What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

04.03.2013 | 22:26
Τελευταία ενημέρωση: 05.03.2013 | 11:00

EUROGROUP: Μέχρι τέλος Μαρτίου το Μνημόνιο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- "Κλείδωσε" το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση του Μνημονίου
- Στην Κύπρο σήμερα εμπειρογνώμονες της Τρόικας
- Οι Γερμανοί επιμένουν για κούρεμα χρέους, ξεκάθαρο όχι από Σαρρή
- Εμπλοκή ΚΤΚ και Μoneyval για ξέπλυμα
- Στις 12 Μαρτίου θα ξεκινήσει η αξιολόγηση της κυπριακής νομοθεσίας περί ξεπλύματος χρήματος
- Αυξημένη εμπλοκή της Ρωσίας θέλει το ΔΝΤ

Oι Yπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα για τις λεπτομέρειες σχετικά με την δανειακή σύμβαση της Κύπρου, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν δεσμευμένοι στην προσπάθεια ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας ως τα τέλη Μαρτίου.

Ο Μιχάλης Σαρρής στο θέμα του κουρέματος ήταν κατηγορηματικός και δεν άφησε κανέναν περιθώριο αμφιβολίας, ότι η Κύπρος δεν θα δεχθεί κανένα κούρεμα για καμία απολύτως κατάθεση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως ρατσισμό το διαχωρισμό ξένων καταθετών από Κύπριους.

Στις 12 Μαρτίου θα ξεκινήσει η αξιολόγηση της κυπριακής νομοθεσίας περί ξεπλύματος χρήματος, δήλωσε χθες αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίας του Εurogroup.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Σαρρής διευκρίνισε ότι υπάρχει συμφωνία για τη διεξαγωγή της αξιολόγησης από ιδιωτική εταιρεία με τη συμμετοχή της επιτροπής Moneyval, του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί της δανειακής σύμβασης.

Ο κ. Σαρρής διατύπωσε την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων και την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου, απέρριψε όμως κάθε συζήτηση για κούρεμα καταθέσεων. Όπως είπε, το κούρεμα των καταθέσεων σε κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι μια ανορθόδοξη και καταστροφική μέθοδος, που θα οδηγούσε σε αυτοχειρία την Ευρωζώνη.

Η Κομισιόν βλέπει με θετικό μάτι την εξέλιξη της διαδικασίας και δη την απόφαση για αξιολόγηση της κυπριακής νομοθεσίας περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν  τη χαρακτήρισε την απόφαση ως «σημαντικό βήμα και τον πιο πειστικό τρόπο για να απαντηθούν οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί».

Στην Κύπρο σήμερα εμπειρογνώμονες της Τρόικας

Εμπειρογνώμονες της τρόικας των διεθνών δανειστών, έκοψαν εισιτήριο επιστροφής και αναμένονται σήμερα στην Κύπρο για να συνεχίσουν απο εκεί που έμειναν, στην ανάλυσή δηλαδή των κρατικών  οικονομικές αναγκών  του νησιού,

Ο Γιέρκ Άσμουσεν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοίνωσε χθές βράδυ:

"Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της τρόικας θα μεταβεί στην Κύπρο", είπε ο Άσμουσεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. "Είναι μια τεχνική αποστολή που θα πρέπει να κατανοήσει τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης".

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν χθες να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο έως το τέλος Μαρτίου, αλλά οι λεπτομέρειες για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η διάσωση αυτή, δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί.

Ανακοίνωση (του Γιούρογκρουπ) θα αναφέρει ότι επίκειται η σύναψη συμφωνίας ως τα τέλη  Μαρτίου, εν τούτοις δεν υπήρξε πρόοδος σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα, μέτρα που θα απαιτηθούν ως αντάλλαγμα για τον δανεισμό, υποστήριξε ο ένας από τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις αξιωματούχους.

Οι Yπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι θεσμοί της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το εάν, πώς, και σε ποιο ποσοστό θα κληθούν να συμμετέχουν οι καταθέτες των τραπεζών στη "διάσωση" της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει πρόοδος αλλά συνεχίστε την προσπάθεια

Ο στόχος της Ευρωζώνης είναι η επίτευξη συμφωνίας για τη στήριξη της Κύπρου μέχρι το τέλος Μαρτίου, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Εurogroup, ο Πρόεδρος του Σώματος, Γερούν Ντεισελμπλουμ, καλώντας όλες τις πλευρές να εργασθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην ανακοίνωση μετά τη συζήτηση που έγινε για την Κύπρο, το Eurogroup καλωσόρισε τον νέο Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τις πληροφορίες που παρείχε αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο, μετά τις προεδρικές εκλογές όσον αφορά τις πολιτικές προθέσεις της νέας κυβέρνησης. «Οι πρώτες ανταλλαγές απόψεων με τη νέα κυβέρνηση ήταν χρήσιμες, με τη νέα κυβέρνηση να έχει αναλάβει καθήκοντα στην Κύπρο, το Eurogroup είναι αισιόδοξο ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για ένα Μνημόνιο Συναντίληψης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Eurogroup καλωσόρισε επίσης την δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία μετέφερε ο Υπουργός Μιχάλης Σαρρής, για στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της δανειακής σύμβασης, το συντομότερο δυνατόν. Από την πλευρά του, το Eurogroup επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να στηρίξει την Κύπρο στην προσπάθεια προσαρμογής της, περιλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να οδηγήσει την οικονομία σε βιώσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά και να διασφαλίσει την δημοσιονομική σταθερότητα.

Το Eurogroup έχει ενημερωθεί ότι η προκαταρκτική εργασία για ολοκλήρωση ενός Μνημονίου Συναντίληψης έχει προχωρήσει και ότι η νέα κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε ανεξάρτητη αξιολόγηση για την εφαρμογή του πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το Eurogroup κάλεσε επίσης τους διεθνείς οργανισμούς και την Κύπρο να επισπεύσουν την εργασία τους για τη δημιουργία ενός προγράμματος και συμφώνησε να στοχεύσει σε πολιτική ενσωμάτωση του προγράμματος, το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα ανατεθεί ο έλεγχος της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος στη moneyval υπό την αιγίδα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο κ. Ντεισελμπλουμ απάντησε ότι κατά τη λήψη της απόφασης βρισκόταν σε κάποια συνάντηση και ότι «κατά την δική μου αντίληψη πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία. Γιατί αυτό ήταν τον κρίσιμο σημείο.»

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο κουρέματος χρέους και καταθέσεων, ο κ. Ντεισελμπλουμ απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας: «Επιδιώκουμε βιώσιμη λύση και το ζήτημα των στοιχείων που θα περιλαμβάνει θα συζητηθεί τότε», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γερούν Ντέισελμπλουμ: Στόχος η επίτευξη συμφωνίας για την Κύπρο μέσα στο Μάρτιο

Το περίγραμμα των κυπριακών θέσεων πριν το Eurogroup έδωσε ο Μ. Σαρρής

ΔΗΣΥ: Ζητά κατηγορηματικό αποκλεισμό κουρέματος καταθέσεων

   Διαδώστε αυτό το άρθρο