What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

25.02.2013 | 20:47
Τελευταία ενημέρωση: 25.02.2013 | 20:47

Γερμανικός Τύπος: Δεν πρέπει να χάσει χρόνο ο νέος πρόεδρος της Κύπρου - Θα χρεοκοπήσει η χώρα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στην εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται σήμερα ο γερμανικός Τύπος.

Με την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κύπρου η ΕΕ αποκτά έναν πιο αξιόπιστο συνομιλητή, εκτιμά η Sueddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «το έργο του Αναστασιάδη δεν θα είναι εύκολο. Η Κομισιόν δημοσίευσε λίγο πριν από τις εκλογές νέα αρνητικά στοιχεία για την κυπριακή οικονομία. Η ύφεση θα είναι βαθύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο από ό, τι αναμενόταν, επειδή το πρόγραμμα λιτότητας θα πλήξει την κατανάλωση και δεν θα γίνουν επενδύσεις».

Η SZ τονίζει ότι είναι αναγκαία η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα στην Κύπρο, εφιστά όμως την προσοχή και στο γεγονός ότι είναι λεπτό το όριο «ανάμεσα στην καταστροφική λιτότητα και την εξυγίανση, την πτώχευση και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Το ελληνικό παράδειγμα είναι ένα μάθημα. Τα λάθη που έκαναν η Αθήνα και οι διεθνείς εμπλεκόμενοι, δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στη Λευκωσία», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

H διαδικτυακή έκδοση της Die Zeit φιλοξενεί σχόλιο του Γκερντ Χέλερ, ο οποίος εκτιμά ότι η Κύπρος «έχει πρακτικά
χρεοκοπήσει. Αν ο νέος πρόεδρος δεν αντιμετωπίσει γρήγορα τα διαρθρωτικά προβλήματα, όλα τα δάνεια στήριξης θα εξανεμιστούν». Ο Γερμανός σχολιαστής επισημαίνει ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει χρόνο για χάσιμο. (…) Τα χρήματα στα κρατικά ταμεία φτάνουν μέχρι τα τέλη Απριλίου, το αργότερο έως το Μάιο».

Το σχόλιο της Neue Osnabruecker Zeitung επισημαίνει ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο η καγκελάριος Μέρκελ στην εσωτερική πολιτική σκηνή, «μπορεί να χαίρεται για τα εκλογικά αποτελέσματα άλλων χωρών. Ο υποστηριζόμενος από την καγκελάριο συντηρητικός πολιτικός Νίκος Αναστασιάδης, γίνεται νέος πρόεδρος της Κύπρου αντικαθιστώντας έναν κομμουνιστή προκάτοχο. Η αλλαγή στην Κύπρο είναι αξιοσημείωτη, καθώς με αυτήν συνεχίζεται στις χώρες της κρίσης ένα σερί από εκλογικές επιτυχίες πολιτικών που βρίσκονται κοντά στην Άγκελα Μέρκελ».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, μετά την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ήρθε η σειρά της Κύπρου. Ωστόσο, «η χαρά της καγκελαρίου για την περίπτωση της Κύπρου ενδέχεται να μην κρατήσει πολύ. Στο γερμανικό κοινοβούλιο παρατηρείται μέχρι σήμερα ευρεία αντίθεση σε μία γερμανική συμμετοχή στο απαραίτητο, όπως λέγεται, πακέτο βοήθειας των 17,5 δισ. ευρώ για τη Λευκωσία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γερμανικός Τύπος: «Υποχωρεί τώρα ο Σόιμπλε στο θέμα της Κύπρου»

Αναστασιάδης στους Financial Times: Χρειαζόμαστε άμεσα οικονομική στήριξη

Ασμουσεν: Μέχρι τέλος Μαρτίου πρέπει να συμφωνηθεί το πρόγραμμα για την Κύπρο   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές - Αβέρωφ: Στόχος μας όσο το δυνατόν ψηλότερα ποσοστά από την πρώτη Κυριακή
  2. Προεδρικές εκλογές: Πού και τι ώρα θα ψηφίσουν οι πολιτειακοί αξιωματούχοι
  3. ΓΓ ΑΚΕΛ: Η χθεσινοβραδινή τηλεμαχία ανέδειξε τον Μαλά ως εκείνο τον υποψήφιο που πραγματικά ξεχωρίζει
  4. To Εcofin έβγαλε 8 χώρες από τη «μαύρη λίστα » των φορολογικών παραδείσων
  5. «Πειρατικά» Dreambox: Μετά τους Λαρνακείς ελεύθεροι και οι 2 Λεμεσιανοί - Νέες συλλήψεις στο εξωτερικό
  6. Προεδρικές Εκλογές: Τα προεκλογικά σποτ Αναστασιάδη - Παπαδόπουλου [vids]