What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

25.02.2013 | 14:15
Τελευταία ενημέρωση: 25.02.2013 | 14:32

Αλήθειες και ψέμματα για την αποτυχημένη απόδραση του Βλαστού - Οι πληροφορίες μαϊμού με τις οποίες προσπάθησαν να παραπλανήσουν τις αρχές

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Καθοριστική η απόφαση να πυκνώσει το πλέγμα στις φυλακές - Έτσι καθηλώθηκε το ελικόπτερο!
- Τι προβλέπει ο νόμος όταν προσεγγίζει ελικόπτερο ένα σωφρονιστικό κατάστημα
- Δυσλειτουργικό το σύστημα ασφαλείας στις φυλακές με δυο διαφορετικά σώματα υπαλλήλων
- Αναζητούνται από τις αρχές οι δυο γυναίκες που επιβιβάστηκαν με τους πιστολέρο στο ελικόπτερο για να βοηθήσουν στην απόδραση Βλαστού 

Από την στιγμή που έγιναν γνωστές οι πρώτες πληροφορίες για την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων, πολλά ακούστηκαν για το πως, για το πόσο έτοιμες ήταν οι αρχές αλλά και για το αν ήξεραν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας ήταν ενήμερο ότι κάτι θα συνέβαινε αλλά όχι από το καλοκαίρι, όπως λανθασμένα μεταδόθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.gr, οι αρχές "γνώριζαν" ότι κάτι μπορεί να "μαγειρεύεται" εδώ και 2 με 3 μήνες.

Μάλιστα συνέπεσε με την περίοδο που αποφασίστηκε σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας  να τοποθετηθεί η "σερπαντίνα" (συρματόπλεγμα) ανα δυο μέτρα ενώ ήταν ανα πέντε.

Έτσι, λειτούργησε αποτρεπτικά στην χθεσινή απόπειρα απόδρασης και πιάστηκε η ανεμόσκαλα στο συρματόσχοινο.

Σημειώνεται ότι άμεσα μετά το περιστατικό δόθηκε εντολή η "σερπαντίνα" να πυκνώσει και να τοποθετηθεί ανα δυο μέτρα και στις φυλακές, της Αθήνας, στον Κορυδαλλό.

Πιάστηκαν οι γάντζοι

Σύμφωνα με αξιωματικούς, οι δράστες πέταξαν τις δύο ανεμόσκαλες με τους γάντζους. Ο ένας πιάστηκε όμως σε ένα στύλο με τα προστατευτικά συρματοπλέγματα, με το ελικόπτερο να κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Ο Παναγιώτης Βλαστός αρχίζει να ανεβαίνει την σκάλα. Ο πιλότος επιχειρεί να ανέβει σε ύψος τραβώντας τη σκάλα. Αυτή φαίνεται πως ξεπιάστηκε απο το ελικόπτερο με αποτέλεσμα την πτώση του Βλαστού από ύψος περίπου 8 μέτρων με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στη γνάθο και το χέρι.

Στη δεύτερη ανεμόσκαλα, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, επιχείρησε να ανέβει ο συγκρατούμενος του Παναγιώτη Βλαστού, ο 40χρονος Δημήτρης Μπαλτάς γνωστός από τη ληστεία της Αλλονήσου το 2010 και την αιματηρή ληστεία τον Ιούνιο του 1995 στο Γενικό Κρατικό Νικαίας και τη δολοφονία του 39χρονου ταμία Δημήτρη Μαντούβαλου, ωστόσο δεν έκανε καμία κίνηση διαπιστώνοντας τη σφοδρή ανταλλαγή των πυροβολισμών.

Η δεύτερη ανεμόσκαλα με τον γάντζο πιάστηκε εκ νέου σε στύλο του συρματοπλέγματος προκαλώντας την καθήλωση του ελικοπτέρου παράλληλα με τους πυροβολισμούς που δεχόταν από τους φρουρούς. Αξιωματικοί της Ελλληνικής  Αστυνομίας αναφέρουν πως το ελικόπτερο δεν έχει ιδιαίτερα σημάδια από σφαίρες κάτι που θα διαπιστωθεί σήμερα.

Πληροφορίες - μαϊμού

Επίσης, άγνωστο ποιοί και άγνωστο με ποιές προθέσεις κυκλοφορούσαν όλο το τελευταίο διάστημα πληροφορίες που πολλές φορές αποδεικνύονταν πληροφορίες - μαϊμού. Για παράδειγμα έφτασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας, πληφορία ότι κάποιοι κατάδικοι έσκαβαν τούνελ στις φυλακές Κασσάνδρας για να δραπετεύσουν.

Αυτό δεν έστεκε, αφού οι φυλακές Κασσάνδρας  είναι αγροτικές και δεν υπάρχει λόγος να σκάψει κανείς τούνελ εκ των πραγμάτων για να βγει στα χωράφια....

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι μια απόφαση για να πληρωθούν τα νυχτερινά του 2012 στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους έβαλε το λιθαράκι της στο να αποτραπεί η απόδραση, αφού πύκνωσαν οι βάρδιες. Η απόφαση να δοθουν τα χρήματα στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ελήφθη παρά τις αντιρρήσεις από το  ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Σταϊκούρα.

Αυτό που τονίζουν με έμφαση πλέον από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας  είναι ότι πρέπει άμεσα να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο ασφαλείας για κάθε φυλακή. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δυο σώματα - δηλαδή οι εξωτερικοί φρουροί και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι - αλλά ένα ενιαίο σώμα!

