What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ· ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ· ΚΟΜΑΝΤΟΣ·

INFO

03.03.2013 | 12:11
Τελευταία ενημέρωση: 04.03.2013 | 09:54

Σκληρή μάχη Σαρρή στο Eurogroup

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Καθορισμός χρονοδιαγράμματος για το Μνημόνιο
- Ιδιωτικοποιήσεις, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εταιρικός φόρος, κούρεμα καταθέσεων τα μεγάλα αγκάθια
- Εξεύρεση λύσης βιωσιμότητας του χρέους

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των πολιτικών, οικονομικών παραγόντων, αλλά και των Κυπρίων πολιτών, όπου σήμερα θα συνέλθει το Eurogroup και ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής καλείται να περάσει τις «πρώτες εξετάσεις» από τους ευρωπαίους ομολόγους του αναφορικά με το μνημόνιο.

Στη μάχη για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας ρίχνεται σήμερα στο Eurogroup ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Τα μεγάλα αγκάθια που θα κληθεί να διαχειριστεί σωστά και με "στιβαρή τοποθέτηση" είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο εταιρικός φόρος,η φορολογία στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και το κούρεμα των καταθέσεων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σε δηλώσεις του είπε ότι η προσπάθεια του κ.Σαρρή θα έχει δύο στόχους, να εξασφαλιστεί η κατηγορηματική και επίσημη δήλωση ότι αποκλείεται κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο και να τεθεί χρονοδιάγραμμα για την τελική υπογραφή του Μνημονίου.

Ο κ. Σαρρής ο οποίος μετέβει προχθές στις Βρυξέλλες θα παρουσιάσει νέα φόρμουλα για την αξιολόγηση του Κυπριακού Νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος χρήματος. Συγκεκριμένα θα προτείνει τη διενέργεια ελέγχου υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας και αν καταστεί αναγκαίο ο έλεγχος να επικουρείται από εμπειρογνώμονες του Ιδιωτικού Τομέα.

Ο Υπουργός Οικονομικών είχε χθες επαφές με τον επικεφαλής της Τρόικας, Μάαρτεν Βέρβεϊ και τον Πρόεδρο της ομάδας εργασίας του Eurogroup, Τόμας Βίζερ. Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βολγγκανγκ Σόϊμπλε. Ο κ. Σαρρής προετοίμασε ήδη το έδαφος και τις προηγούμενες μέρες είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρεωπαίους ομολόγους του, αξιωματούχους της Κομισιόν και στελέχη της ΕΚΤ.

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε  ότι θα προσκομίσει στη σύνοδο του Eurogroup νέα φόρμουλα για τον έλεγχο του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Θα προταθεί ο έλεγχος να τεθεί υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας με την εμπλοκή της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και αν είναι αναγκαίο υπό την επικουρική συμβολή ιδιωτών εμπειρογνωμόνων.

Ο Μ. Σαρρής θα κληθεί να διαχειριστεί και το πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών καθώς στις Βρυξέλλες η συνταγή αυτή προβάλλεται ως ένα ισχυρό στοιχείο στην προσπάθεια να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό προκαλεί ισχυρότατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και βολές κατά του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος για να ηρεμήσει τα πνεύματα διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους στους Ημικρατικούς ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε για τις δουλειές τους ούτε για το καθεστώς της υπηρεσίας τους.

Μεγάλο όπλο στα χέρια του Μιχάλη Σαρρή είναι το κακό παράδειγμα της πολιτικής αστάθειας της Ιταλίας και τα μεγάλα ερωτηματικά είναι  η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους και αν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα μπορούν να συνυπολογισθούν μετά το προσεχές φθινόπωρο στο Μνημόνιο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Τρόικα ξεσκονίζει ημικρατικούς - Αντιδράσεις από CYTA και ΑΛΚ

Διαβεβαίωση Αναστασιάδη προς εργαζόμενους ημικρατικών

Σόιμπλε: Δεν είναι εύκολο να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου
 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΥΠΟΙΚ: Σχεδόν όλα τα μέλη ταμείων προνοίας αποζημιώνονται στο 75% για το «κούρεμα»
  2. Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για καινοτομία IDEA Τρ. Κύπρου - Cyta
  3. Τετραμερής - EastMed: Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία υπό την επίνευση της Ε.Ε. υπόγραψαν το Μνημόνιο Συναντίληψης [vids]
  4. EastMed - Μνημόνιο Συναντίληψης: Τετραμερής με την «επίνευση» της Ε.Ε. - Στο ενεργειακό «καναβάτσο» η Άγκυρα [vid]
  5. Περδίκης: Ο ΥΠΟΙΚ σύγχυσε τη Βουλή με την παραμυθούπολη
  6. ΥΠΟΙΚ: Προτεραιότητα για το 2018 η μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό