What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

07.03.2013 | 08:17
Τελευταία ενημέρωση: 07.03.2013 | 08:42

Α. Νεοφύτου: «Ούτε συζήτηση για κούρεμα καταθέσεων» – Δεν αποκλείει έξοδο από την Ευρωζώνη

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Όπως τόνισε, τέτοιοι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την πλευρά μας, δεδομένου ότι ουσιαστικά θα ισοδυναμούσαν με υπόδειξη πόρτας εξόδου προς την Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωζώνη και την Ευρώπη.

Ολοκληρώνοντας τις συναντήσεις του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βουλής Αντιπροσώπων και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ένθερμο φίλο της Κύπρου, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Στη συνομιλία τους ο κ. Νεοφύτου αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Γερουσιαστή Μενέντεζ για την σθεναρή του υποστήριξη, του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ενημέρωσε τον Ρόμπερτ Μενέντεζ για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, καθώς και για την απόφαση της κυβέρνησης και του Προέδρου της Κύπρου να ζητήσει ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση της συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στους δυτικούς/ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και στα ζητήματα της οικονομίας και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Τρόικα, για συνομολόγηση νέας δανειακής σύμβασης με στόχο τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Μενέντεζ επέδειξε ενδιαφέρον για την πορεία των εν λόγω διαπραγματεύσεων και τις προοπτικές επανέναρξης συνομιλιών στο κυπριακό, ενώ θέλησε να πληροφορηθεί για τις απόψεις του συνομιλητή του αναφορικά με τις διανοιγόμενες προοπτικές σε σχέση με την ανακάλυψη ενεργειακών πηγών εντός ΑΟΖ Κύπρου, παρά τις παρενοχλήσεις που προβάλλει προς τον τομέα αυτό η Τουρκία.

Ο κ. Νεοφύτου επισήμανε ότι το ΔΝΤ θέτει εξαιρετικά σκληρούς όρους σε σχέση με τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, κάνοντας λόγο για ‘’κούρεμα καταθέσεων’’. Όπως τόνισε, τέτοιοι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την πλευρά μας, δεδομένου ότι ουσιαστικά θα ισοδυναμούσαν με υπόδειξη πόρτας εξόδου προς την Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωζώνη και την Ευρώπη.

Το ίδιο μήνυμα μεταφέρθηκε από τον κ. Νεοφύτου και στους υπόλοιπους συνομιλητές του κατά διάρκεια των συναντήσεων που είχε στην Ουάσιγκτον με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του Υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας την εκτίμηση πως το αντιλήφθηκαν και θα ασκήσουν την επιρροή τους για να μετριασθούν οι όροι που θέτει ΔΝΤ.

Σε σχέση με την ενεργειακή εκμετάλλευση των υποθαλασσίων πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε το γερουσιαστή Μενέντεζ για τις πολύ θετικές προοπτικές που διανοίγονται, από τις οποίες θα επωφεληθούν και οι Τ/κ, υπό την προϋπόθεση να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα. Παράλληλα εξήρε τη συνεπή στάση των ΗΠΑ αλλά και της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών ως προς το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους πόρους αυτούς και υπογράμμισε τη σημασία της γεωστρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, αφού επανέλαβε ότι παραμένει ακλόνητος υποστηρικτής της σχέσης της Κύπρου με τις ΗΠΑ και της επανένωσης της νήσου, εξέφρασε την ενόχλησή του με τις προσπάθειες στρατικοποίησης του κυπριακού εκ μέρους Τουρκίας.

Παράλληλα ανέπτυξε δυο ζητήματα που τον έχουν κατά το πρόσφατο παρελθόν ενοχλήσει, λόγω της στάσης της προηγούμενης κυπριακής κυβέρνησης.
Το πρώτο σχετίζονταν με την Κούβα, όπου είπε πως δεν τον ενόχλησε τόσο το άνοιγμα Πρεσβείας της Δημοκρατίας, όσο κυρίως η σιωπή για τις καθημερινές παραβιάσεις εκεί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σιωπή αυτή, είπε, λειτουργεί ενθαρρυντικά προς καθεστώς να συνεχίζει ανενόχλητο παρόμοιες ενέργειες.

Το δεύτερο σχετίζεται με την αναβάθμιση της εκπροσώπησης της Παλαιστινιακής διπλωματικής παρουσίας στην Κύπρο, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι μεγάλος υποστηρικτής Ισραήλ και ότι η ενέργεια αυτή, δεν εξυπηρετεί - κατά την άποψη του - τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου, τα οποία καλύτερα προάγονται με τις προοπτικές που διανοίγονται για στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ. Ο κ. Μενέντεζ τάχθηκε εναντίον τέτοιων μονομερών ενεργειών των Παλαιστίνιων, τονίζοντας ότι όπως και στην περίπτωση του κυπριακού, η επίλυση του ζητήματος θα πρέπει να επέλθει μέσω διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστίνιων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκλειστικό: Ισχυρές πιέσεις της Τρόικα - Επιμένουν για κούρεμα και εταιρικό φόρο

Α. Νεοφύτου: Ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Ουάσιγκτον   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Bitcoin: Έπεσε μέσα στις προβλέψεις της η Saxo Bank και η φρενίτιδα συνεχίζεται - Δύο χώρες ενώνονται για να το καταστρέψουν!
  2. Ν. Παπαδόπουλος: Μονόδρομος για την Οικονομία ο Φορέας Διαχείρισης ΜΕΔ
  3. Μακάβρια «φάμπρικα» με κηδείες! Στην φυλακή 40χρονη μητέρα ανήλικου παιδιού
  4. ΔΝΤ: Εντυπωσιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, αλλά... συστάσεις!
  5. Νέες απειλές για πόλεμο από ISIS σε ΗΠΑ
  6. Ένας ο υπερτυχερός της κλήρωσης του ΛΟΤΤΟ με τα 2.239.078,44 ευρώ