What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

06.03.2013 | 09:57
Τελευταία ενημέρωση: 06.03.2013 | 10:09

Α. Νεοφύτου: Ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Ουάσιγκτον

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Με επαφές που είχε αργά χθες το απόγευμα στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με ανώτερους αξιωματούχους, ολοκλήρωσε το χθεσινό του πρόγραμμα επαφών στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, Αβέρωφ Νεοφύτου.

 Στην έδρα του ΔΝΤ ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε και συνομίλησε με τον αξιωματούχο του ταμείου Ερνέστο Ραμίρεζ. Η προγραμματισμένη συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή, Ντέιβιντ Λίπτον, ακυρώθηκε λόγω ασθένειας του τελευταίου και πιθανόν να γίνει σήμερα. Νωρίτερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε γεύμα με Κύπριους που εργάζονται στο ΔΝΤ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σ’ όλες τις χθεσινές του επαφές. Για τις συνομιλίες που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Ερικ Ρούμπιν, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι κάλυψαν τόσο το κυπριακό, όσο και την οικονομία.

«Για το εθνικό ζήτημα μας δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβουμε τη θέση της δικής μας πλευράς πως επιθυμούμε μία δίκαιη λύση του κυπριακού. Είμαστε τα θύματα της εισβολής και πάντα ήταν στις προτεραιότητες της ε/κ πλευράς, ενώ τα προβλήματα μέχρι σήμερα προερχόταν από τις πολιτικές της Αγκυρας».


Ο Αν. Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήγειρε το θέμα και των προσφάτων δηλώσεων Ερντογάν, ενώπιον του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τις οποίες έθεσε στην ίδια μοίρα το ψευδοκράτος με την Κυπριακή Δημοκρατία, μιλώντας για τη διοίκηση στο Βορρά και τη διοίκηση στο Νότο.


Σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει σπουδή, λόγω του ζητήματος της οικονομίας.

«Είπαμε ότι σ’ αυτό το χρονικό διάστημα που η Κύπρος προσπαθεί να αποφύγει την χρεοκοπία, δεν θα είχε αποτέλεσμα οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Η Κύπρος χρειάζεται κάποιους μήνες για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, να συμφωνήσει στην ταμειακή σύμβαση και να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα».

Πρόσθεσε ότι «με τη λήξη των θεμάτων αυτών που θέτουν την Κύπρο σε δύσκολη θέση, θα μπορεί η νέα κυβέρνηση να μπει με αξιόπιστο τρόπο σε μία νέα πρωτοβουλία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
Παράλληλα βολιδοσκόπησε τον Αμερικανό αξιωματούχο αν μπορούν οι ΗΠΑ να πείσουν την Αγκυρα για κάποιο συγκεκριμένο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως για παράδειγμα τα Βαρώσια, για τα οποία είχε αναληφθεί πρωτοβουλία από τον αείμνηστο Πρόεδρο Παπαδόπουλο και την Φινλανδική προεδρία.


«Αυτό θα ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα. Αν μπορέσει η αμερικανική κυβέρνηση να περάσει το μήνυμα, θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ΜΟΕ», πρόσθεσε.
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο συνομιλητής του βρήκε πολύ λογική την προσέγγιση.
«Ένα από τα ζητήματα που του εξηγήσαμε είναι και η ψυχολογία, πέραν της ουσίας, με ειδική μνεία σε δημοσιεύματα της εφημερίδας Financial Times. Όταν οι Κύπριοι διαβάζουν δημοσιεύματα που λένε, τώρα που έχουν ανάγκη πιέστε τους για λύση του κυπριακού, δημιουργείται μία αρνητική ψυχολογία γιατί δεν θέλουν να ξαναζήσουν καταστάσεις του 2004 και να αισθανθούν ότι κάποιοι προσπαθούν να τους επιβάλλουν μία λύση».

Στη συζήτηση τόσο με τον κ. Ρούμπιν, όσο και με τον επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Λούις Μπόνο, ο κ. Νεοφύτου συνέδεσε το πολιτικό θέμα με την οικονομία και τους ενημέρωσε για τις αρνητικές θέσεις που λαμβάνει το ΔΝΤ στις συνεδριάσεις του Eurogroup.
«Οι θέσεις που το ΔΝΤ καταθέτει στο Eurogroup είναι πάρα πολύ αρνητικές και δεν συζητούνται από τη δική μας πλευρά. Είναι θέσεις που πέραν από επικίνδυνες για την Κύπρο είναι επικίνδυνες και για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της», είπε, αναφερόμενος στις ιδέες που ρίχνονται για κούρεμα καταθέσεων.
«Δεν συζητούνται από τη δική μας πλευρά. Μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους που δημιούργησε ανασφάλεια στις αγορές, αν έλθει η προσέγγιση που ακούγεται από το ΔΝΤ θα είναι καταστροφική».

