What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΒΟΜΒΑ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

01.03.2013 | 23:14
Τελευταία ενημέρωση: 02.03.2013 | 08:39

Στις θέσεις τους οι νέοι Υπουργοί – Κανένα περιθώριο λαθών και καθυστερήσεων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- «Σήκωσαν μανίκια» οι Υπουργοί της νέας Κυβέρνησης
- Μείωση μισθών σε Πρόεδρο και Υπουργούς 25%
- Στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες πριν και μετά
- Έπειτα από τη παραλαβή των χαρτοφυλακίων θα πρέπει να αναλάβουν δράση άμεσα και αποτελεσματικά.
- Χάρτα δεοντολογίας για όλους τους Υπουργούς


Τα νέα καθήκοντα «βαραίνουν τους ώμους» των Υπουργών της Κυπριακής Δημοκρατίας που παρέλαβαν χθες τα χαρτοφυλάκια τους, αφού καλούνται να δώσουν άμεσα λύσεις -ο καθένας από το δικό του μετερίζι- σε φλέγοντα ζητήματα για την Κύπρο και το μέλλον αυτής, τόσο σε εθνικό, όσο σε διεθνές αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε δηλώσεις του, κατά την τελετή παραλαβής των Υπουργικών καθηκόντων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι επιλογές του για τις νευραλγικές θέσεις των Υπουργείων της νέας κυβέρνησης θα οδηγήσουν στην εκπλήρωση των προεκλογικών εξαγγελιών.

Οι Υπουργοί κλήθηκαν να υπογράψουν «Χάρτα Δεοντολογίας» που περιλαμβάνει τον κώδικα δεοντολογίας, βάσει του οποίου πρέπει να εκτελούν τα καθήκοντα τους, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπεται η αυτόματη παύση όποιο Υπουργού δεν είναι συνεπής στη «Χάρτα Δεοντολογίας». Επίσης, μέσα στο επόμενο τρίμηνο όλοι οι Υπουργοί, ανεξαιρέτως, θα πρέπει να παρουσιάσουν προτάσεις και απόψεις βελτίωσης, οι οποίες θα μπορούν να εφαρμοστούν στα Υπουργεία προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα τους.


Στο Υπουργείο Οικονομικών ο Μιχάλης Σαρρής


Νωρίς το μεσημέρι, ο Μιχάλης Σαρρής, παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείο Οικονομικών με τον ίδιο να τονίζει πως η καλή συνεργασία των εργαζομένων στο Υπουργείο θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εκτέλεση του προγράμματος προσαρμογής της κυπριακής οικονομίας που θα βοηθήσει τη χώρα να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στους γνώριμους καιρούς ευημερίας. Ο νέος Υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Βάσο Σιαρλή, τον οποίο αποκάλεσε φίλο, αναγνωρίζοντας του πως κατά τη διάρκεια της θητείας του ήρθε αντιμέτωπος με σημαντικές προκλήσεις.
Ο Μιχάλης Σαρρής, θα δώσει τις πρώτες –και μάλιστα καθοριστικής σημασίας- εξετάσεις του στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, όπου θα εκπροσωπήσει τη νέα κυβέρνηση την ώρα που το ζήτημα της κυπριακής οικονομίας έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι της Ευρωζώνης.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Ιωάννης Κασουλίδης

Στην ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών επέστρεψε μετά από 10 χρόνια ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος έβαλε σε προτεραιότητα την αποκατάσταση της φήμης και του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και την άμεση ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
Η θητεία του Ιωάννη Κασουλίδη, τα τελευταία οκτώ χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνει τα καλύτερα εχέγγυα στο νέο Υπουργό Εξωτερικών να εφαρμόσει νέες πρακτικές στα ήδη γνωστά του «λημέρια», ενώ οι επαφές που έχει αναπτύξει με ευρωπαίους αξιωματούχους εκτιμάται πως θα διευκολύνουν τις εθνικές διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις σχετικά με καίρια ζητήματα της Κύπρου που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, όπως το Κυπριακό και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας.
Η τέως ΥΠΕΞ, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, δήλωσε πως το υπόβαθρο του Ι. Κασουλίδη «είναι αυτό που χρειάζεται το υπουργείο αυτή τη στιγμή», ώστε να πετύχει, όπως είπε, «ακόμη περισσότερα από όσα πετύχαμε εμείς αυτήν την περίοδο». Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχαριστήσει τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, «για την τιμή» που της έκανε, όπως είπε, διορίζοντας την στο πηδάλιο του ΥΠΕΞ.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Σωκράτης Χάσικος


