What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

06.03.2013 | 15:24
Τελευταία ενημέρωση: 06.03.2013 | 15:30

Ν. Αναστασιάδης: Ζήτησε συνεργασία συντεχνιών για διατήρηση εργατικής ειρήνης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σε γενική ενημέρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ για το Μνημόνιο Δανειακής Σύμβασης και τις συζητήσεις που γίνονται με την Τρόικα, προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τις ηγεσίες τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

 Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, δήλωσε ότι "η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε δύο σκέλη, από τα οποία το ένα ήταν το εθιμοτυπικό, το οποίο ήταν αναγκαίο να γίνει με τις τρεις μαζικότερες συντεχνίες του τόπου και ο Πρόεδρος μάς έχει διαβεβαιώσει για την πίστη και προσήλωσή του στον κοινωνικό διάλογο".
"Οποιαδήποτε θέματα για τα οποία θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει διάλογος", είπε ο κ. Μωυσέως, "θα γίνεται αυτός ο διάλογος, για να υπάρξει και εργατική ειρήνη και συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων".
"Το δεύτερο κεφάλαιο", είπε ο ΓΓ της ΣΕΚ, "ήταν μια ενημέρωση όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων που γίνονται με την Τρόικα και με τις εξελίξεις που κινούνται πάρα πολύ γρήγορα κατά τον τελευταίο καιρό, μας ενημέρωσε για τις δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν, για τις θέσεις των Τροϊκανών ή γενικότερα που το Γιούρογκρουπ θέτει για τα διάφορα κεφάλαια και μας κάλεσε να συνεργασθούμε με την Κυβέρνηση ως κοινωνικοί εταίροι γενικά να διαφυλάξουμε και πάλιν την εργατική ειρήνη, ανάλογα και με το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση για την υπογραφή του Μνημονίου".
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον συζητήθηκε και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Μωυσέως δήλωσε ότι "η θέση της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων γενικότερα είναι γνωστό ότι είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις".
"Η διαπίστωση", πρόσθεσε, "είναι πως το θέμα είναι στο τραπέζι, δηλαδή από πλευράς Τρόικας το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι στο τραπέζι και δεν έχει ξεπερασθεί, όμως το πως θα το διαπραγματευθεί η Κυβέρνηση και ποιες ευκαιρίες ή υπαλλακτικές λύσεις θα βρει είναι κάτι που θα διαφανεί αργότερα, αλλά αυτήν τη στιγμή το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, από πλευράς Τρόικας, είναι στο τραπέζι".
Ερωτηθείς εάν οι διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι πως δεν θα κληθούν οι εργαζόμενοι να συνεισφέρουν περισσότερα, ο ΓΓ της ΣΕΚ, δήλωσε ότι, με βάση την ενημέρωση που είχαν από τον Πρόεδρο, "δεν υπάρχει κάτι νέο που να τροποποιεί τους όρους εργοδότησης των εργαζομένων, ούτε νέες φορολογίες γενικότερα, αλλά είναι τα τρία - τέσσερα γνωστά θέματα, όπως ιδιωτικοποιήσεις, εταιρικό φόρο και άλλα θέματα, αλλά δεν έχει πει ο Πρόεδρος οποιαδήποτε θέση από πλευράς Τρόικας για τροποποιήσεις ξανά όρων εργοδότησης των εργαζομένων ούτε στη δημόσια υπηρεσία ούτε στον ιδιωτικό τομέα".
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς φεύγουν από το Προεδρικό Μέγαρο με τα όσα έχουν ακούσει, ο κ. Μωυσέως είπε πως είναι "πάρα πολύ ανήσυχοι για τα θέματα που έχουν τεθεί" και που "είναι θέματα πολύ σημαντικά, όπως η φορολογία για παράδειγμα που επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα" και οι θέσεις που έχει η Τρόικα τούς ανησυχούν πάρα πολύ.
Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτήρης Φελλάς, ανέφερε ότι "ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και του Προέδρου και δεν υπήρξαν συγκεκριμένα ζητήματα, για τα οποία έπρεπε να παρθούν αποφάσεις".
"Απλώς", πρόσθεσε ο κ. Φελλάς, "ο Πρόεδρος έθεσε μπροστά μας γενικά ζητήματα πολιτικής και τόνισε με έμφαση την επιθυμία του να υπάρχει εργατική ειρήνη και κοινή προσπάθεια στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος σήμερα".
"Ασφαλώς", είπε ο κ. Φελλάς, "για κάποια ζητήματα, σίγουρα, υπάρχει και διάσταση απόψεων, όμως δεν μπήκαμε σε λεπτομερή συζήτηση και αυτά τα πράγματα θα συζητηθούν στην πορεία και εξειδικευμένα στα διάφορα Υπουργεία, όταν θα κατατεθούν και συγκεκριμένες προτάσεις".
"Αναφέρομαι ειδικότερα", συνέχισε ο Αναπληρωτής ΓΓ της ΠΕΟ, "σε ζητήματα που έχουν σχέση με την καταπολέμηση της ανεργίας, τα θέματα των ημικρατικών οργανισμών και άλλα ζητήματα που είναι στην τρέχουσα επικαιρότητα".
"Πράγματι όλοι παρακολουθούμε και γνωρίζουμε τις εξελίξεις", είπε ο κ. Φελλάς, "γύρω από το Μνημόνιο και όλοι ανησυχούμε για το τί μέλλει γενέσθαι και μέχρι ποιου σημείου η Τρόικα θα επιμένει να επιφέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις στην κυπριακή κοινωνία, είτε στα εργασιακά είτε στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά αναμένουμε και ότι στην προσπάθεια τούτη θα επιμένουμε να υπάρξουν οι ολιγότερο δυνατές επιπτώσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων".
Ερωτηθείς για ποιο ακριβώς λόγο φεύγουν ανήσυχοι από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χατζηπέτρου είπε: "Δεν είμαστε ούτε ήσυχοι ούτε ανήσυχοι".
"Ήταν", πρόσθεσε ο κ. Χατζηπέτρου, "η πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχαμε μίαν εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, έχουν τεθεί διάφορα θέματα όσον αφορά τη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και κάποιες σκέψεις για αλλαγές".
"Εκείνο που σημειώσαμε με πολύ μεγάλη ικανοποίηση", είπε ο κ. Χατζηπέτρου, "είναι η διαβεβαίωση από πλευράς Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι θα υπάρχει διάλογος για όλα τα θέματα".
"Πιστεύουμε όλοι στο διάλογο και πιστεύουμε", συνέχισε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, "ότι, μέσα από το διάλογο, μπορούν να ευρεθούν οι πλέον ενδεδειγμένες λύσεις" και "ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό το ότι, σε μιαν από τις πρώτες συναντήσεις του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επέλεξε να ιδεί και το συνδικαλιστικό κίνημα και αυτό είναι ιδιαιτέρως θετικό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαδοχικές συναντήσεις στο Προεδρικό με Τράπεζες και Συντεχνίες


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Survivor: Η συμβουλή της Ειρήνης Παπαδοπούλου στις ανησυχίες της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου
  2. Το βίντεο φωτιά με την Ειρήνη Λαγούδη στα χέρια της αστυνομίας!
  3. Προεδρικές Εκλογές: Σάλος με ανάρτηση για «συναλλαγή» Λιλλήκα με Αναστασιάδη
  4. «Καμπάνα» €50.000 σε κυπριακή εταιρεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
  5. Προεδρικές Εκλογές: Τα προεκλογικά σποτ Αναστασιάδη - Παπαδόπουλου [vids]
  6. Νέα ανατροπή στο θάνατο της Ειρήνης Λαγούδη: Βίντεο ντοκουμέντο «δείχνει» αυτοκτονία