What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

26.02.2013 | 23:38
Τελευταία ενημέρωση: 26.02.2013 | 23:52

Standard & Poor`s: Η αξιολόγηση της Κύπρου δεν επηρεάζεται από το αποτέλεσμα των εκλογών

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η συμφωνία σε ένα σχέδιο διάσωσης της χώρας εξαρτάται περισσότερο από τις πολιτικές επιλογές της Ευρωζώνης, παρά από τις εγχώριες, σύμφωνα με το διεθνή οίκο.

Ωστόσο ο οίκος αναμένει ότι η εκλογή Νίκου Αναστασιάδη "θα επιταχύνει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων" για συμφωνία σε ένα σχέδιο διάσωσης.

Οι Standard&Poor`s αναμένουν ότι ο κ. Αναστασιάδης θα προχωρήσει σύντομα στη σύσταση νέου Υπουργικού Συμβουλίου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις αρχές Μαρτίου.

Αναφέρουν ότι με το ασφαλές 57,5% του δεύτερου γύρου των εκλογών, η εντολή που έλαβε ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται να είναι σταθερή, αν και η αποχή ήταν σχετικά υψηλή, σε περίπου 20% του εκλογικού σώματος.

"Πιστεύουμε ότι ο κεντροδεξιός νεοεκλεγείς Πρόεδρος θα δώσει προτεραιότητα στη συνεργασία με την τρόικα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ) και με άλλους πιθανούς δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής Κυβέρνησης", προσθέτει.

Ωστόσο, κατά την άποψη του οίκου, "φαίνεται να είναι περιορισμένη - και να σμικραίνει - η δυνατότητα του κ. Αναστασιάδη να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της εγχώριας δημοτικότητας και της συμφωνίας για σχέδιο διάσωσης, η οποία ικανοποιεί τους πιστωτές και τα εθνικά τους συμφέροντα".

Αναφέρει επίσης ότι ένας επιπλέον κίνδυνος είναι ότι "θα μπορούσε να μειωθεί" η εντολή που έλαβε ο κ. Αναστασιάδη, "εν μέσω των προκλήσεων που υπάρχουν για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και του ποσοστού ανεργίας που είναι στο 14% (το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω)".

"Ενώ, η προσέγγιση του κ. Αναστασιάδη σε θέματα, όπως η μερική ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων που ανήκουν στο κράτος (SOEs - State-owned Enterprises) πιθανό να βοηθήσει, εκ των προτέρων, τις συζητήσεις με τους επίσημους δανειστές της Κύπρου, άλλοι παράγοντες, όπως το χρονοδιάγραμμα και οι όροι της συμφωνίας διάσωσης μεταξύ Κύπρου και δανειστών της, μπορεί να είναι πιο δύσκολοι", προσθέτει.

Ο Οίκος αναφέρει επίσης πως διαβλέπει την προσέγγιση του κ. Αναστασιάδη σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής "ως πιο στενά συνδεδεμένη με τις πιθανές προϋποθέσεις" ενός προγράμματος διάσωσης, από αυτή της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Προσθέτει ότι οποιαδήποτε συμφωνία διάσωσης πιθανόν να περιλαμβάνει την αποδοχή από μέρους της Κύπρου μη δημοφιλών μέτρων, όπως είναι η πώληση των επιχειρήσεων που ανήκουν στο κράτος (η πρόσφατη άρνηση των κρατικών επιχειρήσεων να αποκαλύψουν τα οικονομικά τους στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών τονίζει την αντίθεσή τους στα μέτρα αυτά).

Σημειώνει ότι η ρευστοποίηση των μελλοντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου ή οποιαδήποτε αναδιάρθρωση των συνεργατικών ιδρυμάτων θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει την πολιτική ή θεσμική αντίθεση.

Κατά την άποψή των Standard&Poor`s, μέτρα, όπως η σημαντική αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων ή η επιβολή φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις ή ο προτεινόμενος φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα μπορούσαν να πνίξουν περαιτέρω την ανάπτυξη και να μειώσουν τα κίνητρα για ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Επιπλέον, ο Οίκος αναφέρει ότι οι πηγές της μελλοντικής ανάπτυξης της Κύπρου παραμένουν αβέβαιες και σημειώνει ότι προβλέπει πως η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο -1,5% κατά τα επόμενα τρία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έπιασε δουλειά ο Σαρρής – Επικοινώνησε ήδη με τον Πρόεδρο του Eurogroup 

Fitch: Θα διαπραγματευτεί πιο εύκολα η Τρόικα με τον Αναστασιάδη 

FT: «Το κυπριακό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο» - Διαφωνούν με εκτιμήσεις ΥΠΟΙΚ 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Νέο σεξουαλικό σκάνδαλο για νεαρό βουλευτή – «δεξί χέρι» της Κλίντον
  2. ΔΗΚΟ: Η θλιβερότητα του κ. Αναστασιάδη...εξαπάτησε τον λαό για να επιβληθεί το καταστροφικό «κούρεμα»
  3. Προεδρικές εκλογές: Επισήμως στις 29 Δεκεμβρίου η υποβολή υποψηφιοτήτων - Στις 6.600 οι αιτήσεις νέων ψηφοφόρων
  4. Νέος… γύρος για Ραμόνα – Κατσαϊτη! «Αν έχεις κάποιο πρόβλημα…»
  5. Ν. Παπαδόπουλος: Μονόδρομος για την Οικονομία ο Φορέας Διαχείρισης ΜΕΔ
  6. Αναβολή στην υπόθεση ΤΕΠΑΚ: Με 468 κατηγορίες οι 7 κατηγορούμενοι για τα «αμαρτωλά» ερευνητικά προγράμματα [vid]