Τη σκυτάλη του Υπουργείου Εσωτερικών παρέδωσε η Ελένη Μαύρου στον Σωκράτη Χάσικο ευχόμενη το έργο του να στεφθεί από επιτυχία, ενώ η απερχόμενη Υπουργός δεν παρέλειψε να επιστήσει την προσοχή του νέου Υπουργού σχετικά με το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Υπουργείο Εσωτερικών στην ανάπτυξη της χώρας.
Ο Μιχάλης Χάσικος έτυχε μιας πρώτης ολιγόλεπτης ενημέρωσης σχετικά με τα νέα του καθήκοντα από την Ελένη Μαύρου, η οποία δήλωσε ικανοποιημένη για το έργο που έχει επιτελεστεί στο Υπουργείο την τελευταία πενταετία, τονίζοντας τις ικανότητες του κρατικού προσωπικού, τις οποίες διαπίστωσε κατά τη θητεία της.

Στο Υπουργείο Ενέργειας ο Γεώργιος Λακκοτρύπης

Σε κλίμα ευχαριστιών και ευχολογίων πραγματοποιήθηκε η αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με το νέο Υπουργό, Γεώργιο Λακκοτρύπη, να ευχαριστεί τον απερχόμενο, Νεοκλή Συλικιώτη, για το έργο που έχει επιτελεστεί, τονίζοντας παράλληλα πως το πολυσύνθετο αυτό Υπουργείο μπορεί να αποτελέσει την «ατμομηχανή για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Ο Γεώργιος Λακκοτρύπης είπε πως είναι «μεγάλη τιμή να ηγηθώ αυτού του Υπουργείου» και ζήτησε από το προσωπικό του Υπουργείου Ενέργειας, των Ημικρατικών Οργανισμών και των συνδεόμενων οργανισμών με τον Υπουργείο, να εργαστούν «ο καθένας προσωπικά, και όλοι μαζί συλλογικά».
Ο Νεοκλής Συλικιώτης, απευθυνόμενος στο νέο Υπουργό, είπε ότι «τα δεδομένα και οι προοπτικές που έχουν διαμορφωθεί μετά την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» θα οδηγήσουν «στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού, γεωπολιτικού και γεωοικονομικού ρόλου της Κύπρου».

Στο Υπουργείο Άμυνας ο Φώτης Φωτίου
Από το πρώτο λεπτό της παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Άμυνας -από τον τέως Υπουργό Δημήτρη Ηλιάδη- ο νέος Υπουργός, Φώτης Φωτίου, έβαλε σε πρώτο πλάνο την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς με σκοπό να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών αναφορικά με την ασφάλεια που θέλουν να νιώθουν στη χώρα τους, «από τη στιγμή» που, όπως είπε, «η απειλή των τουρκικών στρατευμάτων είναι εκεί».
Ο Φώτης Φωτίου τόνισε πως θα εργασθεί με όλες του τις δυνάμεις ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, τονίζοντας πως είναι πρωτίστης σημασίας η πάταξη των κρουσμάτων αναξιοκρατίας στην Εθνική Φρουρά και πως «θα λειτουργήσουν οι κανόνες χρηστής διοίκησης για όλα».
Ο νέος Υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για «τρεις άξονες» στο πλαίσιο των οποίων θα κινηθούν οι υπουργικές του πρωτοβουλίες, οι οποίοι αφορούν «την προστασία της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ με νέες στρατιωτικές συνεργασίες και αναβάθμιση της στρατιωτικής διπλωματίας με πρώτη ενέργεια την αίτηση για ένταξη της Κύπρου στον Μηχανισμό για την Ειρήνη, καθώς και η αναβάθμιση και ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς».
Ο Φώτης Φωτίου έκανε ειδική μνεία στις στρατιωτικές συνεργασίες που πρέπει να κάνει η Κύπρος με άλλες γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ.

Στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ο Κυριάκος Κενεβέζος

Σε πρώτο ενικό πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ του νέου και του απερχόμενου Υπουργού Παιδείας και κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής με τους δύο άνδρες να απευθύνονται ο ένας στον άλλο με το μικρό τους όνομα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν ο Κυριάκος Κενεβέζος και ο Γιώργος Δημοσθένους το όραμα τους για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος είναι κοινή με τους δύο να θεωρούν πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν προτεραιότητα.
Πιο συγκεκριμένα, ο απερχόμενος Υπουργός, Γιώργος Δημοσθένους, είπε πως «η επένδυση στην παιδεία και τον πολιτισμό είναι επένδυση για τα παιδιά και το μέλλον αυτού του τόπου», ενώ τόνισε πως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι «σαν το νερό στο ποτάμι, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω», αναφερόμενος στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε προ 10ετίας επί Υπουργίας Τάσσου Παπαδόπουλου.
Ο νέος Υπουργός, Κυριάκος Κενεβέζος, δήλωσε πως θα επιδιώξει «την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», αλλά και την «ισχυροποίηση της εθνικής και ιστορικής συνείδησης αλλά με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα».

Στο Υπουργείο Υγείας ο Πέτρος Πετρίδης

Τη σύσταση Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας προανήγγειλε ο νέος Υπουργός Υγείας, Πέτρος Πετρίδης, με την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου από την απερχόμενη Υπουργό, Αντρούλλα Αγρότου, υπογραμμίζοντας πως θα είναι υποβοηθητικό στην υλοποίηση του προγράμματος της διακυβέρνησης του νέου προέδρου.
Ο νέος Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε, επίσης, πως «μέχρι να φθάσουμε στον απώτερο στόχο που είναι η εφαρμογή ενός σωστού και λειτουργικού Γενικού Συστήματος Υγείας, το Υπουργείο έχει την ευθύνη να αντιμετωπίζει και τους δύο πυλώνες (δημόσιο και ιδιωτικό) με τον ίδιο τρόπο και να δημιουργήσει διόδους συνεργασίας μεταξύ τους».
Ο Πέτρος Πετρίδης έκανε λόγο για ένα σύστημα υγείας επικεντρωμένο στην αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών των ασθενών λέγοντας πως «θα τολμήσω να κάνω πράξη τα όσα ως γιατρός, ως διευθυντής και ως συνδικαλιστής θεωρούσα πως έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια στην τομέα της υγείας».
Η απερχόμενη Υπουργός, Αντρούλλα Αγρότου, είπε πως ο Πέτρος Πετρίδης «δεν αρχίζει σήμερα, αλλά συνεχίζει την προσφορά του στον Κύπριο πάσχοντα», ενώ τόνισε πως πρέπει η πολιτική που θα ασκηθεί να είναι ανθρωποκεντρική.

Στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ο Τάσος Μητσόπουλος

Μήνυμα διαφάνειας και σωστής χρήσης του δημοσίου χρήματος έστειλε ο Τάσος Μητσόπουλος κατά την ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, χρησιμοποιώντας τη φράση του Ιωάννη Καποδίστρια «εφόσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν για να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του τελευταίου οβολού του δημοσίου χρήματος».
Ο νέος Υπουργός είπε πως δεν περίμενε να κληθεί να υπηρετήσει τη Δημοκρατία από το αξίωμα του Υπουργού και τόνισε πως στόχος του είναι να καταστήσει το Υπουργείο Συγκοινωνιών «την αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής προσπάθειας για επανεκκίνηση της οικονομίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Ο απερχόμενος Υπουργός Συγκοινωνιών, Ευθύμιος Φλουρέντζου, απευθυνόμενος στον Τάσο Μητσόπουλο, είπε ότι «μπορεί να στηριχθεί σε όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Συγκοινωνιών», ενώ εξέφρασε ευαρέσκεια που είναι το συγκεκριμένο άτομο που τον διαδέχεται.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Ιωνάς Νικολάου

