What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

28.02.2013 | 18:14
Τελευταία ενημέρωση: 01.03.2013 | 06:49

Ανήγγειλε την έναρξη μίας νέας εποχής για την Κύπρο ο Νίκος Αναστασιάδης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

-Aνακοίνωσε επίσημα την παραίτηση του απο την Προεδρία του ΔΗΣΥ.
-Άνοιξε το κεφάλαιο μιας στενής συνεργασίας με το Κοινοβούλιο
-"Το Κυπριακό είναι υπόθεση όλων και απαιτείται η συλλογικότητα"
-Προχώρησε σε μεγαλύτερο άνοιγμα προς την Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο
-Ζήτησε κατανόηση, καθώς δεν υπάρχουν σύντομες και εύκολες λύσεις  για την οικονομία


Ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος, ο Νίκος Αναστασιάδης, κατέθεσε τους άξονες της πολιτικής της νέας Κυβέρνησης.

Ηχηρά, μηνύματα στο εσωτερικό, την Ε.Ε και τον Αραβικό κόσμο, για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου σε εθνικό και οικονομικό επίπεδο, έστειλε από το βήμα της ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκατάστασης.

Κυπριακό και περίγραμμα λύσης

Πρώτος άξονας της πολιτικής τους, όπως ξεκαθάρισε θα είναι το Κυπριακό, το οποίο παραμένει όπως είπε η μεγαλύτερη πρόκληση για την πατρίδα μας.

Προς την κατεύθυνση της συλλογικότητας, θα προωθήσει άμεσα, όπως ήταν η δέσμευση του στη σύσταση του Συμβουλίου Αρχηών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, το οποίο με τη σειρά του θα δώσει την  εντολή των κανόνων λειτουργίας του νέου Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο με τη σειρά του θα αναλάβει να διαμορφώσει το περίγραμμα λύσης του Κυπριακού.

Οι αποφάσεις τους, του Εθνικού Συμβουλίου, θα δεσμεύουν, όπως διαβεβαίωσε τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο οδυνηρός συμβιβασμός της ΔΔ δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από την διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, την απαλλαγή από την κατοχή και τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαιϊκού κράτους, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, εντάσσοντας παράλληλα την ιδιότητα μας ως ευρωπαϊκό κράτος, η οποία, όπως είπε δεν θα πρέπει να αγνοείται.

Βασική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της νέας Κυβέρνησης, θα είναι, κατά τον Νίκο Αναστασιάδη, η πλήρης και αξιόπιστη συμμετοχής μας προς όλους τους πυλώνες της ΕΕ, στην οποία εντάσσεται και η αίτηση για ένταξης μας στον συνεταιρισμό για την ειρήνη.
Τόνισε την ανάγκη για διαμόρφωση μίας εξωτερικής πολιτικής που θα διασφαλίζει τα τα συμφέροντα της Κύπρου και του εθνικού της πλούτου, αλλά και την προώθηση της ως επιχειρηματικό κέντρο.
Ανήγγειλε παράλληλα, εμβάθυνση των σχέσεων της Κύπρου, με γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ και τα Αραβικά κράτη, καθώς και αναβάθμιση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ.

Νέες προοπτικές για την οικονομία - Μήνυμα συνεργασίας 

Αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες των πολιτών για την οικονομική κρίση , έδωσε προοπτική εξόδου, με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για αναδιάρθρωση του κράτους, που θα πατάσσουν την γραφειοκρατία και το ρουσφέτι, θα προωθούν την εναλλαξιμότητα στη Δημόσια Υπηρεσία και θα δώσουν μία ταυτόχρονη ώθηση για την διασφάλιση να προοπτικής στην οικονομία.

Ιδιαίτερη βάση, έδωσε και στο ρόλο που διαδραματίζει το κοινοβούλιο ως νομοθετική εξουσία, διαβεβαιώνοντας τους πρώην συνάδελφους – βουλευτές, ότι η συνεργασία του με αυτούς, καθώς και με τον Πρόεδρο ης Βουλής θεωρείται δεδομένη, καθώς η Βουλή, συνέχισε, είναι ισότιμος πυλώνας της Δημοκρατίας.

Παράταξε τις δύσκολες περιστάσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας ως την αιτία, για την ευρύτερη δυνατή συνεργασία, μεταξύ των θεσμών και των πολιτικών δυνάμεων.

Παράλληλα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, στο εξωτερικό και εσωτερικό μέτωπο, ότι η Κύπρος, αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες μας για να διασφαλίσει την προοπτική της οικονομίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα προσπαθήσει βελτιώσει τις διατάξεις που αφορούν τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Κατέστησε απόλυτα σαφές, προς την Ευρώπη, ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε κούρεμα των καταθέσεων και υπενθύμισε ότι δικαιούμαστε την αλληλεγγύη των εταίρων μας για ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης
Απευθυνόμενος προς τους πολίτες, διαβεβαίωσε ότι κυρίαρχη έγνοια του είναι να απλώσει το δίκτυ κοινωνικής προστασίας, προς άνεργους συνταξιούχους, πρόσφυγες και εγκλωβισμένους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα εξαγγελθούν συγκεκριμένα μέτρα, για αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων της ακρίβειας και τη διασφάλιση της εργατικής ειρήνης.
Ανάμεσα σε αυτά θα περιλαμβάνονται μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας, φιλικά προς την επιχειρηματικότητα το περιβάλλον και την προσέλκυση των επενδύσεων.

Έδωσε ταυτόχρονα την διαβεβαίωση ότι μέσα από μία τολμηρή και συγκροτημένη πολιτική θα σταθούμε ξανά στα πόδια μας με αυτοπεποίθηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε την κατανόηση των πολιτών και επιχειρώντας να είναι ειλικρινής απέναντι τους, προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε άμεσες λύσεις, υπάρχουν όμως πολιτικές που θα πάρουν καιρό για να δώσουν καρπούς.

Με την ανάληψη σήμερα των καθηκόντων του, ο Νίκος Αναστασιάδης, υπέβαλλε την παραίτηση του από την Προεδρία του ΔΗΣΥ και ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες, θα κατατεθεί μία σειρά νομοσχεδίων που θα διασφαλίζουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς, στους θεσμούς του κράτους αλλά και τη δημόσια διοίκηση.

Εκσυγχρονισμός του κράτους - Πάταξη της Διαφθοράς

Προειδοποίησε ότι θα είναι αμείλικτος στο θέμα της πάταξης της διαφθοράς, δεσμευόμενος ότι οι αξιωματούχοι του κράτους θα έχουν να λογοδοτήσουν απέναντι στους πολίτες, μέσα από την νομοθέτηση, ποινικών και αστικών ευθυνών.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του θα περιλαμβάνεται
.Απλοποίηση των διαδικασιών στο δημόσιο τομέα,
.Υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
.Αλλαγή στον τρόπο διορισμού σε ΔΣ και νευραλγικές υπηρεσίες του δημόσιου,
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανήγγειλε την έναρξη μίας νέας εποχής για την Κύπρο και στα πλαίσια αυτά, καλώς όρισε την άσκηση κριτικής που του έγινε για την απουσία γυναικών από τα Υπουργεία, υπενθύμισε όμως ότι φρόντισε να υπάρξει εκπροσώπηση τους σε 3 άλλες νευραλγικές θέσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό και της διακυβέρνησης της χώρας.

Κλείνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος προς τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε τον βαθύ σεβασμό του προς τον Δημήτρη Χριστόφια εκφράζοντας του τις θερμότερες ευχές τους.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το απόγευμα η επίσημη τελετή εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας

Το Ημερολόγιο του Αναστασιάδη γράφει ο Κουλίας - video   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Πειρατικά» Dreambox: Μετά τους Λαρνακείς ελεύθεροι και οι 2 Λεμεσιανοί - Νέες συλλήψεις στο εξωτερικό
  2. Προεδρικές Εκλογές: Σάλος με ανάρτηση για «συναλλαγή» Λιλλήκα με Αναστασιάδη
  3. Μιλτιάδης Νεοφύτου: Απέσυρε την αγωγή - Χριστόφιας: Δεν υπήρξαν ανταλλάγματα [vid]
  4. «Καμπάνα» €50.000 σε κυπριακή εταιρεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
  5. Προεδρικές Εκλογές: Τα προεκλογικά σποτ Αναστασιάδη - Παπαδόπουλου [vids]
  6. «Λαοθάλασσα» και επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - «Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος είναι ελληνικά» [vid]