What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

04.03.2013 | 12:58
Τελευταία ενημέρωση: 04.03.2013 | 16:01

Χ. Πισσαρίδης: Η σύναψη δανείου περνά μέσα από το μνημόνιο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την κρισιμότητα του σημερινού Eurogroup, αναλύει ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, Χριστόδουλος Πισσαρίδης, καθιστώντας σαφές ότι από την έκβαση της σημερινής συνεδρίας θα εξαρτηθεί η σύναψη δανείου, για κάλυψη των οικονομικών αναγκών της κυβέρνησης.

 Η ώρα της πρώτης μεγάλης κρίσης της νέας Κυβέρνησης, έφτασε, με την σημερινή συνεδρία του Eurogroup, να κρίνεται ως το μεγάλο στοίχημα για την επίτευξη συμφωνίας, σε ότι αφορά την δανειακή σύμβαση της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας Χριστόδουλος Πισσαρίδης, υπέδειξε σήμερα την κρισιμότητα του σημερινού Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Κύπριος νομπελίστας, κληθείς να απαντήσει εάν θα χρειαστεί η σύναψη δανείου γέφυρα μέχρι την υπογραφή του μνημονίου είπε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της σημερινής συνεδρίας του Eurogroup».

Παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή το κυριότερο θέμα που εγείρεται στην Ευρώπη, είναι η μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί για το πως θα αντιμετωπίσει η τρόικα και το Eurogroup τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου.

Υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα και οι εικασίες για το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας, θα αρθούν, μόνο μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πισσαρίδης είπε πως οι εικασίες αυτές «δημιουργούν τεράστια προβλήματα και χειροτερεύει την κατάσταση».

«Όσον καθυστερούμε τόσο χειρότερη θα είναι η κατάσταση μετά», κατέληξε.

Εξηγώντας αναλυτικά το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, είπε ότι ο ίδιος θα έχει απευθείας πρόσβαση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα είναι και σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Πισσαρίδης απέφυγε να καταθέσει τη δική του εκτίμηση για την έκβαση της κρίσιμης συνεδρίας, προσθέτοντας όμως, ότι «ως τώρα οι αντιδράσεις στις Βρυξέλλες και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν θετικές».

«Μπορούμε να συζητήσουμε, we can do business, αυτή ήταν η αντίδραση», συμπλήρωσε ο Κύπριος νομπελίστας.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Eυχές Αρχιεπισκόπου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Όσες ευχές σηκώνει εισέπραξε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μακαριότατος μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξερχόμενος του Προεδρικού, συνοδευμένος από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κληθείς από τους δημοσιογράφους να προβεί σε δηλώσεις απάντησε ότι η συνάντηση ήταν εθιμοτυπική.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αν στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν η οικονομία εξέφρασε την αγωνία του για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.

«Εμένα με ενδιαφέρει αυτός ο τόπος να πάει μπροστά και σήμερα έδωσα τις πιο θερμές ευχές για να πετύχει ο Πρόεδρος ούτως ώστε και η πατρίδα και ο λαός μας να βγουν όσον το δυνατόν από αυτά τα αδιέξοδα και ιδιαίτερα τα οικονομικά».

Ο Πανίκος Δημητριάδης δεν προέβη σε δηλώσεις
Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με το Διοικητή και Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη και Σπύρο Σταυρινάκη.

Ο κ. Δημητριάδης αποχώρησε από το Προεδρικό αποφεύγοντας επιμελώς τα Μέσα Ενημέρωσης και χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

Παρά ταύτα μετά από δύο ώρες εξέδωσε σύντομη ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και ότι ο Διοικητής προέβη σε εκτενή ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Κύπρο σε σχέση και με το Μνημόνιο Συναντίληψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκληρή μάχη Σαρρή στο Eurogroup 

Eurogroup: Έστησαν τον Σιαρλή στη γωνία - "Πείστε μας ότι δεν κάνετε ξέπλυμα χρήματος"

Eurogroup: Θέλουν να τους δίνουμε έσοδα απο το φυσικό αέριο για να μας δώσουν δάνειο
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΕΤΥΚ: «Απαράδεκτη η δήλωση του ΥΠΟΙΚ»
  2. Χάρης Γεωργιάδης: «Δεν απολύθηκε κανένας τραπεζικός, όπως άλλοι»
  3. Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη νύχτα ντροπής στο Τσίρειο - Έκτακτη συνεδρία στον ΑΠΟΕΛ για τα θλιβερά επεισόδια
  4. Στο Προεδρικό ο Αιγύπτιος ΥΠΑΜ - Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στην Έρευνα και Διάσωση [pics]
  5. Μετά το Ισραήλ διευρύνεται η στρατιωτική συνεργασία και με Αίγυπτο - Υπογράφεται μνημόνιο για Έρευνα και Διάσωση
  6. Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για καινοτομία IDEA Τρ. Κύπρου - Cyta