What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ· ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ· ΚΟΜΑΝΤΟΣ·

INFO

01.03.2013 | 08:10
Τελευταία ενημέρωση: 01.03.2013 | 08:34

Για αύξηση των κρουσμάτων καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί ο ΟΗΕ την Τεχεράνη

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν το Ιράν ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως οι εκτελέσεις κρατουμένων, περιλαμβανομένων ανηλίκων, καθώς και οι συλλήψεις αντιφρονούντων, οι οποίοι συχνά βασανίζονται μέχρι θανάτου εντός των φυλακών. 

 Σε μία διπλή έκθεση που εκδόθηκε στη Γενεύη, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Κι-Μουν και ο ειδικός ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, Άχμεντ Σαχίντ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αύξηση στη συχνότητα και τη βαρύτητα των κρουσμάτων κακομεταχείρισης στο Ιράν.

"Ο γενικός γραμματέας παραμένει βαθιά προβληματισμένος από τις πληροφορίες για αύξηση του αριθμού εκτελέσεων, περιλαμβανομένων και ανηλίκων και των δημοσίων εκτελέσεων, τους συνεχιζόμενους ακρωτηριασμούς και μαστιγώματα, τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, τις κακοδικίες, τον βασασνισμό και την κακομεταχείριση κρατουμένων, καθώς και τους αυστηρούς περιορισμούς με στόχο τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης καθώς και θρησκευτικές μειονότητες", έγραψε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Στην έκθεση του Σαχίντ αναφέρεται πως η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η οποία έχει υποστεί οικονομικές κυρώσεις εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού της προγράμματος, απέτυχε να ερευνήσει "τις εκτεταμένες, συστηματικές και συστημικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Ο ίδιος έκανε έκκληση για την "άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση" των κρατούμενων ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιφρονούντων, δημοσιογράφων και δικηγόρων.

Ο Σαχίντ είπε ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Μεχντί Καρουμπί και Μιρ Χοσέιν Μοσαβί, οι οποίοι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, συγκαταλέγονται στους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους της ελευθερίας της έκφρασης στη διάρκεια διαδηλώσεων, με αφορμή τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές του 2009 που διατήρησαν στην εξουσία τον πρόεδρο Αχμαντινεζάντ. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον προσεχή Ιούνιο.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, δεκάδες δημοσιογράφοι, μπλόγκερς και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί κατά τους τελευταίους μήνες και οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή τους έχουν στοχοποιηθεί, περιλαμβανομένου του Αμπντουλφατάχ Σολτανί, ο οποίος συνελήφθη το 2011 και εκτίει ποινή 13ετούς κάθειρξης.

Στον Σαχίντ, πρώην υπουργό των Εξωτερικών του νησιωτικού κράτους των Μαλδίβων, έχει απαγορευθεί η είσοδος και παραμονή του στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, έτσι η έκθεσή του βασίζεται εξολοκλήρου σε 169 συνεντεύξεις με άτομα εντός και εκτός του Ιράν.

Τον περασμένο χρόνο, η κυβέρνηση της Τεχεράνης παραδέχθηκε περίπου 297 εκτελέσεις, αλλά ο πραγματικός αριθμός πρέπει να υπερβάινει τις 500, ανέφερε ο Σαχίντ. Τα σχετιζόμενα με ναρκωτικά εγκλήματα αντιστοιχούν στο 80% των εκτελέσεων και οι έμποροι ναρκωτικών δεν μπορούν να εφεσιβάλουν κατά της θανατικής ποινής, είπε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Ιρανοί πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες

Συγκλονιστικές φωτογραφίες πράκτορα του FBI που "εξαφανίστηκε"

Ιράν: Ο Αχμαντινετζάντ απέλυσε τη μοναδική γυναίκα υπουργό του


   Διαδώστε αυτό το άρθρο