What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

01.03.2013 | 13:24
Τελευταία ενημέρωση: 01.03.2013 | 13:30

Ευθύνες στην Ε.Ε για τις τράπεζες ρίχνει ο Μάκης Κεραυνός

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σε αυτούς που αποφάσισαν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων στη βάση πολιτικών κριτηρίων, απέδωσε την ευθύνη της σημερινής κατάστασης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Μάκης Κεραυνός.

Κεραυνούς προς τη μεριά της Ε.Ε έριξε ο Μάκης Κερυανός, ρίχνοντας ευθύνες, σε όσους αποφάσισαν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, βασισμένοι σε πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια, εννοώντας κύκλους εντός της ΕΕ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια παρουσίασης των προκαταρτικών αποτελεσμάτων του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας για το 2012, ο κύριος Κερυανός, έκανε λόγο «για μια πολιτική απόφαση που έφερε το 50% των ζημιών στο τραπεζικό σύστημα», εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα όπως η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Οικονομικών, αντιμετωπίσουν με πολιτική απόφαση τη ζημιά που έγινε από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Αναλύοντας την, παρούσα κατάσταση της οικονομίας, υπέδειξε ότι ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η ανακεφαλαιοποίηση και η ανάκτηση της αξιοπιστίας των τραπεζών.

Κάπου εδώ, ο Μάκης Κεραυνός, αποκάλυψε, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, ότι αποδέχθηκε πρόταση της κυβέρνησης για συμμετοχή του στο νέο Οικονομικό Συμβούλιο, το οποίο ηγείται ο νομπελίστας Χριστόδουλος Πισαρίδης.

Σχολιάζοντας στη συνέχεια το διασυρμό της Κύπρου στο θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος υπέδειξε με αυστηρό ύφος ότι «γίνονται συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι στις κυπριακές τράπεζες, σημειώνοντας ότι «ο νέος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θα βρεις τρόπους ώστε να πείσει και τον πιο καχύποπτο στην ΕΕ για το δίκαιο της Κύπρου».

Προχωρώντας ένα βήμα παρά πέρα, είπε ότι «το 2011 έφυγαν από τη Ρωσία €50δις και μόνο €2δις ήρθαν στην Κύπρο, τα υπόλοιπα πήγαν Φρανκφούρτη» είπε, σημειώνοντας ότι «είναι γνωστές οι διαδρομές»

Ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας υπεραμυνόμενος τις εργασίες του Ομίλου, ανέλυσε την κερδοφορία της τράπεζας υποδεικνύοντας ότι «η αύξηση των κερδών πριν τις προβλέψεις κατά 68%, αποδεικνύει ότι ο Όμιλος παραμένει εύρωστος συνεχίζοντας να διατηρεί ένα μηχανισμό παραγωγής εισοδημάτων, ο οποίος δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από τα τέσσερα χρόνια της οικονομικής κρίσης».

«Στόχος της Ελληνικής Τράπεζας», πρόσθεσε, «είναι η επικέντρωση και ενίσχυση αυτού του υγιούς μηχανισμού».

Οι ζημιές της Ελληνικής Τράπεζας μειώθηκαν στα €23,4 το 2012 έναντι €100,7 εκ. το 2011, χωρίς να είναι γνωστά ακόμα στην τράπεζα τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων της Pimco.

Η θετική διαφοροποίηση αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων και στη μη συμπερίληψη στα αποτελέσματα του 2012, απομείωσης ελληνικών ομολόγων έναντι €77 εκ. που περιλήφθηκαν πέρσι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναγνώρισε ότι θα είναι μακρύς ο δρόμος μείωσης των επιτοκίων, επισημαίνοντας ότι «οι τελευταίες ενέργειες και αποφάσεις, όπως είναι η αύξηση της φορολογίας των καταθέσεων, οδηγούν στη συγκράτηση των επιτοκίων σε ψηλά επίπεδα».

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γερμανικός Τύπος: «Υποχωρεί τώρα ο Σόιμπλε στο θέμα της Κύπρου»

Αναστασιάδης στους Financial Times: Χρειαζόμαστε άμεσα οικονομική στήριξη

Γερμανικός Τύπος: Σχέδιο διάσωσης της Κύπρου με Ρώσους καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες;

   Διαδώστε αυτό το άρθρο