What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

07.03.2013 | 11:36
Τελευταία ενημέρωση: 07.03.2013 | 11:42

Το πολύ αλάτι μπορεί να πυροδοτεί αυτοάνοσα νοσήματα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η αυξημένη ποσότητα αλατιού στα φαγητά που καταναλώνει κάποιος μπορεί να «σπρώχνει» το ανοσοποιητικό σύστημα να στρέφεται εναντίον του 

Με συνέπεια να εμφανίζονται ή να επιδεινώνονται διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1, η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα τριών νέων αμερικανικών επιστημονικών ερευνών, που δημοσιεύονται στο διεθνούς κύρους περιοδικό «Nature».

Το αλάτι -που είναι ήδη γνωστό πως αυξάνει τον αγγειακό κίνδυνο για την καρδιά και τον εγκέφαλο- φαίνεται πως επίσης μπορεί να «πυροδοτήσει» ένα τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε το τελευταίο να στραφεί εναντίον των υγιών ιστών, αντί να αποτελεί την άμυνα του οργανισμού και να καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά αυτοάνοσων παθήσεων διεθνώς. Έως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τόσο οι γενετικοί όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (κάπνισμα, έλλειψη βιταμίνης D, μόλυνση από ιούς κ.ά.) αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση των αυτοάνοσων παθήσεων. Τώρα, για πρώτη φορά, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Reuters και το «Science», προκύπτουν στοιχεία ότι το αλάτι μπορεί να παίζει τον δικό του -όχι αμελητέο- ρόλο, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο βαθμό ακριβώς συμβαίνει αυτό.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Broad των Πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον βιολόγο Αβίβ Ρεγκέβ, που μελετούν τις αυτοάνοσες παθήσεις, διαπίστωσαν ότι ποντίκια που στο εργαστήριο υποβάλλονταν σε διατροφή πλούσια σε αλάτι ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν μια ασθένεια παρόμοια με τη σκλήρυνση κατά πλάκας (την αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα).

Μια άλλη ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Γιέιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσοβιολογίας Ντέιβιντ Χάφλερ, που έκαναν ανάλογα πειράματα με ποντίκια, κατέληξαν σε ανάλογες διαπιστώσεις, καθώς η αύξηση του αλατιού στη διατροφή των πειραματόζωων είχε εμφανή αρνητική συνέπεια στην αυτοάνοση πάθηση.

Οι ερευνητές επεσήμαναν, πάντως, ότι οι μελέτες τους βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο και είναι συνεπώς πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση (η οποία επίσης επιδεινώνεται με το πολύ αλάτι), για να διαπιστωθεί αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αλατιού και στην εμφάνιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Παράλληλα, ο Χάφλερ πήρε έγκριση για να ελέγξει τις επιπτώσεις της μείωσης του αλατιού στη διατροφή των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο βελτιώνονται τα συμπτώματα της νόσου. Θα περάσουν χρόνια, όμως, μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης, αν και, όπως είπε ο Αμερικανός ερευνητής, καλό θα ήταν κανείς να μειώσει άμεσα τις τροφές τύπου «φαστ φουντ» που περιέχουν πολύ αλάτι.

«Προς το παρόν, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερώνουμε το κοινό για τα ευρήματα των ερευνών. Δεν έχουμε απολύτως καμία σύσταση να κάνουμε, καθώς υπάρχει ακόμα χάσμα ανάμεσα στις επιστημονικές ανακαλύψεις και στη "μετάφρασή" τους σε κλινικό επίπεδο» τόνισε ο δρ Ρεγκέβ. Από την πλευρά του, ο Χάφλερ επεσήμανε ότι μια διατροφή με λίγο αλάτι είναι απίθανο να προκαλεί κάποια βλάβη.

«Απρόσμενα και πολύ ενδιαφέροντα» χαρακτήρισε τα ευρήματα ο καθηγητής Άλαστερ Κόμπστον του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, υπογραμμίζοντας ότι η νέα έρευνα «όπως όλη η καλή επιστήμη, φέρνει μια τελείως νέα ιδέα, που κανείς δεν είχε σκεφτεί έως τώρα». Όπως είπε, το αλάτι μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση με άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η έλλειψη βιταμινών, που επίσης παίζουν ρόλο στην εμφάνιση και την εξέλιξη των αυτοάνοσων παθήσεων. Τόνισε, όμως, ότι η μείωση ή η διακοπή της κατανάλωσης του αλατιού δεν πρόκειται να αποτελέσουν θεραπεία για μια νόσο όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση), που πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θυρεοειδής: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η κολονοσκόπηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Άντρη Καραντώνη: Τι γυρεύει στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου με την κορούλα της;
  2. Στην φυλακή οι επικίνδυνοι απατεώνες που νόθευαν ελαιόλαδα - Ποιες μάρκες κρύβουν κινδύνους για την υγεία [pics]
  3. Σημαντική εξέλιξη από ομάδα Κύπριου ερευνητή στη μάχη κατά της λευχαιμίας
  4. Αλάτι: Ιδού τα μυρωδικά που το αντικαθιστούν για να το μειώσετε χωρίς να χάσετε γεύση [πίνακας]
  5. Πώς να παγώσετε κάθε ποτό μέσα σε 2 λεπτά: Δείτε τι κάνει με πάγο και… αλάτι! [vid]
  6. Δεν γίνονται αυτά… σιδερώνει το αλάτι! Μάθε γιατί [vid]