Τι προβλέπεται όταν πλησιάζει ένα σωφρονιστικό κατάστημα ελικόπτερο

Επειδή και γι' αυτό το θέμα ακούστηκαν πολλά, η εντολή είναι ρητή: όταν πλησιάζει ελικόπτερο ένα σωφρονιστικό κατάστημα ρίχνεται μια προειδοποιητική βολή.
Αν το ελικόπτερο δεν αλλάξει την πορεία του αλλά συνεχίσει να κατευθύνεται προς το σωφρονιστικό κατάστημα, τότε η εντολή είναι οι εξωτερικοί φρουροί να ανάψουν καπνογόνο.
Αν και τότε δεν αλλάξει πορεία το ελικόπτερο, τότε οι εξωτερικοί φρουροί πρέπει να ανοίξουν πυρ εναντίον τουε ελικοπτέρου.

Τι ρόλο έπαιξαν οι δυο γυναίκες

Οι δυο γυναίκες αναζητούνται και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το ελικόπτερο είχε νοικιαστεί τηλεφωνικά από τον Αλβανό δράστη, με την παράλληλη αποστολή fax από ξενοδοχείο του Βόλου. Λίγο πριν από τις 16:00 το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου στη Ζαγορά Πηλίου. Εκεί επιβιβάστηκαν ο Έλληνας και ο Αλβανός δράστης και μαζί με τις δύο γυναίκες «υποτίθεται» ότι θα κινούνταν προς Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια εκαναν μια στάση στον Πλαταμώνα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, στις 16:02 το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε άλλο γήπεδο ποδοσφαίρου στα Τέμπη, εκεί όπου παλιότερα υπήρχαν φυλάκια των ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ.

Εκεί αποβιβάστηκαν οι δύο γυναίκες και επιχείρησαν να κινηθούν οδικώς προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν ακόμη το ενδεχόμενο αυτές οι γυναίκες να βοηθούσαν τον Παναγιώτη Βλαστό και τους συνεργούς του να διαφύγουν από τα Τέμπη στην περίπτωση που η εναέρια απόδραση στεφόταν με επιτυχία. Στις 16:13 ο πιλότος του ελικοπτέρου δηλώνει βλάβη στον κινητήρα και πιθανή προσγείωσή του. Από εκεί και έπειτα χάνονται οι επικοινωνίες μαζί του. Το κέντρο διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας φαίνεται να διαπιστώνει ότι το ελικόπτερο βρίσκεται στον αέρα και κινείται προς τα Τρίκαλα.

Στις 16:54, το ελικόπτερο μετά από κάποιες αναγνωριστικές πτήσεις φθάνει πάνω από τις φυλακές και το προαύλιο της Α’ Πτέρυγας. Οι δράστες πετούν τις δύο αυτοσχέδιες ανεμόσκαλες συνδεδεμένες με γάντζους.

Στις 16:55 οι δράστες ξεκινούν να πυροβολούν προς τις σκοπιές και τους φρουρούς των φυλακών, οι οποίοι ανταποδίδουν τα πυρά.

Στις 17:07 το ελικόπτερο καθηλώνεται πιασμένο από τον γάντζο και τα πυρά των φρουρών στο πάρκινγκ των φυλακών.Κινητά και... γάντια του μποξ

Ο Παναγιώτης Βλαστός ήταν συγκρατούμενος με τον καταδικασμένο για αιματηρές ληστείες Δημήτρη Μπαλτά. Διατηρούσε μάλιστα και αποθήκη κλειδιά της οποίας είχαν οι δύο κρατούμενοι. Σε αυτή υπήρχαν δεκάδες γάντια του μποξ και αντίστοιχες στολές, όπως και αυτοσχέδια βάρη.

Κατείχε δύο κινητά τηλέφωνα και ένα ακόμη ο συγκρατούμενός του. Σε άλλους χώρους των φυλακών εντοπίστηκαν 30 τουλάχιστον... σουβλιά και τουλάχιστον 20 αυτοσχέδια μαχαίρια. Αστυνομικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παναγιώτης Βλαστός ηγείτο ομάδας μέσα στις συγκεκριμένες φυλακές, και βρισκόταν σε αντιπαλότητα με αλλοδαπό κρατούμενο των ίδιων φυλακών.

Πηγή: newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

500 σφαίρες για τον Βλαστό - Πως απέτρεψαν την απόδρασή του με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων

Απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού - Καταρρίφθηκε το ελικόπτερο!

Τρομοκρατία: Απογείωση απόδρασης από ξενοδοχεία με ελικοδρόμια - Θα παρίσταναν τους «επενδυτές» ή τους σοβαρά ασθενείς οι "Πυρήνες"   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Καμπάνα» 2,5 ετών σε «μικροκαλλιεργητή» κάνναβης
  2. Βασίλης Στεφανάκος: Η “κιθάρα” που ξέρασε θάνατο – Οι δύο βασικοί ύποπτοι για τη δολοφονία
  3. Νέα στοιχεία για τους γονείς – τέρατα! Κρατούσαν αιχμάλωτα τα 13 παιδιά τους [pics, vids]
  4. Απαρηγόρητη η μητέρα της Poppi – Ζητά να σαπίσει στη φυλακή ο άντρας της!
  5. Γονείς – τέρατα κρατούσαν αιχμάλωτα τα παιδιά τους [pics, vids]
  6. Εννέα επικές γκάφες πιλότων που δεν ξεχνιούνται! [vid]