What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

01.03.2013 | 07:55
Τελευταία ενημέρωση: 01.03.2013 | 14:16

Ένοχος δήλωσε σε στρατοδικείο των ΗΠΑ για τις 10 από τις 22 κατηγορίες ο υπόδικος στρατιώτης για την υπόθεση WikiLeaks - Τί δήλωσε στην στρατοδίκη

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Η πρόεδρος του δικαστηρίου και συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, Ντενίζ Λινγκ, αποδέχτηκε την περασμένη Πέμπτη την ενοχή σε 10 από τις συνολικά 22 κατηγορίες του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην ιστορία της χώρας, που έγινε γνωστή και ως υπόθεση WikiLeaks.

 Ο Μάνινγκ, 25 ετών, φέρεται ότι διοχέτευσε στον ιστότοπο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που αφορούν σε απόρρητα τηλεγραφήματα στρατιωτικού και διπλωματικού περιεχομένου, τα οποία και εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Στο δικαστήριο ομολόγησε την ενοχή του σε 10 από τις 22 συνολικά κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

Ο αμερικανός στρατιώτης δήλωσε αθώος στην ανώτατη κατηγορία για παροχή βοήθειας στον εχθρό, ωστόσο αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Ο ίδιος δήλωσε: "Ήθελα να προκαλέσω δημόσια συζήτηση". Η φωνή του ήταν γεμάτη αυτοπεποίθηση και χωρίς συναισθηματική φόρτιση, όταν ο στρατιώτης Μάνινγκ δημοσιοποίησε για πρώτη φορά χθες τα κίνητρά τουν στην μάλλον μεγαλύτερη και πλέον επιζήμια διαρροή απόρρητων εγγράφων στην αμερικανική ιστορία.

Διαβάζοντας επί τουλάχιστον μια ώρα δήλωση που συνέταξε στη φυλακή, ο 25χρονος πρώην αναλυτής του γραφείου πληροφοριών στο Ιράκ, εξήγησε γιατί έγινε ο "πληροφοριοδότης" του WikiLeaks, προμηθεύοντας τον ιστότοπο αυτό, από το Νοέμβριο 2009 μέχρι το Μάιο του 2010, με αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και 260.000 τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία εξέθεσαν διεθνώς το πολιτικοδιπλωματικό status των ΗΠΑ.

"Πίστευα ότι η δημοσιοποίηση (των εγγράφων) θα μπορούσε να προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση για τις ένοπλες δυνάμεις μας και την εξωτερική μας πολιτική γενικότερα", εξήγησε στη δικαστή Ντενίζ Λιντ, κατά την προκαταρκτική διαδικασία ενόψει της δίκης του που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου.

Κατά τη δήλωσή του, ο Μάνινγκ που παρουσιάστηκε ως λάτρης της γεωπολιτικής επιστήμης, αλλά και της τεχνολογίας της πληροφορικής, εντάχθηκε στο στρατό σε ηλικία 20 ετών για να αποκτήσει μια "εμπειρία του κόσμου όπως πραγματικά είναι" και για να λάβει μια υποτροφία για σπουδές στο πανεπιστήμιο, διαδικασία που είναι συνηθισμένη στις ΗΠΑ για νεαρούς που εντάσσονται στον Αμερικανικό Στρατό.

Ωστόσο αντιμέτωπος με την πραγματικότητα της σύγκρουσης, ο κατηγορούμενος δηλώνει ότι σιγά σιγά βρέθηκε σε επικίνδυνη θέση με ένα στρατό που "δεν έδειχνε να μην δίνει αξία στην ανθρώπινη ζωή".

Πολεμοχαρής κουλτούρα

"Όσο προσπαθούσα να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου, τόσο αισθανόμουν πως αποξενωνόμουν από τους συναδέλφους μου", εξήγησε.

Το λάθος που έγινε με το στρατιωτικό ελικόπτερο που έβαλε εναντίον αμάχων στο Ιράκ τον Ιούλιο του 2007, και το βίντεο της επιχείρησης αυτής που ο ίδιος μετέδωσε, τού προκαλεί επίσης φρίκη και τού δίνει την αίσθηση μιας μεγάλης δίψας για αίμα" εκ μέρους των στρατιωτών.

"Γινόμασταν μανιακοί με τη σύλληψη και την εξόντωση ανθρώπινων στόχων", είπε. Η κατάσταση αυτή τον "κατέθλιβε".

Μόνος εναντίον όλων, ο Μάνινγκ περιέγραψε τη μακρά διαδικασία που τον οδήγησε ενώπιον του στρατοδικείου, ρίχνοντας φως στα κενά όσον αφορά την προστασία εμπιστευτικών στοιχείων από τον αμερικανικό στρατό.

Ως απλός στρατιώτης, ο Μάνινγκ ετοποθετείτο στην πιο χαμηλή βαθμίδα του αμερικανικού στρατού, αλλά ως αναλυτής πληροφοριών είχε πρόσβαση σε πολλές προστατευμένες βάσεις δεδομένων.

Δύο μεταξύ αυτών ήταν οι βάσεις δεδομένων S.I.G.A.C.T.S. (ακρωνύμιο των σημαντικών δραστηριοτήτων) στις οποίες καταγράφονταν τα καθημερινά περιστατικά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον Μάνινγκ, οι πληροφορίες αυτές δεν είχαν πλέον εμπιστευτική αξία μερικές ημέρες έπειτα από κάθε περιστατικό, καθώς "η μονάδα δεν ήταν πλέον στο σημείο αυτό ή δεν ήταν πλέον σε κίνδυνο".

Ωστόσο έχουν "ιστορική" αξία, καθώς "παρουσιάζουν την ωμή πραγματικότητα των συγκρούσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν", είπε.

Αν οι διαρροές μπορούσαν να "ενοχλούν" τη χώρα μου, δεν μπορούσαν να τη "βλάψουν", είπε. "Ενδιαφερόμουν μόνο για έγγραφα για τα οποία ήμουν απολύτως σίγουρος όταν δεν θα έβλαπταν" την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Με την "Washington Post", τη "New York Times" και την "Politico", να απορρίπτουν την συνεργασία μαζί του, για διάφορετικούς λόγους η κάθε μια, στράφηκε εν τέλει στο WikiLeaks προς το οποίο άρχισε να διοχετεύει έγγραφα από μια βιβλιοθήκη στα προάστια της Ουάσινγκτον στη διάρκεια μιας άδειας του το Φεβρουάριο του 2010.

Κατόπιν αύξησε τις διαρροές, αλλά διαβεβαίωσε ότι ουδείς τού είχε ασκήσει πίεση για τη μετάδοση περισσότερων εμπιστευτικών εγγράφων. "Οι αποφάσεις ήταν δικές μου και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη των πράξεών μου", είπε.

Το απόγευμα χθες η εξέτασή του από τη δικαστή για να βεβαιωθεί ότι η ομολογία της ενοχής του διατυπώθηκε "εν γνώσει του σκοπού, κατά τρόπο λογικό και εκούσιο", έλαβε σε ορισμένα σημεία της μορφή αυτομαστίγωσης.

"Θα μπορούσα να είχα απευθυνθεί στην ιεραρχία της διοίκησης", για να ενημερώσω για αυτήν την ψυχική κατάσταση. Το να αποφασίσω να διαδιβάσω τα έγγραφα αυτά "ξεπερνούσε την δικαιοδοσία που είχα", παραδέχτηκε. "Δεν δουλεύουμε με αυτό τον τρόπο".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

WikiLeaks: Θα χάσουν πολλοί τον ύπνο τους το 2013!

ΗΠΑ: Στρατοδικείο αρνήθηκε να τεθούν στο αρχείο οι κατηγορίες κατά του στρατιώτη-πληροφοριοδότη των WikiLeaks

"Ίδρυμα για την ελευθερία του Τύπου" θα χρηματοδοτεί και το WikiLeaks

   Διαδώστε αυτό το άρθρο