δειλά ξαναμπήκε σε μια ευαίσθητη φάση ανάκαμψης. Μια κυπριακή οικονομική τραγωδία θα μπορούσε όμως να αντιστρέψει άμεσα αυτό το κλίμα της ανανεωμένης εμπιστοσύνης προς την ζώνη του Ευρώ.

Το Reuters κάνει επίσης μνεία και στο ζήτημα που μαστίζει την κυπριακή κοινωνία, που δεν είναι άλλο από την αυξητική τάση της ανεργίας που πλέον αγγίζει τα ποσοστά του 15%. Η αποχή αναμένεται να είναι μεγαλύτερη του 1ου γύρου (16,86%), καθώς, όπως αναφέρει το πρακτορείο, είναι διάχυτο ένα κλίμα απαισιοδοξίας για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Τέλος, και το Reuters δεν αποφεύγει να προβεί σε αναπαραγωγή δημοσιευμάτων που φέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία να έχει μια ιδιάζουσα σχέση με την Ρωσική Ομοσπονδία. Αναφέρει μάλιστα, πως η Γερμανία βλέπει με αυξανόμενη δυσφορία τους πολυεπίπεδους δεσμούς της Κύπρου με την Ρωσία, οι οποίοι ξεπερνούν το στενό οικονομικό πλαίσιο. 

Στην Wall Street Journal, εκτενές είναι το ρεπορτάζ για τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις  που προκάλεσε η κρίση στον τραπεζικό τομέα, αλλά και στους κλυδωνισμούς που προέρχονται από τα απόνερα της ελληνικής κρίσης, που λόγω των δεσμών αλληλεξάρτησης των δύο κρατών, ήταν φυσικό επακόλουθο να επηρεαστεί και η Κυπριακή οικονομία.

Επίσης, αναφέρεται πως το πολιτικό πρόβλημα της de facto διχοτόμησης του νησιού, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής του 1974, έρχεται πλέον δεύτερο στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων, προτάσσοντας το οικονομικό πρόβλημα, δίνοντας μάλιστα προβάδισμα σε έναν υποψήφιο ο οποίος είχε υποστηρίξει, το καθόλου δημοφιλές στην Κύπρο, Σχέδιο Ανάν.

Κλείνοντας με τους New York Times, το μοτίβο της ανάλυσης επαναλαβάνεται, με αναφορά στην πρόταξη του οικονομικού προβλήματος έναντι του πολιτικού που κυριάρχησε ως κριτήριο επιλογής ψήφου καθ' όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι N.Y. Times διαπιστώνουν και αυτοί με την σειρά τους το κλίμα δυσπιστίας, αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας που διακατέχει την κυπριακή κοινωνία για το μέλλον, με μοναδική ίσως νότα αισιοδοξίας την πιθανή άντληση οικονομικών και πολιτικών πλεονεκτημάτων από την ανεύρεση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Και εδώ πάντως, καταδεικνύεται η γερμανική δυσφορία για την εμπλοκή ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο, όπως οι γερμανικές πηγές αναφέρουν, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από απλό ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μάλιστα, το Βερολίνο δυσανασχετεί ιδιαίτερα, καθώς αντιλαμβάνεται την διάσωση της Κύπρου ως μια διάσωση των Ρώσων ολιγαρχών και λοιπών ύποπτων επιχειρηματιών που ξεπλένουν στο νησί τα κέρδη τους από παράνομες δραστηριότητες.

Οι N.Y. Times, εν κατακλείδι, προβλέπουν πως ανεξάρτητα του εκλογικού αποτελέσματος η Κύπρος θα μπει σε μια βαθιά ύφεση και η ανάκαμψή της θα είναι βασανιστικά αργή, κάτι που αναμένεται να έχει και δυσμενές αντίκτυπο στο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: «Αθώες» οι δηλώσεις Αναστασιάδη λέει ο Γενικός Έφορος (video)

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Το ΑΚΕΛ κατήγγειλε τον Αναστασιάδη για παραβίαση του προεκλογικού εμπάργκο

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές: «Κλείδωσε» το debate - Ημερομηνία, μονομάχοι και ενότητες
  2. Μάγεψε τα πλήθη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τραγουδώντας Κώστα Χατζή με «προεκλογικούς» στίχους! [vid]
  3. Αναστασιάδης: Εγκαινίασε πέντε έργα στην Πάφο
  4. Ερμής: «Πήρε σκούπα» ο Φανιέρος
  5. Τελέστηκε το ένατο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου
  6. Αναστασιάδης: Εκσυγχρονίζουμε και επενδύουμε στην Παιδεία