What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

05.03.2013 | 10:10
Τελευταία ενημέρωση: 05.03.2013 | 10:23

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Νέα έρευνα υπόσχεται θεραπεία με τσιρότα οιστρογόνου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Μια εναλλακτική φθηνότερη και ασφαλέστερη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με τις σημερινές πιο επιθετικές θεραπείες, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες. 

Πρόκειται για τσιρότα που προσκολλώνται στο δέρμα του άνδρα ασθενούς και απελευθερώνουν στον οργανισμό του "θηλυκές" ορμόνες (οιστρογόνα).

Ανάλογα τσιρότα χρησιμοποιούνται ήδη από τις γυναίκες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις και η απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας, αυξάνοντας την ορμόνη που ο οργανισμός των μεσήλικων γυναικών σταματά πλέον να παράγει.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες και η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο των πνευμόνων. Σήμερα, η βασική θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση μιας χημικής ουσίας, η οποία μειώνει το επίπεδο της τεστοστερόνης (που πυροδοτεί την εξάπλωση της νόσου στα αρχικά στάδιά της), αλλά παράλληλα προκαλεί διάφορες παρενέργειες.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας, με επικεφαλής τη δρ. Ρουθ Λάνγκλεϊ και τον καθηγητή Πολ 'Αμπελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας "Lancet Oncology", σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική Indepedent, έκαναν κλινικές δοκιμές σε 254 καρκινοπαθείς, συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα των τσιρότων και της παραδοσιακής θεραπείας.

Η μελέτη έδειξε ότι τα τσιρότα είναι ασφαλής μέθοδος και δεν προκαλούν συμπτώματα τύπου εμμηνόπαυσης, ενώ η πιθανότερη παρενέργεια είναι απλώς ένας ερεθισμός του δέρματος.

Η χρήση οιστρογόνων κατά του καρκίνου του προστάτη είναι παλιά θεραπεία, που εφαρμόστηκε με το σκεπτικό ότι η αύξησή τους στον οργανισμό οδηγεί σε αντίστοιχη μείωση της "ανδρικής" ορμόνης τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η ανάπτυξη του καρκίνου. Όμως η λήψη χαπιών οιστρογόνων προκάλεσε στο παρελθόν σοβαρές παρενέργειες λόγω επιβάρυνσης του ήπατος, κάτι που, με τη σειρά του, οδηγούσε σε έκκριση χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούσαν θρομβώσεις στο αίμα, εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Η προτιμώμενη σήμερα θεραπεία είναι η χορήγηση σε μορφή χαπιού ενός φαρμάκου (LHRHa), που μειώνει την παραγωγή στο σώμα τόσο των οιστρογόνων, όσο και της τεστοστερόνης. Όμως κι αυτό έχει επίσης παρενέργειες στους άνδρες, οι οποίες προσομοιάζουν με εκείνες της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, κάτι που, μεταξύ άλλων, οδηγεί σε οστεοπόρωση και διαβήτη.

Όπως τόνισε η Λάνγκλει, "τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα δείχνουν ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τσιρότα οιστρογόνου ή οιστρογόνα σε μορφή τζελ για να θεραπεύσουμε τον καρκίνο του προστάτη, χωρίς να αυξήσουμε σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Πιστεύουμε ότι η αιτία που η λήψη των οιστρογόνων από το στόμα προκάλεσε τις παρενέργειες, ήταν ότι αυτές οι ορμόνες έφθαναν σε μεγάλες συγκεντρώσεις απευθείας στο ήπαρ από το στομάχι, ενώ αν τα οιστρογόνα απορροφώνται μέσω του δέρματος, τότε αποφεύγεται η επίπτωση στο ήπαρ".

Οι ερευνητές, όπως ανέφεραν, θα συνεχίσουν τις κλινικές δοκιμές τους σε βάθος χρόνου σε πάνω από 600 ασθενείς για να δουν αν όντως τα τσιρότα οιστρογόνου είναι εξίσου αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της μεγέθυνσης του καρκινικού όγκου, όσο είναι οι τωρινές ορμονικές θεραπείες.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΔΙΑΙΤΑ Δυο φορές την εβδομάδα σώζει από τον καρκίνο του στήθους

Ορίστε 17 λόγοι που το σεξ κάνει καλό στην υγεία μας   Διαδώστε αυτό το άρθρο