What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ· ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ· ΚΟΜΑΝΤΟΣ·

INFO

07.03.2013 | 11:30
Τελευταία ενημέρωση: 07.03.2013 | 11:40

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σε έκθεση του κατατάσσει την Κύπρο στην ίδια θέση με την Γερμανία όσον αφορά το ξέπλυμα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια διαβάθμιση με πολλές άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία θέτει την Κύπρο έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και αυτό την ώρα που πολλοί ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου θέτουν επιτακτικά το θέμα του ελέγχου του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος ως όρο για την προώθηση της δανειακής σύμβασης. 

 Ειδικότερα, η ετήσια έκθεση "International Narcotics Control Strategy Report) που καταθέτει το αμερικανικό ΥΠΕΞ προς το Κογκρέσο, κατατάσσει την Κύπρο στην "κατηγορία χώρες/δικαιοδοσίες πρωταρχικής ανησυχίας" αναφορικά με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται και στην ύπαρξη μεγάλου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό συνάγεται εξάλλου από το γεγονός ότι στην κατηγορία αυτή, πέραν της Κύπρου βρίσκονται χώρες της Ευρωζώνης όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

Στην ίδια κατηγορία, βρίσκονται επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ελβετία, αλλά και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία.

Στην κατηγορία "χώρες/δικαιοδοσίες ανησυχίας", τοποθετούνται χώρες της Ευρωζώνης, όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, καθώς και χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ, όπως η Πολωνία και η Βουλγαρία, ενώ στην κατηγορία με τις χώρες/δικαιοδοσίες που απλώς τυγχάνουν παρακολούθησης βρίσκονται χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Φινλανδία, η Μάλτα, η Σλοβενία καθώς και η Σουηδία.

Για την Κύπρο, "η έκθεση σημειώνεται ότι η χώρα έχει θεσπίσει και εγκαταστήσει συστήματα για την αναγνώριση, εντοπισμό, το πάγωμα και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με ναρκωτικά ή με άλλα σοβαρά εγκλήματα".

Σημειώνει δε ότι στο πλαίσιο της αίτησης για οικονομική στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Κύπρος ενέκρινε διάφορους νέους νόμους, αναβαθμίζοντας την υφιστάμενη νομοθεσία κατά του ξεπλύματος. Σύμφωνα με την έκθεση, οι αλλαγές διευκρινίζουν τη φύση των πληροφοριών που μπορούν να ανταλλαγούν με ξένες φορολογικές αρχές, ενισχύουν την ικανότητα συνεργασίας της μονάδας καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος με άλλες εθνικές αρχές.

Προσθέτει ακόμη ότι οι νομοθετικές αλλαγές προνοούν αυξημένες ποινές για άτομα που καταδικάζονται για αδικήματα που σχετίζονται με την παρακώλυση ή αποφυγή καταβολής φόρων, ενώ επιλύουν κάποιες αδυναμίες στο υφιστάμενο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο για επαγγέλματα όπως δικηγόρους, ελεγκτές, θεματοφύλακες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΔΕΚ: Μην ανακυκλώνετε το θέμα του κουρέματος , είναι εκτός συζήτησης

Συνάντηση με Πούτιν επιδιώκει ο Ν.Αναστασιάδης

Αιγυπτιακό σαμποτάζ στην ΑΟΖ της Κύπρου!


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Το CDU ρίχνει «άκυρο» στην πρόταση Σουλτς για δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης»
  2. Κομισιόν: Τέσσερα «καμπανάκια» κατά Κύπρου
  3. Ζητείται ανθρωπιά για τον 14χρονο Αλέξανδρο - Κραυγή αγωνίας από τους γονείς του
  4. Γεν. Εισαγγελέας για υπόθεση Λοϊζίδου: Ούτε απείλησα ούτε εκφόβισα κανένα
  5. Σύγκρουση τρένων στο Ντίσελντορφ - 50 τραυματίες
  6. Αυτά είναι τα καλύτερα άρματα μάχης για το 2017 [Εντυπωσιακό βίντεο]