What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

03.03.2013 | 09:19
Τελευταία ενημέρωση: 03.03.2013 | 10:56

Eλλάδα: Ξεκινούν οι συναντήσεις με την τρόικα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- "Κίτρινη κάρτα" από την τρόικα στην Ελλάδα για τη φοροδιαφυγή
- Έρχονται κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο
- Κατασχέσεις- εξπρές μόνο με ένα προειδοποιητικό μήνυμα
- Μέχρι τον Ιούνιο σε διαθεσιμότητα 12.700 δημόσιοι υπάλληλοι 

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας θα έχει στις 10 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας,Γιάννης Στουρνάρας. Το αμέσως επόμενο ραντεβού θα είναι τη Δευτέρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης της χώρας Αντώνη Μανιτάκη, ενώ το τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας είναι:

- Η αναδιάρθρωση του Δημοσίου
- Η κατάσταση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών
- Η δυναμική των φορολογικών εσόδων και
- Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Ένα από τα βασικά "αγκάθια" των διαβουλεύσεων με την τρόικα φαίνεται πως είναι η κατάσταση στο ελληνικό Δημόσιο, όπου η ελληνική πλευρά οφείλει να παρουσιάσει τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, από τα οποία θα εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό και θα τεθούν οι τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως τέλος 2014.

Ο Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στο "Βήμα", επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων. "Ο δημόσιος τομέας έχει μειωθεί το τελευταίο ενάμιση χρόνο κατά 75.000 άτομα. Δεν κάνω απολύσεις" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει στην τρόικα τη λίστα για τη διαθεσιμότητα 12.700 υπαλλήλων έως τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής", από αυτούς: Οι 5.503 θα είναι υπάλληλοι υπουργείων και ειδικότερα 2.000 από τα νέα οργανογράμματα και 3.503 από τη κατάργηση οργανικών θέσεων. Οι 800 θα προκύψουν από τη κατάργηση 67 φορέων και αλλοι 2.500 από συγχωνεύσεις 630 οργανισμών, ενώ το πακέτο θα συμπληρώσουν 3.896 επίορκοι. (Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση)

Η φοροδιαφυγή αποτελεί ένα ακόμη μεγαλύτερο "αγκάθι", με την τρόικα να ασκεί ασφυκτική πίεση για απτά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, οι ρυθμοί αναδιάρθρωσης των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθούν να είναι βραδύτεροι των απαιτούμενων, ενώ και οι έλεγχοι σε μεγάλους φορολογούμενους και άτομα με μεγάλο πλούτο δεν προχωρούν. Αξίζει να σημειωθεί πως από τους μεγάλους οφειλέτες έχει εισπραχθεί μόνο το 0,5% από το σύνολο των οφειλών τους.

Η πίεση από την τρόικα εντείνεται λόγω του ότι οι φόροι κατανάλωσης κινούνται στα "ρηχά", ενώ και οι εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωράνε με ρυθμό... "σημειωτόν".

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δύο 24ωρα πριν από την άφιξη της τρόικας, αλλά και να στείλει σαφή προειδοποίηση σε οφειλέτες και φοροφυγάδες, το υπουργείο Οικονομικών προώθησε μπαράζ διατάξεων, που προβλέπουν μεταξύ άλλων:

- Κατασχέσεις - εξπρές μισθών, συντάξεων, ενοικίων, καταθέσεων, με αποστολή ηλεκτρονικής ειδοποίησης.
- Άμεση διασύνδεση εντός του έτους, των ελεγκτικών υπηρεσιών με τους τραπεζικούς λογαριασμούς
- Θεσμοθέτηση νέων κινήτρων αυτοσυμμόρφωσης
 Πηγή: newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελλάδα: Σε διαθεσιμότητα 13.000 δημόσιοι υπάλληλοι άμεσα με λουκέτο σε οργανισμούς

Εκτός στόχων μνημονίου η Ελλάδα, νέα μέτρα θα ζητήσει η τρόικα - Μαύρη τρύπα 305 εκατομμύρια στα έσοδα

Ελλάδα: Η ώρα του λογαριασμού στην Τρόικα - 25.000 πρέπει να βγουν σε διαθεσιμότητα πάση θυσία!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο