What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

03.03.2013 | 15:50
Τελευταία ενημέρωση: 03.03.2013 | 16:01

Τα ζήτησαν όλα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών οι τροϊκανοί με σημαία τους τις απολύσεις στο Δημόσιο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Ξεσκόνισε τα πάντα η τρόϊκα που απειλεί και πάλι με την καταβολή των επόμενων 2 δόσεων ύψους 8,8 δις ευρώ
- Διαβάστε διαλόγους με νόημα για τις απολύσεις στο ελληνικό Δημόσιο με ατάκες όπως ''υποχρεωτικές αποχωρήσεις'', ''υπερτροφικό ελληνικό κράτος'' 

Σε οκτώ βασικούς άξονες εστιάζεται ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικας, ώστε, στην περίπτωση συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις, να «ανοίξει ο δρόμος» για τις δύο επόμενες δόσεις, ύψους 2,8 δισ. ευρώ και 6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι επικεφαλής των δανειστών, Μαρκ Φλάναγκαν (ως εκπρόσωπος του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο οποίος πηγαίνει στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), άρχισαν τον νέο έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών, όπου συνάντησαν επί δίωρο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου (τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό αναπληρωτή Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη).

Όπως επισήμανε μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, οι οκτώ άξονες αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις εκτιμήσεις για το 2013, στην ανεργία, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου, στις αποκρατικοποιήσεις, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη φορολογική διοίκηση.

«Ανοίξαμε όλη τη βεντάλια των θεμάτων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο εν λόγω παράγοντας, προσθέτοντας ότι από ελληνικής πλευράς τέθηκαν τόσο το «καυτό» ζήτημα της ανάπτυξης- απασχόλησης- ανεργίας, όσο και εκείνο των μέτρων που από την κυβέρνηση θεωρούνται ως «κοινωνικά αποτελεσματικά» (όπως είναι ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση). Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν μια πρώτη εικόνα από τα τεχνικά κλιμάκια (βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα στην Αθήνα), αλλά «τους λείπουν πολλά στοιχεία για μια πλήρη εικόνα». Για αυτόν τον λόγο, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν από αύριο σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των εμπλεκόμενων στο μνημόνιο υπουργείων και με τον πρωθυπουργό, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών την προσεχή Τετάρτη.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αυριανή επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα τεθούν στον υπουργό Αντώνη Μανιτάκη, οι δομές των υπουργείων (τα νέα οργανογράμματα για να εντοπισθεί το πλεονάζον προσωπικό) και οι τριμηνιαίοι στόχοι για την κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις έως το τέλος του 2014. Καθώς, έχουν προηγηθεί οι δηλώσεις, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, που έθεσαν ανοικτά θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων (ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βάιζερ, χαρακτήρισε το ελληνικό κράτος «υπερτροφικό» και κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, δεν απέκλεισε να υπάρξουν «υποχρεωτικές αποχωρήσεις», στον βαθμό που τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων θα δείξουν πλεονάζον προσωπικό).

«Οι απολύσεις τέθηκαν, αλλά δεν συζητήθηκαν σήμερα», είπε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ενώ τόσο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας,  κ. Στουρνάρας, όσο και ο κ. Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο ελληνικό  Δημόσιο, με βασικό επιχείρημα ότι προχωρά κανονικά το πρόγραμμα κινητικότητας και συνταξιοδοτήσεων και ο δημόσιος τομέας έχει μειωθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο κατά περίπου 75.000 άτομα.

Για το φλέγον θέμα της υστέρησης των εσόδων, η κυβέρνηση της Ελλάδας παρουσίασε στην τρόικα την αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μετά και την τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Από την πλευρά της, η τρόικα ζητεί να ενημερωθεί πώς λειτουργεί η νέα διοίκηση και ποιος είναι ο βαθμός ανεξαρτησίας της από την κεντρική διοίκηση, όπως επιθυμεί να έχει πλήρη εικόνα και για το ΣΔΟΕ.

Στις αποκρατικοποιήσεις, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις και υπάρχουν ημερομηνίες ολοκλήρωσής τους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της χώρας αναμένει τον Απρίλιο δεσμευτικές προσφορές για τις ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ και τον ΟΠΑΠ. Ενώ, έμφαση δίδεται και στο νομοθετικό πλαίσιο για λιμένες, ύδατα και αεροδρόμια, καθώς και στην αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ(Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού).

Στο ζήτημα της ανεργίας, στο οποίο η Ελλάδα κατέχει την «ευρωπαϊκή πρωτιά», ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «η τρόικα αναγνωρίζει πάρα πολύ την κοινωνική διάσταση της ανεργίας». Η ελληνική πλευρά επιζητεί την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας από πόρους που είναι διαθέσιμοι (π.χ. ΕΣΠΑ). Παράλληλα, συζητούνται μέτρα ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας, αλλά και το αναπτυξιακό σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων και επιτάχυνσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, μαζί με την απελευθέρωση των αγορών και τη μείωση των τιμών.

Σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν ήδη θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» και τις προβολές εσόδων της περιόδου 2013- 2017, τις κρατικές δαπάνες (ειδικά για μισθούς και συντάξεις), τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το ζήτημα των καθυστερούμενων επιστροφών φόρων, την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από ακίνητα του Δημοσίου, τις επικουρικές συντάξεις, την ενοποίηση των ταμείων και τις καθυστερούμενες οφειλές, το κόστος των νέων προμηθειών εξοπλισμού και φαρμάκων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία, αλλά και το ενδεχόμενο κάλυψης βασικών παροχών φροντίδας για τους μακροχρόνια ανέργους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα βρεθεί αύριο και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου θα μετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin αντίστοιχα. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται, με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, να αναχωρήσουν από την Αθήνα την προσεχή Κυριακή, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
 
Πηγή: newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Eλλάδα: Ξεκινούν οι συναντήσεις με την τρόικα

Ελλάδα: Σε διαθεσιμότητα 13.000 δημόσιοι υπάλληλοι άμεσα με λουκέτο σε οργανισμούς

“Η Ελλάδα ανταποκρίνεται πολύ καλά στις υποχρεώσεις της”, τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Παραλύει» η Αθήνα από την 24ωρη απεργία!
  2. Κωνσταντίνα Ευριπίδου: Το αντίο στον Λουκά Φουρλά και το δημόσιο ευχαριστώ της! [vid]
  3. Τσίπρας σε Ερντογάν: «Ταγίπ, μην πυροβολείς τα πόδια σου» - Ο «σουλτάνος» μετά τις προκλήσεις ξεκίνησε τις... προσκλήσεις!
  4. Ανάλυση: Γιατί η επίσκεψη Ερντογάν ήταν διπλωματικό πλήγμα για την Ελλάδα
  5. Προτάσεις νόμου για τον δημόσιο θηλασμό
  6. «Έκοψαν» 10χρονο αυτιστικό παιδί από το δημόσιο βοήθημα