What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

04.03.2013 | 11:46
Τελευταία ενημέρωση: 04.03.2013 | 13:45

Ο Eρντογάν επαναφέρει έμμεσα λύση τύπου Ανάν στο Κυπριακό

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σε φόρμουλα  ανάλογη με αυτή που ακολουθήθηκε στις συναντήσεις στο  Μπούργεκνστοκ, απότοκο των οποίων, ήταν το σχέδιο  Ανάν, προσδοκεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ,  δηλώνει ότι δεν διατηρεί προκαταλήψεις, υποβαθμίζοντας το ρόλο της «νότιας Κύπρου»,  όπως συνεχίζει να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία καλεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

 Σε θέμα ευθύνης ως εγγυήτρια δύναμη μαζί με την Ελλάδα, περιορίζει τον ρόλο της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζοντας να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, ως «νότια Κύπρο».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ, επαναφέρει εμμέσως το σχέδιο Ανάν, ως την ιδανικότερη προσπάθεια που έγινε στο Κυπριακό, περιγράφοντας τις συναντήσεις που έγιναν στο Μπούργκενστοκ, επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ως την πιο σημαντική συνάντηση που έγινε για το Κυπριακό, αφού ως αποτέλεσμα εκείνων των εργασιών, διαμορφώθηκε το σχέδιο Ανάν.

Ο Ερντογάν ένιψε τας χείρας του, παρουσιάζοντας και πάλι ως Ελληνοκύπριους, ως απορριπτικούς, καθώς το 76% απέρριψε το σχέδιο, ενώ το 65% των τουρκοκυπρίων, ψήφισε ναι, διατυπώνοντας το παράπονο ότι οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί από την Ε.Ε θα δεχθεί τους τουρκοκύπριους στους κόλπους της, δει έγινα ποτέ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, συνέχισε λέγοντας
« Εμείς όμως, όπως γνωρίζετε, εν τω μεταξύ ήραμε τις θεωρήσεις εισόδου για τη νότια Κύπρο. Την περίοδο εκείνη οι συμμετέχοντες Καραμανλής και Παπαδόπουλος υποχώρησαν την τελευταία στιγμή και δεν υπέγραψαν το σχέδιο Ανάν. Εμείς τότε είχαμε δώσει το λόγο μας στον κ. Ανάν, είχαμε πει ότι θα βοηθήσουμε, ότι θα εργαστούμε τρεις-τέσσερις μέρες και θα υπογράψουμε το αποτέλεσμα αυτών των εργασιών και τελικά ετέθησαν οι υπογραφές και προχωρήσαμε στα δημοψηφίσματα».

Ευχήθηκε παράλληλα, να ευοδωθούν οι συναντήσεις Τουρκίας – Ελλάδας για το Κυπριακό, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι η χώρα του δεν διατηρεί προκαταλήψεις και ευχήθηκε χαρακτηριστικά «εύχομαι ο νεοαναδειχθείς κ. Αναστασιάδης που αναλαμβάνει καθήκοντα – με τις θετικές συζητήσεις που θα έχει με την Ελλάδα – θα βρουν μία θετική ανταπόκριση από τη βόρεια Κύπρο. Αν υπάρξει μία απροκατάληπτη διαδικασία και αν τα Η.Ε. την ξαναρχίσουν με σοβαρό τρόπο, τότε η δική μας επιθυμία είναι να συμβάλλει η βόρεια Κύπρος στην εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης».

Φυσικό Αέριο

Απροκάλυπτα ο Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί και πάλι να προειδοποιήσει, για τον ρόλο της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τα δικαιώματα της για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Ο Ερντογάν, επαναφέρει θέμα ίσων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, στην ανατολική Μεσόγειο, σε όλα τα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου.
Εκφράζει την ευχή, οι έρευνες για φυσικό αέριο ή για πετρέλαιο να προχωρήσουν με μία συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι όσο δεν γίνεται αυτό και , κάποιοι άλλοι προσπαθούν να επωφεληθούν, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να το αντιμετωπίσει διαφορετικά.
«Αν στο συγκεκριμένο θέμα επικρατήσει κοινή λογική και γίνουν τα αντίστοιχα βήματα, τότε κι εμείς στο θέμα αυτό κατά τον ίδιο τρόπο θα βρεθούμε στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα και θα πραγματοποιήσουμε ό,τι βήματα προγραμματιστούν να γίνουν». Δήλωσε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές, ότι η Τουρκία έχει λόγο και ρόλο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
«Οτιδήποτε εξορυχθεί από τις ΑΟΖ, πετρέλαια και τα συναφή, πρέπει να μοιραστούν όλα ισότιμα στον κυπριακό λαό». Κατέληξε ο Τασγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρογλου: Προτού δει το νέο Πρόεδρο εγείρει θέμα χρονοδιαγράμματος στο Κυπριακό 

Υποθαλάσσιος αγωγός Τουρκίας-Ισραήλ. Επιμένουν οι Τούρκοι 

Δριμεία επίθεση Ερντογάν στην Ε.Ε. - Προειδοποιήσεις και κατηγορίες περί υπόθαλψης τρομοκρατών από χώρες της Ε.Ε.!   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  2. Haber Kibris: Αποκαλύπτει το σχέδιο εμπλοκής του κατοχικού στρατού στην απόπειρα πραξικοπήματος
  3. Σε κυπριακό κελί θα παραμείνει ο 67χρονος Ισραηλινός για το κύκλωμα εμπορίας οργάνων
  4. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  5. Κόνι Μεταξά: Το προκλητικό σχόλιο μετά τη συνέντευξη του Μάνου Παπαγιάννη
  6. Εισροή εκατομμυρίων από Ε.Ε. για Φ.Α. προς ηλεκτροδότηση και EastMed