What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

04.03.2013 | 20:46
Τελευταία ενημέρωση: 05.03.2013 | 07:19

Συντεχνίες: Η ιδιωτικοποίηση ημικρατικών αποτελεί εθνικό έγκλημα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες δηλώσεων από τον νέο Υπουργό Οικονομικών σχετικά με ιδιωτικοποιήσεις και στρατηγικούς επενδυτές τις οποίες θεωρούμε ατυχείς και ευελπιστούμε να είναι προσωπικές, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι συντεχνίες ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ, ΑΣΕΤ - CYTA.

 Υπενθυμίζουμε, σημειώνουν, τις ισχυρές και γραπτές δεσμεύσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις οποίες διαβεβαίωνε τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο - διαχειρίσιμο, σε διαφορετική περίπτωση θα μελετηθούν εναλλακτικοί τρόποι προς αποφυγή του άτακτου ξεπουλήματος του Οργανισμού.

"Πάγια και διαχρονική θέση μας είναι ότι η Ιδιωτικοποίηση ή Μετοχοποίηση των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών σε μια κατεχόμενη πατρίδα αποτελεί εξίσου ένα Εθνικό και Οικονομικό έγκλημα", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά γενικότερα τη διαχείριση των Ημικρατικών Οργανισμών και ειδικότερα της Cyta η συμβολή της οποίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής Οικονομίας, αναφέρουν ότι "η θέση μας ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες οι οποίες να μετατρέψουν τον οργανισμό σε μια ευέλικτη, παραγωγική και ανταγωνιστική επιχείρηση η οποία να λειτουργεί με διαφάνεια και προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών".

Είναι καθολική η παραδοχή ότι για να μπορέσει η Cyta να επιβιώσει με τις συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα, με τις ραγδαίες αλλαγές στην τεχνολογία, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και την ρύθμιση που υπάρχει, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα πρέπει να λειτουργεί με ένα θεσμικό πλαίσιο που της παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στη καθημερινή λειτουργία και στη λήψη αποφάσεων.

"Παρόλο που η ανάγκη αυτή έχει αναγνωριστεί εδώ και πέραν μιας δεκαπενταετίας εντούτοις δεν έχει γίνει οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο οργανισμός ούτως ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει το ρόλο που της έχει ανατεθεί από την πολιτεία σε ένα περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο", προστίθεται.

Η επιβαλλόμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του οργανισμού, αναφέρουν οι συντεχνίες ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ, ΑΣΕΤ - CYTΑ, θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα του προσωπικού διατηρώντας το σημερινό καθεστώς εργοδότησης του.

Ο όλος θεσμός του ελέγχου ορθής διακυβέρνησης που ασκείται μέσα από τον διορισμό των Διοικητικών Συμβουλίων, αναφέρεται, θα πρέπει να τεθεί σε μια εντελώς νέα βάση. Οι διοικητικοί σύμβουλοι θα πρέπει να επιλέγονται με βάση τις εμπειρίες και την κατάρτισή τους μέσα από διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής.

"Ο στόχος της εξυγίανσης του Οργανισμού δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί εάν συνεχίσουν οι κομματικές παρεμβάσεις είτε σε προαγωγές είτε στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων είτε σε οποιαδήποτε άλλη μορφή της διαχείρισης του Oργανισμού. Οι αποφάσεις του Oργανισμού θα πρέπει να βασίζονται σε επιχειρηματικά και μόνον κριτήρια προς όφελος του Οργανισμού", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι συντεχνίες ζητούν τέλος από το Διοικητικό Συμβούλιο της Cyta όπως καλέσει άμεσα σύσκεψη Διοικητικού Συμβουλίου, Γενικής Διεύθυνσης και Συνδικαλιστικού κινήματος με στόχο χάραξη κοινής στρατηγικής για αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τον Οργανισμό και είναι προ των πυλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γερούν Ντέισελμπλουμ: Στόχος η επίτευξη συμφωνίας για την Κύπρο μέσα στο Μάρτιο

ΔΗΣΥ: Ζητά κατηγορηματικό αποκλεισμό κουρέματος καταθέσεων

Το περίγραμμα των κυπριακών θέσεων πριν το Eurogroup έδωσε ο Μ. Σαρρής   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Νέο βίντεο – ντοκουμέντο για τον θάνατο – μυστήριο της 44χρονης μητέρας!
  2. Εκτέλεσαν κυνηγό πισώπλατα από τα 2 μέτρα - Τι λέει ο ιατροδικαστής
  3. Λιλλήκας: Ζητά σύγκληση Εθνικού με θέμα τις τουρκικές προκλήσεις
  4. ΥΠΟΙΚ προς συντεχνίες: Το 2018 συζήτηση για άλλες αυξήσεις μισθών σε Ημικρατικούς
  5. Ψηφίστηκαν σε νόμους οι προϋπολογισμοί έξι ημικρατικών οργανισμών
  6. ΠΕΟ: Η πολιτική της Κυβέρνησης δεν αφήνει περιθώρια βελτίωσης του κλάδου των κατασκευών