What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 26.02.2013 | 23:30

Ε.Ε.: Φόβοι για παρατεταμένη ακυβερνησία στην Ιταλία - θα εμποδίστει η ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, που φέρνουν ξανά στο επίκεντρο της προσοχής το θέμα των προγραμμάτων λιτότητας που προωθείται στην ΕΕ, έχουν δημιουργήσει μία σοβαρή αμηχανία στις Βρυξέλλες, οι οποίες αφ' ενός δηλώνουν πως αφουγκράζονται με προσοχή «το μήνυμα ανησυχίας» των Ιταλών, αλλά επιμένουν στην ανάγκη να συνεχισθούν οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά ειδικά στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες οι ηγεσίες προσπαθούν να "ξορκίσουν το κακό" και να διασκεδάσουν τις ανησυχίες που προκαλεί η πιθανότητα ενός πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί να υπογραμμίζει πως στην ΕΕ «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της Ιταλίας να σχηματίσει σύντομα κυβέρνηση και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ευρώπη».

Το Βερολίνο σαφώς περισσότερο ανήσυχο, αλλά και ενοχλημένο μετά την συντριπτική ήττα του εκλεκτού της Καγκελαρίου Μέρκελ, Μάριο Μόντι, έκρινε πως θα ήταν «αναγκαίο» να υπάρξει σύντομα στη Ρώμη «μία σταθερή και λειτουργική κυβέρνηση».

Εάν παραταθεί, αυτή «η αστάθεια δεν θα ήταν καλή για την ΕΕ», εξηγεί ο Πασκάλ Ντελβίτ του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών στις Βρυξέλλες, ενώ για τον επικεφαλής των Φιλελεύθερων Ευρωβουλευτών Γκι Φέρχοφσταντ υπάρχει κίνδυνος για μία επιστροφή «στους πιο ζοφερούς καιρούς της κρίσης στην ευρωζώνη».

  Την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα εξέφρασε και ο Ισπανός ΥΠ.ΕΞ. Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργάλιο, ο οποίος δήλωσε πως είναι «εξαιρετικά ανήσυχος», διότι «τα ιταλικά αποτελέσματα αποτελούν ένα άλμα στο κενό, το οποίο δεν προμηνύει καλές συνέπειες για κανέναν - ούτε για την Ιταλία, αλλά ούτε και για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Μεταξύ των πρώτων που αντέδρασαν στο αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ήταν ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη να ληφθεί υπόψη «η ευρεία ψήφος διαμαρτυρίας» των Ιταλών ψηφοφόρων, οι οποίοι «δεν είναι ικανοποιημένοι» από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, και πρόσθεσε πως ένα από τα διδάγματα αυτών των εκλογών είναι πως «ο κόσμος είναι έτοιμος να κάνει θυσίες, αλλά όχι μ' οποιοδήποτε κόστος».

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ιταλίας Κοριέρε ντέλα Σέρα, η μόνη λύση που απομένει είναι είτε η διενέργεια νέων εκλογών, πράγμα ιδιαίτερα δαπανηρό και επιζήμιο σε μια χειμαζόμενη οικονομία όπως η Ιταλική, ή ο σχηματισμός μίας διευρυμένης κυβερνητικής συμμαχίας, αλλά αυτό μπορεί να λάβει χώρα μόνον κατόπιν της ανάδειξης νέου προέδρου της δημοκρατίας, καθώς η θητεία του νυν προέδρου Τζόρτζο Ναπολιτάνο λήγει τον Μάιο, άρα και πάλι προβλέπεται, εκτός απροόπτου να υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος ακυβερνησίας και οικονομικής αβεβαιότητας, η οποία όμως δεν προβλέπεται να περιοριστεί εντός των ιταλικών συνόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αιφνιδιάζει ο Μπερλουσκόνι: "Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με την Αριστερά, όχι με τον Μόντι"!

Ιταλία: Εκλογές χωρίς αποτέλεσμα

Εκλογικό θρίλερ στην Ιταλία! Μάχη "στήθος με στήθος" για Μπερσάνι - Μπερλουσκόνι - Έπιασε πάτο ο Μόντι

   Διαδώστε αυτό το άρθρο