Την εφαρμογή θεσμικών αλλαγών στο σύστημα δικαιοσύνης προανήγγειλε ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου από τον απερχόμενο Υπουργό Δικαιοσύνης, Λουκά Λουκά. Ο Ιωνάς Νικολάου μίλησε ακόμη για δημιουργία Δικαστηρίου Διεθνών Εμπορικών Διαφορών και ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για τις διεθνείς εμπορικές διαιτησίες.
Πιο συγκεκριμένα, ο νέος Υπουργός, Ιωνάς Νικολάου, τόνισε πως είναι δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν ένα κράτος που θα τους παρέχει δικαιοσύνη και ασφάλεια που «αποτελούν τις βασικότερες προϋποθέσεις για να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη, κράτος ανάπτυξης και ευημερίας. Σχετικά με το Δικαστήριο Διεθνών Εμπορικών Διαφορών, ο νέος Υπουργός, ανέφερε πως «θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Κύπρου ως κέντρου διεθνών διαιτησιών για επίλυση διαφορών εμπορικού και βιομηχανικού τομέα μεταξύ κρατών και εταιριών».
Ο Ιωνάς Νικολάου θα στρέψει, όπως είπε, την προσοχή και τις προσπάθειες του στην ανασύσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τη δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου, ενώ θα βελτιστοποιήσει την οργάνωση της Αστυνομίας για να αποκατασταθεί «η εμπιστοσύνη του πολίτη προς την Αστυνομία» και να καταστεί δυνατή «η αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος».
Ο απερχόμενος Υπουργός, Λουκάς Λουκά, είπε πως «δεν έκανα όσα ήθελα να κάνω αλλά πιστεύω ότι έκανα αρκετά απ’ όσα μπορούσα να κάνω. Δυστυχώς μας έχει επηρεάσει ακόμα και η οικονομική κρίση», ενώ απευθυνόμενος στο νέο Υπουργό, είπε ότι θα παραλάβει ένα συγκροτημένο Υπουργείο.


Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Χάρης Γεωργιάδης

Η αντιμετώπιση της ανεργίας θα έχει πρώτη θέση στη λίστα προτεραιοτήτων της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χάρη Γεωργιάδη, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου.
Ο Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε την ανεργία ως «την πιο οδυνηρή συνέπεια της οικονομικής κρίσης» και δεσμεύτηκε πως η αντιμετώπιση της θα αποτελέσει «κορυφαίο στόχο», που όμως θα χρειαστεί «χρόνος και προσπάθεια» για να επιτευχθεί.
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «πολιτική ευθύνη» την οποία αναλαμβάνει, ώστε να φέρει σε πέρας «ένα δύσκολο και ευαίσθητο τομέα της διακυβέρνησης, σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή».
Η απερχόμενη Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς άπτονται της δικαιοδοσίας του «μεγάλα θέματα πολιτικής όπως είναι η αγορά εργασίας»

Στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ο Νίκος Κουγιάλης

Τα ηνία του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανέλαβε ο Νίκος Κουγιάλης παίρνοντας τη σκυτάλη από τον απερχόμενο Σοφοκλή Αλετράρη.
Κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης- παραλαβής, ο νέος Υπουργός Γεωργίας έβαλε σε προτεραιότητα το Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, με ορίζοντα το 2020 αναφέροντας ότι «αποτελεί δέσμευση της νέας Κυβέρνησης προς τους αγρότες και τους κατοίκους της υπαίθρου ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα».
Ο Νίκος Κουγιάλης δεσμεύτηκε να εργαστεί σκληρά ώστε να ικανοποιήσει «πλήρως και με συνέπεια το κυβερνητικό πρόγραμμα που αφορά το Υπουργείο» και κάλεσε τους εργαζόμενους του Υπουργείου να εργαστούν με συνέπεια και συλλογικότητα.
Ο απερχόμενος Υπουργός, Σοφοκλής Αλετράρης, μίλησε για τη συνεργασία του με τους πρώην συνεργάτες του χαρακτηρίζοντας την άριστη, ενώ απευθυνόμενος στο νέο Υπουργό θέλησε να τονίσει πως τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείο είναι πολλά και διαφορετικά, όμως όπως είπε «το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει εδώ θα είναι κοντά σας σε κάθε σας βήμα να σας βοηθήσει».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπουργός Οικονομικών: «Δεν υπάρχει πιο ανόητη ιδέα από το κούρεμα καταθέσεων


Στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών για συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Στάση εργασίας οδηγών ταξί την Τετάρτη στον αερολιμένα Λάρνακας
  2. Καμμένος: «Δεν φοβόμαστε τίποτα σε Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο»
  3. ΕΤΥΚ: «Απαράδεκτη η δήλωση του ΥΠΟΙΚ»
  4. Η ώρα της Δικαιοσύνης για τους «5» της Τρ. Κύπρου για χειραγώγηση της αγοράς και απόκρυψη στοιχείων
  5. Οι TOP αναζητήσεις των Κυπρίων στο Google για το 2017
  6. Εκστρατεία μέσω facebook για πληροφορίες περί αγνοουμένων