What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

04.03.2013 | 20:26
Τελευταία ενημέρωση: 04.03.2013 | 20:36

Γερμανός "σοφός": Όχι άλλα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται αντίθετος στη λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο γνωστός Γερμανός καθηγητής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ, Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς», που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, σε συνέντευξή του στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού «Προφίλ» προτείνει τη διατήρηση των μέτρων λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα στην Ελλάδα, αλλά όχι τη λήψη νέων, τουλάχιστον μέχρις ότου ξεπεραστεί η ύφεση.

Παράλληλα, όπως λέει, θα πρέπει να εξεταστεί η εφαρμογή ενός κοινού ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος, για την τόνωση της οικονομίας στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Προσθέτει δε, πως ο ίδιος επισημαίνει εδώ και αρκετό καιρό, ότι η κατάσταση στις χώρες τής κρίσης χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο και πως οι προγνώσεις που γίνονται είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, ενώ στην πραγματικότητα η πολιτική λιτότητας δεν έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε καμία θετική εξέλιξη σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες της κρίσης και τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στην κατάσταση της οικονομίας, εάν η Ευρώπη δεν ακολουθήσει νέα πολιτική.

Σε σχέση με την πραγματική οικονομία, ο κ. Μπόφινγκερ δεν βλέπει «δυστυχώς» καμία βελτίωση της κατάστασης και -κατά την άποψή του- η ύφεση, η οποία τώρα επικρατεί, θα συνεχιστεί και το 2013, ενώ η σταθεροποίηση στις χρηματαγορές επιτεύχθηκε χάρη στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε το θάρρος να αναμετρηθεί πειστικά με τις χρηματαγορές.

Όπως συμπληρώνει, με την επίδειξη σύμπνοιας και ικανότητας δράσης δεν είναι τόσο δύσκολο να εντυπωσιάσει κανείς και να αποκρούσει τις χρηματαγορές, καθώς θεωρεί, πως αυτές έχουν «πολλά κοινά με κοπάδι προβάτων που ακολουθεί ως επί το πλείστον τυφλά την παρότρυνση τού βοσκού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη το 2007 ήταν εμφανές ότι η Ελλάδα είχε δημοσιονομικά προβλήματα και ότι ασκούσε μια ασταθή οικονομική πολιτική, κάτι στο οποίο οι χρηματαγορές δεν αντιδρούσαν για χρόνια και μόνον το 2010 «ξύπνησαν» αντιδρώντας πανικόβλητα, ενώ τον Ιούλιο του 2012 ο κ. Ντράγκι βρέθηκε απέναντί τους και τις ακινητοποίησε άμεσα.

Στη συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό, ο κ. Μπόφινγκερ αξιολογεί το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ως προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της υπερβολικής λιτότητας που οδηγεί τους ψηφοφόρους σε επιλογή ακραίων ή λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων και, κατά την άποψή του, ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, υπερέβαλε, ενώ αν είχε ασκήσει προσεκτικότερα την μεταρρυθμιστική πολιτική θα μπορούσε να επιτύχει στο τέλος, το στόχο του.

Συγχρόνως, προειδοποιεί πως, αν οι αγορές αρχίσουν να αποφεύγουν τις χώρες που κάνουν στροφή στην πολιτική τους, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «υπαρξιακό πρόβλημα» και το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΕΚΤ, όμως, μέχρι τώρα εμφανίζεται πρόθυμη να εγγυηθεί μόνο για χώρες, οι οποίες εφαρμόζουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Πηγή: Newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκινησιακά φορτισμένος ο Παπούλιας σε Ολάντ: Θα ζήσουμε κοινωνική έκρηξη αν πιεστεί κι άλλο ο ελληνικός λαός

Στουρνάρας: Κάνατε λάθος – Να αλλάξουμε το πρόγραμμα

Ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ - Τώρα ζητάει στοχευμένες απολύσεις και παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2016!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Σουλτς: Ναι σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό γερμανικής Κυβέρνησης με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
  2. Τριμερής ΥΠΑΜ Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου - Αποφάσεις για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια [vid]
  3. Στο «Ζήνων» η 1η Τριμερής ΥΠΑΜ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
  4. Το Τμήμα Φορολογίας δίνει στοχεία για τους Κύπριους των Panama Papers και Λίστας Λαγκάρντ
  5. Ολοκληρώνεται η μετεγγραφή Μυτίδη στην Ελλάδα
  6. Στο Προεδρικό ο Αιγύπτιος ΥΠΑΜ - Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στην Έρευνα και Διάσωση [pics]