What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

07.03.2013 | 12:41
Τελευταία ενημέρωση: 07.03.2013 | 14:17

Στις Βρυξέλλες με «δύο παπούτσια πάνινα»

Γιώργος Αγαπίου
Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Του δημοσιογράφου Γιώργου Αγαπίου

Πριν τη Σύνοδο του Γιούρογκρουπ η κυβέρνηση Αναστασιάδη καλλιεργούσε ένα κλίμα αυξημένων προσδοκιών. Ένα κλίμα «νέας εποχής». Ο νέος Υπουργός Οικονομικών πήγε στις Βρυξέλλες καλά προετοιμασμένος, με ηθικό ακμαίο και τα μανίκια πάνω. Επέστρεψε… κουρεμένος.

Οι δύο βασικοί στόχοι της κυβέρνησης Αναστασιάδη πριν το Γιούρογκρουπ ήταν πολύ ξεκάθαροι:

• Πρώτον, δεν θα δεχόμασταν έλεγχο για ξέπλυμα χρήματος από ιδιωτικό οργανισμό, αλλά από το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη Moneyval. Θα προτείναμε μάλιστα την «επικουρική συμβολή ιδιωτών εμπειρογνωμόνων» ως μέση λύση.

• Δεύτερον, θα επιζητούσαμε μια σαφή (πολιτική) διάψευση για τα «ανόητα» σενάρια κουρέματος καταθέσεων.
Τα αποτελέσματα διέψευσαν τις προσδοκίες. Πετύχαμε το μισό στόχο που ήταν η εποπτεία της Κεντρικής στον έλεγχο για το ξέπλυμα (και η διαφύλαξη «εμπιστευτικών πληροφοριών»). Μας επιβλήθηκε όμως ότι ο έλεγχος θα γίνει από ιδιωτικό οργανισμό με «επικουρική συμβολή» της Moneval. Αν ήταν μόνο αυτό το αποτέλεσμα, τότε πιθανώς να λέγαμε «κάλλιο Σαρρή παρά Σιαρλή».

Το δυστύχημα όμως των Βρυξελλών είναι πως το κούρεμα καταθέσεων «κλείδωσε» ως ένα από τα εναλλακτικά σενάρια για τη βιωσιμότητα του χρέους, μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Είναι φανερό ότι η κουβέντα με τις «ανασφάλιστες καταθέσεις» αποτελεί ένα πολιτικό παίγνιο των Γερμανών, αλλά το θέμα είναι ότι απ’ αυτή την «ανόητη» κουβέντα η Κύπρος αιμορραγεί. Η μείωση των καταθέσεων στο τραπεζικό μας σύστημα τον Ιανουάριο έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών –και αυτό ήταν μόνο η αρχή μιας χιονοστιβάδας που έπεται.
Παραδόξως, ακόμα και το χρονοδιάγραμμα για υπογραφή του Μνημονίου «εδώ-και-τώρα» επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας. Μάθαμε το «πότε», αλλά όχι το «πως». Όσο σημαντικό ήταν (για την οικονομία) να τερματιστούν οι ατέρμονες συζητήσεις, είναι εξίσου (αν όχι πολύ-πολύ πιο) σημαντικό και το περιεχόμενο του Μνημονίου που θα κληθεί να εφαρμόσει ο κοσμάκης. Δεν φτάνει να βγαίνουν τα νούμερα της Τρόικας, αλλά θα πρέπει να επαληθεύονται και στην πραγματική ζωή. Στην καθημερινότητα. Εκεί που μετρούν το ευρώ και όχι τα δις της «συστημικής κρίσης».


Υστερόγραφο: Το ταξίδι Σιαρλή στις Βρυξέλλες απέδειξε ότι με την εκλογή Αναστασιάδη η «αξιοπιστία της Κύπρου» αποκαταστάθηκε. Στο… Βερολίνο. Τα της Κύπρου, θα τα αναλάβουν οι Υπουργοί της «νέας εποχής». Καλή τύχη.

gagapiou@lillikas.com

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Διαβάστε ακόμη

 1. Ευκαιρίες για την Κύπρο από το Brexit
 2. Πώς μπορεί μια επιχείρηση να διαχειριστεί την καινοτομία;
 3. Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης
 4. «Σημαδεμένη τράπουλα»: Τι να περιμένουμε όταν οι προηγούμενοι ήταν «παρθένες» μπροστά στον Άιντα
 5. Κύπρος, ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στις ανισότητες
Σχετικά άρθρα

 1. Σουλτς: Ναι σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό γερμανικής Κυβέρνησης με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
 2. Κυπριακό: Σύμπτωση απόψεων Αναστασιάδη - Τσίπρα για νέα Διάσκεψη
 3. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
 4. «Ο Αναστασιάδης ανήγαγε τον Αρχιεπίσκοπο σε προνομιακό συνομιλητή»
 5. Αναστασιάδης για «κούρεμα»: Με δικαίωσε ο Ντάισελμπλουμ
 6. Νέες αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ: Αντίθετη του bail in λύση στην Κύπρο θα ήταν καταστροφική - Χάθηκε χρόνος με τις εκλογές!