What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

25.02.2013 | 10:07
Τελευταία ενημέρωση: 25.02.2013 | 15:17

Αναστασιάδης στους Financial Times: Χρειαζόμαστε άμεσα οικονομική στήριξη

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-H συνέντευξή του δόθηκε λίγο πριν το δεύτερο γύρο των εκλογών 
-Άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα συναινέσει σε ορισμένες από τις απαιτήσεις των διεθνών δανειστών
-Πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και τις ειρηνικές εργασιακές σχέσεις
-Ένα κούρεμα καταθέσεων θα ήταν «καταστροφικό» για την Κύπρο

 Δυναμικά φαίνεται να παρεμβαίνει ο Νίκος Αναστασιάδης , αναφορικά με την δεινή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η Κύπρος. Ο νέος ηγέτης του νησιού, σε συνέντευξη του στους Financial Τtimes, κρούει τον κώδωνα του κινδύνους στις ευρωπαίους εταίρους , αναφορικά με την αναβλητικότητα στην απόφαση για οικονομική βοήθεια στη Κύπρο

Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει πως πιστεύει ότι η Κύπρος αποτελεί «συστημικό ρίσκο» για την ευρωζώνη και πως θα χρειαζόταν μια συμφωνία εντός εβδομάδων για να τονωθεί ο τραπεζικός τομέας και να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μείνει η κυβέρνηση χωρίς ρευστό.

Ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει ότι ένα κούρεμα καταθέσεων θα ήταν «καταστροφικό» για την Κύπρο και θα μπορούσε να είχε επιπτώσεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι ο Όλι Ρεν συμμερίζεται την άποψή του. «Θα επέφερε αβεβαιότητα και θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης. Ο τραπεζικός μας τομέας διαθέτει σημαντικά αποθέματα ρευστότητας και μπορεί να αναδιαρθρωθεί ως πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης», λέει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Η απεσταλμένη της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας στη Λευκωσία σχολιάζει ότι η νίκη του Νίκου Αναστασιάδη προκάλεσε ανακούφιση στους περισσότερους ηγέτες της ΕΕ. Μεταξύ αυτών φέρεται να συγκαταλέγεται και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε έρθει σε «απόγνωση» με τον Δημήτρη Χριστόφια «που δεν έκλεισε συμφωνία με τους πιστωτές επί περισσότερο από ένα χρόνο» και «φλέρταρε» επανειλημμένα με τη Μόσχα ως εναλλακτική λύση στη διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης που έχουν γνωρίσει την ομάδα του νέου Προέδρου έχουν εγείρει ανησυχίες για το ότι και ο ίδιος μοιάζει διστακτικός να προβεί «στις δραστικές ενέργειες που χρειάζονται» για να επιστρέψει η δημοσιονομική υγεία στη χώρα.

Οι Financial Times αναφέρουν πως ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι προετοιμασμένος να συναινέσει σε ορισμένες από τις απαιτήσεις των διεθνών δανειστών, ιδίως ως προς τις «σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις» από τις οποίες ορισμένοι στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι μπορούν να συγκεντρωθούν έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ. «Θα θέλαμε να συζητήσουμε κατά πόσο μπορούμε να αναβάλουμε τις ιδιωτικοποιήσεις ίσως κατά τρία χρόνια, ανάλογα με το ρυθμό της ανάκαμψης και την πρόοδο άλλων μεταρρυθμίσεων», δηλώνει ο κ. Αναστασιάδης. «Υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια… αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και τις ειρηνικές εργασιακές σχέσεις», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, η εφημερίδα αποδίδει στη λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω των απαιτήσεων της διάσωσης το ποσοστό της αποχής.

Το δημοσίευμα επαναλαμβάνει ότι μεταξύ των επιλογών που έχουν συζητηθεί για τη διάσωση της Κύπρου με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για το δημόσιο χρέος περιλαμβάνεται και η ριζοσπαστική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, πιθανώς με επιβολή ζημιάς στους μεγαλοκαταθέτες. Σημειώνονται πάντως οι ανησυχίες ότι μια τέτοια λύση θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό σε καταθέτες άλλων χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2013: Δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις από πουθενά απαντά στους FT ο Αναστασιάδης

Financial Times: Επιμένουν να λύσουν το Κυπριακό με μοχλό πίεσης την οικονομία

Financial Times: Έτσι σκέφτονται να διασώσουν την Κύπρο

Financial Times: Καταγγελίες και απαντήσεις για το ξέπλυμα χρήματος   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Financial Times: Τουρκία η μεγάλη χαμένη των ενεργειακών εξελίξεων της Μεσογείου
  2. Προεδρικές Εκλογές - Παπαδόπουλος: «Τον Φλεβάρη θα κουρέψουμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη»
  3. Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας - Κοινή Διακήρυξη: «Ο συνεταιρισμός μας δεν αποκλείει άλλους»
  4. Συγκλονιστικές εικόνες! Πυροσβέστης πιάνει παιδί που πέφτει από τον τρίτο όροφο
  5. Cobalt Air: Nέα υπηρεσία Business Class από Κύπρο προς Αθήνα
  6. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών [pics, vid]