What's hot? ΕΪΝΤΕ· ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ·

INFO

07.03.2013 | 10:56
Τελευταία ενημέρωση: 03.03.2016 | 13:40

Φτιάξτε παραδοσιακά «πουρέκια» με χαμηλά λιπαρά για τη Τσικνοπέμπτη

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Εκτός από την κατανάλωση πάσης φύσεως κρέατος, η μέρα αυτή επιβάλλει τα «πουρέκκια», με γέμιση αναρής ή χαλουμιού, τηγανιτά ή της «σάτζιης». Δείτε την πιο εύκολη και υγιεινή συνταγή και για τα παραδοσιακά εδέσματα και καταπλήξτε τους πάντες …

Σύμφωνα με την παράδοση του νησιού μας, οι άντρες ψήνουν κρέατα, παγιδάκια, λούντζες, παστουρμάδες και λουκάνικα, και οι γυναίκες φτιάχνουν τα κυπριακά «πουρέκκια».

Αλμυρά ή γλυκά, τηγανιτά ή της σάτζιης, τα «πουρέκια» είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής κουζίνας και της Τσικνοπέμπτης.

Εάν επιθυμείτε να μπείτε στην κουζίνα σας, μέρα που είναι, σας προτείνουμε την παραδοσιακή συνταγή για τα «πουρέκια με χαλλούμι στη σάτζιη» χωρίς λάδι στο τηγάνισμα, για όσους επιθυμούν την απόλαυση με λιγότερες θερμίδες.  

Για τη ζύμη:

4 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό

1/2 φλιτζάνι λάδι

1 φλιτζάνι παρά 1 εκατοστό νερό

1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

1 χαλλούμι τριμμένο (240 γρ. περίπου)

3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 κρεμμυδάκι μέτριο ψιλοκομμένο

δυόσμο ξηρό (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)

Εκτέλεση:

Ρίχνετε στο αλεύρι το αλάτι και το λάδι και τρίβετε με τα δάκτυλα να γίνει σαν ψίχουλα

Ρίχνετε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνετε. Αφήνετε τη ζύμη για 30 λεπτά, σκεπασμένη με πετσέτα

Σωτάρετε με το λάδι το κρεμμύδι να μαραθεί. Το ρίχνετε (μαζί με το λάδι) στο τριμμένο χαλλούμι, καθώς και λίγο δυόσμο. Το μίγμα να είναι σφικτό

Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 κομμάτια

Ανοίγετε με τον πλάστη φύλλο λεπτό στρογγυλό μεγάλο. Βάζετε 1 κουταλιά γέμιση στο μισό φύλλο σε κανονικές αποστάσεις και την πιέζετε να γίνει επίπεδη

Διπλώνετε το άλλο μισό φύλλο πάνω από τη γέμιση και κόβετε τα «πουρέκια» τετράγωνα περίπου 7x7 εκατοστά

Λαδώνετε τα «πουρέκια» με ελαιόλαδο από τη μία και από την άλλη και τα βάζετε στη «σάτζιη» ή σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι, το οποίο να είναι ήδη ζεσταμένο

Γυρίζετε και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν....

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσικνοπέμπτη: Δείτε αυτό πριν ψήσετε στα κάρβουνα - Προσοχή!

Όλο το μενού της Τσικνοπέμπτης σε... ξυλάκι! Ψήνεσαι; Συνταγές με λιγότερες από 170 θερμίδες

Εσείς ξέρετε από που πήρε το όνομά της η Τσικνοπέμπτη;

 

 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ανεπίδεκτοι μαθήσεως... Νέα αύξηση στην χρήση αντιβιοτικών στην Κύπρο - Το 14% τα λαμβάνει χωρίς συνταγή
  2. Μακένζι η ώρα της κρίσης - Τερματίζεται δια νόμου το «φαγοπότι» εκατομμυρίων στις πλάτες των πολιτών
  3. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιεί για επικίνδυνα λιπαρά οξέα που καταλήγουν στο πιάτο μας
  4. Σε χαμηλά επίπεδα ο αριθμός εταιρειών και ατόμων που πτώχευσαν - Αυξημένες οι εκούσιες εκκαθαρίσεις εταιρειών
  5. Εύκολη μοναστηριακή συνταγή για τρουφάκια
  6. Κλασική τουρκική συνταγή στη Συρία: Νέα σφαγή αμάχων από τουρκικά F-16

Κάντε Like: Newsit.com.cy στο Facebook