What's hot? ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ· ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ· ΚΟΤΖΙΑΣ· ΜΑΡΙΟΣ ΠΡΙΑΜΟΣ·

INFO

28.02.2013 | 20:28
Τελευταία ενημέρωση: 01.03.2013 | 08:22

Θα ψάχνουμε να φέρουμε πίσω τους κουμπαράδες Ιπποπόταμους !

Ονούφριος Σωκράτους
Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Θυμάμαι τη διαφήμιση, από τα αξέχαστα 90ς , με ένα ζευγάρι ιπποπόταμους κουμπαράδες που πετούσαν με ένα ελικόπτερο για να «Πάνε να μας φέρουν δώρα» έλεγε το διαφημιστικό σλόγκαν, και εμείς θέλαμε να ανοίξουμε λογαριασμό ταμιευτηρίου, μην χάσουμε το πεσκέσι.

 Κάπως έτσι μοιάζει η ιστορία των καταθέσεων σήμερα, τότε το target group, ήταν τα παιδιά ως το μέσο για το ζητούμενο, δηλαδή τους γονείς, οι οποίοι θα πραγμάτωναν την ευχή μας να μας πάνε βόλτα οι Ιπποπόταμοι κουμπαράδες, αφού πρώτα προχωρούσαν στο άνοιγμα, εκ μέρους μας, καταθετικού λογαριασμού στην τράπεζα.

Εμείς απλά θα γεμίζαμε τον κουμπαρά στο δωμάτιο μας και οι γονείς μας το λογαριασμό μας στην τράπεζα, δίκαιη συναλλαγή…. για εμάς και την τράπεζα, άδικη για τους γονείς, που θα έπρεπε να μας χαρτζιλικόνουν και τους δύο.
Σήμερα το ζητούμενο είναι πάλι οι καταθέσεις, αλλά στους γονείς έκοψαν τη σύνταξη και σε εμάς το μισθό, η τη θέση μας στην αγορά εργασίας.

Βέβαια να μην είμαστε αχάριστοι, αφού διαθέτουμε ακόμη Ρώσους και Ουκρανούς καταθέτες, αλλά οι Γερμανοί πήραν την ντουντούκα και άρχισαν να φωνάζουν στην Ευρώπη «Εκτελέστε τους! Ξέπλυμα, Ξέπλυμα» .
Παλιά έριχναν τους Εβραίους στους φούρνους, σήμερα ρίχνουν εμάς στο πλυντήριο και όποιον πάρει η σκόνη (πλυσίματος), όχι τίποτε άλλο δεν μας έμεινε και καμιά δεκάρα για μαλακτικό τουλάχιστον να μυρίσουν λίγο λεβάντα τα άπλυτα μας, στην ταράτσα του eurogroup που μας τα κρεμάνε.

Τώρα ακούμε ότι «φεύγουν μαζικά οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες», Σώπα! Αυτό και αν είναι έκπληξη! και τι
θέλαμε να κάνουνε, να κάτσουν εδώ γιατί φτιάχνουμε καλή σιεφταλιά και κερνάμε Ζιβάνα;

Πήραν την babushka τους (παραδοσιακή ρωσική ξύλινη κούκλα) και το πρώτο πλοίο για άλλα λιμάνια, αφού πρώτα τους έστησε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον τοίχο της Γερμανικής κατοχής, του οποίου να σημειωθεί, η χώρα, κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες που «βάζουν μπουγάδα», σύμφωνα με την μελέτη του ακαδημαϊκού, John Walker, ο οποίος αναφέρει ότι ο βαθμός προσέλκυσης ατόμων ή επιχειρήσεων που επιδίδονται σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο είναι στο 150 με 199, ενώ στη Γερμανία στο 200 με 249.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου οι καταθέσεις στο Κυπριακό εγχώριο τραπεζικό σύστημα τον Ιανουάριο του 2013 σημείωσαν μείωση €1736,6 εκ. και ανήλθαν στα €68,4 δισ. από €70,2 δισ. το Δεκέμβριο του 2012 και €69,6 δισ. τον Ιανουάριο του 2012. Σημειώνεται ότι το ύψος των καταθέσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2010.


Ιανουάριος 2013 - Δεκέμβριος - 2012 Ιανουάριος - 2012


.Καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών €20,9 δις €21,6 δις €20,4 δις
.Καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης €4,7 δις €5,3 δις €5,5 δις
.Καταθέσεις των κυπρίων €42,8 δις €43,3 δις €43,7 δις. 
.Σύνολο €68,4 δις €70,2 δις €69,6 δις

Οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών συμπεριλαμβάνουν καταθέσεις από κατοίκους Ρωσίας, Ουκρανίας κα και παρουσιάζουν μείωση ύψους 635 εκ. Όσον αφορά τις καταθέσεις κατοίκων της Ευρωζώνης, η μείωση πιθανώς να οφείλεται στην επιστροφή καταθέσεων από την Ελλάδα, μετά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την εκταμίευση της δόσης από το Μηχανισμό Στήριξης.

Όσον αφορά τις χορηγήσεις, το σύνολο τους στο τραπεζικό σύστημα ανήλθε στα €72,1 δισ. από €72,5 δισ. το Δεκέμβριο του 2012 και €68,3 δισ. τον Ιανουάριο του 2012. Σημειώνεται ότι οι χορηγήσεις, συνεχίζουν να είναι περισσότερες από τις καταθέσεις.

Τα δάνεια που δίνονται από τις Κυπριακές τράπεζες, κυρίως χρηματοδοτούνται μέσω των καταθέσεων. Μείωση των καταθέσεων επηρεάζει τους δείκτες ρευστότητες και μειώνει σημαντικά τη δυνατότητα χορήγησης νέων δανείων. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί και από την πρόνοια του Μνημονίου, για αύξηση της ελάχιστης απαίτησης ρευστότητας στο 60% για καταθέσεις από άτομα μη-κατοίκους της Κύπρου σε ευρώ ή άλλο νόμισμα (δηλαδή μόνο το 40% των ξένων καταθέσεων που έχει μια τράπεζα μπορεί να γίνεται ως δάνεια).

Επισημαίνεται ότι στην προσπάθεια τους οι τράπεζες να αντλήσουν καταθέσεις, αυξάνουν τα καταθετικά επιτόκια που προφέρουν. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων. Ψηλά επιτόκια και έλλειψη ρευστότητας, δημιουργούν προβλήματα ρευστότητα στις επιχειρήσεις και σκοτώνουν την πραγματική οικονομία.
Κάποτε τον Ιπποπόταμο κουμπαρά, μας τον έδινε η τράπεζα, τώρα έτσι όπως πάμε θα τον ψάχνει με τον φακό για να τον επιστρέψει στη βάση του, μαζί με ότι ψιλά προλάβαμε να βάλουμε μέσα.

Έλα όμως που το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου δεν μπορούν να το σώσουν 5-6 ιποππόταμοι που πετάνε με ελικόπτερο, αλλά καμία 20αριά δεινόσαυροι που κάθονται στις Βρυξέλλες και χτυπάνε παλαμάκια να χορέψουμε…

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Διαβάστε ακόμη

 1. Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα ανεβάζουν επίπεδο την Κύπρο - Το κράτος να συμβάλλει στην αναπτυξιακή διαδικασία
 2. Το «δώρο» Ερντογάν σε Ελλάδα – Ισραήλ με το «ναυάγιο» στο Κυπριακό και η παγίωση του East Med στη γεωπολιτική των αγωγών
 3. Το «success story» οδήγησε στη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη φτωχοποίηση
 4. Η καταψήφιση των νομοσχεδίων της Μεταρρύθμισης αποτελεί πισωγύρισμα
 5. Το «ιερό» ξέσπασμα της Ελίτας, η άτυχη Ελλαδίτισσα και η δεοντολογία που πήγε περίπατο… για το καλό των επόμενων γενεών
Σχετικά άρθρα

 1. Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα ανεβάζουν επίπεδο την Κύπρο - Το κράτος να συμβάλλει στην αναπτυξιακή διαδικασία
 2. Άρθρο Τσίπρα στην WSJ: Η Ελλάδα επιστρέφει σε μονοπάτια ανάπτυξης
 3. Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών βιομηχανίας τον Ιανουάριο
 4. Πάσχα: Πότε θα είναι κλειστές οι τράπεζες
 5. Brexit: Ενεργοποιήθηκε και επίσημα το Άρθρο 50
 6. Οι ενδείξεις τερματισμού του QE της ΕΚΤ εκτίναξε στα €233,5 δισ το δανεισμό των τραπεζών τον Μάρτιο