What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

04.03.2013 | 12:29
Τελευταία ενημέρωση: 04.03.2013 | 12:53

Δίκη Μαρί - Κόλαφος ο Μάρκος Κυπριανού στην απολογία του

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Βαρύτατες ευθύνες επιρρίπτει στους στρατιωτικούς αλλά και στον Αρχηγό του ΓΕΕΦ
- Πικραμένος από τον Γενικό Εισαγγελέα
- Τι αποκαλύπτει για τον Δημήτρη Χριστόφια πρακτικό από τη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου 

Καταιγιστικός παρουσιάστηκε στην απολογία του ενώπιον Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε σήμερα στη Λάρνακα για την πολύκροτη υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί, ο Υπουργός Εξωτερικών κατά τον επίδικο χρόνο, Μάρκος Κυπριανού.

Επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς κατά τον επίδικο χρόνο, Κωνσταντίνο Μπισπίκα και στους στρατιωτικούς οι οποίοι διενήργησαν τους ελέγχους για το περιεχόμενο του πλοίου Monchesgork.
«Στο δικό μου το μυαλό και στην δική μου την λογική, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι η Ε.Φ δεν ήταν σε θέση να αποθηκεύσει με ασφάλεια ένα φορτίο πυρίτιδας, την στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι η Ε.Φ κατέχει και διαχειρίζεται όπλα, πυρομαχικά και πυραύλους πολύ προηγμένης τεχνολογίας, χωρίς ποτέ να παρατηρηθεί κάποιο ατύχημα», ανέφερε στην απολογία του.

Το γάντι έριξε και στον Συνταγματάρχη της Ε.Φ Γεώργιο Γεωργιάδη ο οποίος όπως ανέγνωσε στην απολογία του, «στις συσκέψεις που έγιναν στο Προεδρικό στις 6 και 9 Φεβρουαρίου 2009 μας έλεγε ότι μπορούσε το φορτίο να φυλαχθεί με ασφάλεια και μιλούσε σαν εμπειρογνώμονας του ΓΕΕΦ. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι αργότερα θα έλεγε στην αστυνομία αλλά και στο Δικαστήριο ότι ο ίδιος δεν ήξερε ούτε την σύνθεση αλλά ούτε και τον τρόπο χρήσης της πυρίτιδας. Δεν έγινε καμία σύσκεψη δεν είπε κάτι άλλο».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης στις συσκέψεις έδινε την εντύπωση με τα λεγόμενα του ότι αυτός λόγω θέση και βαθμού ήταν ο ειδικός εμπειρογνώμονας που είχε η Ε.Φ για το αντικείμενο. «Ακόμα δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ θα έδιδε οδηγίες για στίβαξη των εμπορευματοκιβωτίων με τρόπο που παραβίαζε όλους τους κανόνες ασφαλούς φύλαξης εκρηκτικών. Εγώ ήμουν με την εντύπωση, με τα λεγόμενα τους ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατεύματος είχαν και τα προσόντα και τις γνώσεις να φυλάξουν ένα φορτίο πυρίτιδας, αλλά και ότι είχαν και την στοιχειώδη υπευθυνότητα να τηρήσουν τους κανόνες ασφαλούς φύλαξης της».

«Νίπτει τας χείρας του» ο Μάρκος Κυπριανού
«Κανένας μέχρι και σήμερα, από το Προεδρικό, δεν με ενημερώσε επίσημα ή ανεπίσημα γιατί αποφασίστηκε η εκφόρτωση του πλοίου στην Κύπρο και γιατί επιλέγηκε η Ναυτική Βάση σαν χώρος αποθήκευσης»
Στην απολογία του ο Μάρκος Κυπριανού διευκρίνισε ότι δεν μετείχε σε καμία σύσκεψη για λήψη της απόφασης για εκφόρτωση του φορτίου στην Κύπρο τονίζοντας ότι για την απόφαση ενημερώθηκε εκ των υστέρων και ενώ βρισκόταν στην Μόσχα σε επαγγελματικό ταξίδι. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "ένοιωθα μάλιστα και άβολα γιατί εγώ προέβαινα σε δημόσιες δηλώσεις ότι δεν είχε ληφθεί ακόμα απόφαση, ενώ την ώρα που έκανα τις δηλώσεις είχε ήδη παρθεί η απόφαση και είχε γίνει σύσκεψη για υλοποίηση της απόφασης. Θέλω επίσης εμφαντικά να τονίσω ότι ούτε εγώ, αλλά ούτε και άλλος λειτουργός του Υπουργείου Εξωτερικών γνωρίζαμε ότι αποφασίστηκε να αποθηκευτεί το φορτίο στην Ναυτική Βάση στο Μαρί. Για το θέμα αυτό ούτε ερωτηθήκαμε σαν ΥΠΕΞ, ούτε και εκφράσαμε γνώμη, αλλά ούτε και κλήθηκε λειτουργός του ΥΠΕΞ στην σύσκεψη της 12ης Φεβρουαρίου 2009."
Μάλιστα ανέφερε ότι το θέμα της επιλογής του χώρου αποθήκευσης όπως και ο τρόπος φύλαξης του φορτίου δεν αφορούσε το ΥΠΕΞ αφού αυτό δεν είχε ούτε αρμοδιότητα, ούτε και τις γνώσεις για να εκφέρει άποψη.

Πικραμένος από τον Γενικό Εισαγγελέα ο Μάρκος Κυπριανού
Την πικρία του εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα εξέφρασε ο Μάρκος Κυπριανού αφού όπως είπε ο Πέτρος Κληρίδης κάτω από την πίεση του κόσμου να διώξει κάποιον για τις πολιτικές αποφάσεις επέλεξε να διώξει τον ίδιο γιατί σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο εφάρμοζε την πολιτική του Προέδρου Χριστόφια.
Ανέφερε μάλιστα ότι όση γνώση είχε ο ίδιος ως Υπουργός ή το ΥΠΕΞ για την επικινδυνότητα του φορτίου εξαιτίας της συνεχούς παραμονής του σε υπαίθρια στιβάδα άλλη τόση είχε και ο ίδιος και η υπηρεσία του όπως και οι λειτουργοί όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών που παρευρίσκοντο σε συσκέψεις ή τους κοινοποιείτο σχετική αλληλογραφία.

Η "φίλη –χώρα" Συρία πάλι μας τα φόρτωσε
Πρακτικό από τη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 11/2/2009 το οποίο ο συνήγορος υπεράσπισης παρουσίασε ως τεκμήριο αναφέρεται η θέση και η στάση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια όσον αφορά το θέμα του πλοίου «Moncheorgsk», την στιγμή που ενημέρωνε το Σώμα.
Στην ενημέρωση αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Συρία «μια φίλη χώρα» είχε φορτώσει απαγορευμένο υλικό πάνω σε πλοίο με κυπριακή σημαία και ενώ «έχει 15 τόσες αραβικές χώρες, οι φίλοι μας οι Σύριοι πάλι μας τα φόρτωσαν εμάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δίκη Μαρί: Αμφισβητείται η αξιοπιστία τεσσάρων μαρτύρων - Το αιτιολογικό της Κατηγορούσας Αρχής 

Δίκη Μαρί : Συγκεχυμένη μαρτυρία – δεν γνώριζε αν όσα είδε τα έζησε! 

Μαρί: Το προεδρικό έδινε οδηγίες για το χειρισμό του Monchegorsk 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Υπόσχεση Άντρου Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ θα στηρίξει αιτήματα της Λάρνακας
  2. Στα άκρα ΗΠΑ – Τουρκία! Στην αστυνομία αξιωματούχος του FBI
  3. Κύκλοι ΥΠΕΞ: Στην Τουρκία καλό είναι να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι το Αιγαίο είναι ελληνικό
  4. Προεκλογική κόντρα με φόντο τα έκτροπα στο Τσίρειο - Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Δεν πείθει ο ΑΠΟΕΛ - Ο Ιωνάς εκκόλαπτε τέτοιες συμπεριφορές
  5. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Η αντεξέταση του διευθύνοντα σύμβουλου της Grant Thornton
  6. Στον απόηχο της απόφαση Τραμπ για Ιερουσαλήμ γεύμα Νετανιάχου με τους 28 ΥΠΕΞ της Ε.Ε.