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ζητήθηκε η υποστήριξη των Αμερικανών κι η εκτίμηση που αποκόμισε είναι πως κατ’ αρχήν δείχνουν κατανόηση.


«Τους είπαμε να μην κοιτάζουν μονοδιάστατα το θέμα της οικονομίας. Μία οικονομική αστάθεια στην Κύπρο δημιουργεί γενικότερη πολιτική αστάθεια στον ευαίσθητο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Μία Κύπρος με οικονομική και πολιτική σταθερότητα είναι προς το συμφέρον και των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας, ώστε να μπορέσουν να οικοδομηθούν και στρατηγικές συνεργασίες με το Ισραήλ στα θέματα ενέργειας».

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, μία χώρα σταθερότητας στην περιοχή, όπως η Κύπρος, να καταστεί παράγοντας αστάθειας, συμπληρώνοντας ένα ψηφιδωτό χωρών με προβλήματα στην περιοχή.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκτίμησε πως οι συνομιλητές του κατανόησαν ότι ακραίες τοποθετήσεις και ακραίοι όροι ως προς τη δανειακή σύμβαση θα δημιουργήσουν αναπόφευκτα και σημαντικές αρνητικές παράπλευρες επιπτώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.


Ιδιαίτερα στον υφυπουργό Οικονομικών Τσαρλς Κόλινς (Charles Collyns), αρμόδιο για ζητήματα Διεθνούς Οικονομίας, τονίστηκε εμφατικά ότι παρά το μικρό της μέγεθος η Κύπρος είναι συστημικό πρόβλημα της Ευρωζώνης, κάτι που όπως είπε είναι κατανοητό από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ αναπτύχθηκαν και οι διαφωνίες για τα σενάρια της PIMCO.


Στη συνάντηση που είχε με τον Ερνέστο Ραμίρεζ, ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως δεν συζητείται από τη Λευκωσία η πρόταση του ΔΝΤ και του κατέθεσε συγκεκριμένη εισήγηση, η οποία παραθέτει τρία οικονομικοτεχνικά επιχειρήματα, τα οποία ο αξιωματούχος ανέλαβε να εξετάσει.
«Εάν εφαρμοστούν με τον σωστό και αντικειμενικό τρόπο, δεν θα μιλούμε για μη βιώσιμο χρέος».

Πρότεινε πως ακόμη κι αν γίνουν δεκτά τα νούμερα της PIMCO ως υπόθεση εργασίας, «μπορεί να γίνει η χρηματοδότηση της Κύπρου με βάση το βασικό σενάριο – που διατηρεί το κυπριακό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα – να ανοιχτεί πίστωση για το ποσό που απαιτείται στο χειρότερο σενάριο κι αν και εφόσον η Κύπρος σε 2-3 χρόνια χρειαστεί τα επιπρόσθετα κεφάλαια, τότε να συζητηθούν τυχόν επιπρόσθετα μέτρα».

Επιχειρηματολογώντας την εισήγηση, ο κ. Αβέρωφ είπε ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια μπορούν να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα από τον τομέα της ενέργειας, με τον τερματικό σταθμό υγροποίησης, με τις νέες γεωτρήσεις κ.α.
«Τους είπα παραστατικά, όχι επειδή κάποιος μπορεί να πάθει γάγγραινα μετά από τρία χρόνια, να του κόψετε το πόδι από σήμερα».

Ο Αν. Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως ο κ. Ραμίρεζ του ανέφερε ότι θα εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα και θα συζητήσει το θέμα με τους ανωτέρους του.

Το σημερινό πρόγραμμα του Αβέρωφ Νεοφύτου περιλαμβάνει επαφές με στελέχη δεξαμενών σκέψης της Ουάσιγκτον, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνη. Στις συναντήσεις του συνοδεύεται από διπλωμάτες της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βλέπει συντεχνίες ο Αναστασιάδης για ιδιωτικοποιήσεις

Κλείνει το θέμα με τα Υφυπουργεία – Αύριο τα νομοσχέδια στο Υπουργικό

Βουλή Λόρδων: «Σοβαρό λάθος» η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο