What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

06.03.2013 | 11:22
Τελευταία ενημέρωση: 06.03.2013 | 14:30

Άρχισαν οι πρώτες τριβές μεταξύ Διοικητή ΚΤ και κυβέρνησης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Άρχισαν τα όργανα μεταξύ Διοικητή ΚΤ και κυβέρνησης
-Πρώτο αντικείμενο διαφωνίας, η εισήγηση του Πανίκου Δημητριάδη για φορολόγηση των καταθέσεων
Δεν υπήρξε συντονισμός μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και ΚΤ
-Δεν ήταν καν ενήμερος ο Μιχάλης Σαρρής για την πρόταση

Η πρώτη διάσταση απόψεων, δεν άργησε να έρθει, μεταξύ κυβέρνησης και Διοικητή, προδιαγράφοντας το κλίμα της σχέσης μεταξύ Προεδρικού και ΚΤ.

Ο Μιχάλης Σαρρής κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση του Πανίκου Δημητριάδη για επιβολή φόρου 10% περίπου, επί των καταθέσεων, παρουσιάστηκε κατηγορηματικά αντίθετος, εξηγώντας ότι ακρογωνιαίος λίθος της εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος είναι η ακεραιότητα των καταθέσεων, «επομένως από αυτή την άποψη θα πρέπει να δούμε», όπως είπε «εάν υπάρχουν επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν επηρεαστεί οι καταθέτες λόγω της οικονομικής κρίσης
Μάλιστα απ’ότι φαίνεται δεν υπάρχει κανάλι επικοινωνίας για σκοπούς ενημέρωσης μεταξύ Διοικητή και Υπουργού Οικονομικών και αυτό διαφαίνεται από την απάντηση που έδωσε ο Κύριος Σαρρής, όταν ρωτήθηκε εάν είναι ενήμερος για την εισήγηση που κατέθεσε ο Διοικητής της ΚΤ.

Ο Μιχάλης Σαρρής απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ωστόσο ότι σ’αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ο καθένας έχει το δικαίωμα να υποβάλλει εισηγήσεις και προτάσεις.

Η ατζέντα δεν περιλαμβάνει συγχωνεύσεις
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για το κατά πόσον τίθεται θέμα συγχώνευσης των τραπεζών, αυτή την περίοδο Μιχάλης Σαρρής, απέρριψε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στους όρους εντολής εργασίας με την Τρόικα».

Κάθετο «όχι» και για κούρεμα καταθέσεων
Την κάθετη αντίθεση του στο κούρεμα των καταθέσεων εξέφρασε για άλλη μια φορά ο κ. Σαρρής.
«Αυτό το θέμα δεν είναι στο τραπέζι», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Σαρρής.

Ειδικότερα για την σύσκεψη στο Προεδρικό μαζί με τις διοικήσεις των τριών μεγάλων κυπριακών τραπεζών και του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου για την Οικονομία, ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι σήμερα ενημερώθηκαν οι τράπεζες για τα αποτελέσματα του Εurogroup, ενώ με τη σειρά τους οι τραπεζίτες ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις ενέργειες τους, σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση.

«Ακούσαμε, από τις τράπεζες για την πρόοδο που γίνεται για την συγκρότηση σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Όπως ξέρετε, οι τράπεζες είναι ένα σημαντικό μέρος του μνημονίου. Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, χρονοδιαγράμματα στα οποία πρέπει να παραμείνουμε πιστοί», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «ένας από τους λόγους που δουλεύουμε τόσοι σκληρά, μέρα και νύχτα, πάνω στην ολοκλήρωση του μνημονίου είναι για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα αναγκαία κεφάλαια ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να επαναδραστηριοποιηθούν και να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας».

ΚΤ: Ο καθένας έχει δικαίωμα να υποβάλλει εισηγήσεις

Η εισήγηση του Διοικητή της ΚΤ αναφέρεται σε περιορισμένης διάρκειας εισφορά και όχι φορολογία, διευκρίνισε η εκπρόσωπος τύπου της ΚΤ Αλική Στυλιανού. «Πρόκειται για μια μικρή εισφορά που θα υπολογίζεται πάνω στους τόκους και όχι το κεφάλαιο ενώ θα αφορά και τους ξένους καταθέτες και όχι μόνο τους Κύπριου. Θα λήξει με τη λήξη του μνημονίου». Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει απόψεις».

Όσον αφορά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών για το οποίο τάχθηκε υπέρ ο κ. Δημητριάδης η κ. Στυλιανού παρέπεμψε στο μνημόνιο υπογραμμίζοντας ότι «αναφέρει ρητά ότι σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος δεν είναι διαχειρίσημο τότε θα πρέπει να εξεταστεί στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γερμανικός Τύπος: Σχέδιο διάσωσης της Κύπρου με Ρώσους καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες;


Όλι Ρεν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι υπέρ των κουρεμάτων


Ζητά να ενημερώσουν τις τράπεζες με επιστολή στην τρόικα ο Π. Δημητριάδης   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Έτσι της έδωσε η τράπεζα επιπλέον 40.000 ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  2. Πανικός από κατάρρευση πολυκατοικίας στην Αμβέρσα - Πολλοί τραυματίες ο ένας σοβαρά [pics, vids]
  3. «Κόντρα» γνωστού δημοσιογράφου με ΠΑΣΥΚΙ
  4. Πάφος: Χειροπέδες τα μεσάνυχτα σε 35χρονο για την αποτυχημένη απόπειρα ληστείας της Τρ. Κύπρου
  5. Αδιανόητο! Η τράπεζα της έδωσε επιπλέον 40 χιλ. ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  6. Πειρατικά κανάλια: 400 καταθέσεις (και) από πελάτες