What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

04.03.2013 | 17:47
Τελευταία ενημέρωση: 04.03.2013 | 22:07

Το Eurogroup θα εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου εντός του Μαρτίου - Κάμπτονται οι γερμανικές αντιστάσεις

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την εκτίμηση ότι το Γιούρογκρουπ θα καταλήξει μέσα στο Μάρτιο σε συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα αποβλέπει στη σταθεροποίηση της Κύπρου και της Ευρωζώνης συνολικά, εξέφρασε ο νεοδιορισμένος επικεφαλής της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών μελών του ευρώ στις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει κυβέρνηση στην Κύπρο με την οποία "θα συνεργαστούμε προκειμένου να βρούμε μια λύση".

Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν καλωσορίσει την έλευση του νέου υπουργού Οικονομικών της Κύπρου και έχουν εκφράσει την ελπίδα να συνεχιστούν οι συζητήσεις. 

Συνέχισε μάλιστα τονίζοντας πως πάντως δεν αναμένεται να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για την Κύπρο σήμερα. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι στο Γιούρογκρουπ θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Κύπρο, κυρίως για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και για τη διαφάνεια.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, χώρας η οποία έχει και αυτή προσφύγει στο μηχανισμό δίασωσης της Ε.Ε.,  ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την Κύπρο είναι δύσκολες, υπογραμμίζοντας πως θέση του Δουβλίνου είναι ότι θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση σύντομα. "Δεν έχω ακούσει ότι έχει αλλάξει θέση το ΔΝΤ, δεν υπάρχει άρνηση επί της αρχής, ωστόσο το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις, ώστε το Διοικητικό του Συμβούλιο να λάβει απόφαση για συμμετοχή στο πρόγραμμα", είπε ο Μ. Νούναν.

Ο υπουργός Οικονομικών της σκληρά δοκιμαζόμενης από την κρίση Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος ανέφερε ότι η απόφαση για την Κύπρο θα ληφθεί πολύ σύντομα και ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Συνολικά, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι ότι μια συμφωνία για ένα σχέδιο διάσωσης της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί έως το τέλος Μαρτίου, αν και κάποιες λεπτομέρειες θα πρέπει να επιλυθούν, δήλωσαν ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι υπουργοί είναι έτοιμοι να βοηθήσουν το νησί της Μεσογείου να εξυγιάνει την οικονομία του, και ειδικά τον υπερτροφικό τραπεζικό του τομέα.

"Συμφωνήσαμε να θέσουμε ως στόχο μια πολιτική στήριξη του προγράμματος για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου", είπε ο Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στο πακέτο διάσωσης, το οποίο πρόκειται να ανέλθει σε περίπου 17 δισ. ευρώ, όσο περίπου και το ΑΕΠ της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλαδή.

Αφαιρώντας ένα από τα επίμονα εμπόδια για μια συμφωνία, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι νέες κυπριακές αρχές έχουν συμφωνήσει για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι κυπριακές τράπεζες εφαρμόζουν τους νόμους κατά του ξεπλύματος χρήματος. Αυτό είναι πιθανό να κατευνάσει τη Γερμανία, η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο νησί, προερχόμενα, όπως καταλογίζει το Βερολίνο στην Κύπρο, από Ρωσικά και Σερβικά ύποπτα κεφάλαια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκληρή μάχη Σαρρή στο Eurogroup

Σόιμπλε: Δεν είναι εύκολο να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου

Με άσσο στο μανίκι η νέα φόρμουλα για το ξέπλυμα χρήματος στο Eurogroup

   Διαδώστε αυτό το άρθρο