What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

07.03.2013 | 14:06
Τελευταία ενημέρωση: 08.03.2013 | 06:56

Έρχονται νέα μέτρα! Δεν θα πληγούν οι λαϊκές μάζες διαβεβαιώνει ο Υπουργός Οικονομικών

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Αποκλείστηκε το κούρεμα καταθέσεων
- Στόχος η αύξηση εσόδων και η μείωση δαπανών
- Αντιπροτάσεις στις εισηγήσεις της Τρόικας πρότεινε η Κυβέρνηση
- Στο τραπέζι η αύξηση εταιρικού φόρου και ιδιωτικοποιήσεις

Σκληρή μάχη με τους αξιωματούχους της Τρόικας δόθηκε χθες σε τρία μέτωπα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι, σάρωσαν τα πάντα σε υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική τράπεζα και Προεδρικό, όπου είχαν συνάντηση, με τον Νίκο Αναστασιάδη και άλλους κρατικούς αξιωματούχους.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, τέθηκαν διάφορα ζητήματα, με τα όποια η τρόικα θεώρει ότι θα πετύχει η Κύπρος τη μείωση του δημόσιου χρέους, στα επιθυμητά επίπεδα, με την κυβέρνηση να διαφωνεί σε πολλά από αυτά και να κάνει τις δίκες τις εισηγήσεις

Εναλλακτικές προτάσεις , οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν μείωση μισθών και συντάξεων, καταθέτει η κυβέρνηση, ως αντιπροτάσεις στις σκληρές εισηγήσεις που προτείνει η τρόικα δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Μιχάλης Σαρρής

Μετά την συνάντηση διάρκειας 75 λεπτών, που είχε με τους τρεις αξιωματούχους της Τρόικας ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού παρά τω πρόεδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο κ. Σαρρής επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας επομένως δεν τίθεται προς συζήτηση».

Εξήγησε εντούτοις ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται στο πλαίσιο της συζήτησης με την τρόικα, εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στη μείωση του χρέους» ξεκαθαρίζοντας ότι «η μείωση μισθών ή συντάξεων δεν είναι θέματα τα οποία είναι υπό συζήτηση».

Στέλνοντας ακολούθως και ένα αισιόδοξο μήνυμα ο κ. Σαρρής είπε ότι «έχει διαπιστωθεί ότι άρχισε να διαφοροποιείται η δημοσιονομική συμπεριφορά η οποία είναι καλύτερη από ότι ήταν στο μνημόνιο. Διότι ενώ είχαμε 4% πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται ότι αυτό μπορεί να γίνει 4,5% ή 5% έτσι θα μπορούμε να πληρώσουμε τους τόκους και μέρος του χρέους»

Και τα οφέλη από το φυσικό αέριο στην ατζέντα

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών η κυβέρνηση υπενθύμισε στους τροικανούς τη δυναμική που δίνει στην οικονομία η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια.

«Τους υποδεικνύουμε την προοπτική που υπάρχει στις επενδύσεις από την ενέργεια από τώρα μέχρι το 2020. Στο χρονικό αυτό διάστημα μπορούν να γίνουν επενδύσεις οι οποίες θα αποδώσουν και να επηρεάσουν θετικά την οικονομία του κράτους

Ωστόσο επανέλαβε ότι η Τρόικα έχει έρθει με διάφορες εισηγήσεις για να βοηθήσει στη διαχείριση του δημόσιου χρέους, στις οποίες η κυβέρνηση, προβάλλει σθεναρή αντίσταση και αντιπροτείνει μέτρα τα όποια δεν θα πλήξουν τις λαϊκές μάζες, κάνοντας αναφορά συγκεκριμένα σε μέτρα που δεν θα μειώσουν συντάξεις και μισθούς.

Από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ο κ. Σαρρής έχει επαναβεβαιωθεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην ολοκλήρωση της ταμειακής σύμβασης. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε στους εκπροσώπους της τρόικα ποια θέματα είναι εκτός συζήτησης.

«Οποιαδήποτε συζήτηση για κούρεμα των καταθέσεων ή άλλες επιβουλεύσεις πάνω στις καταθέσεις των τραπεζών είναι εκτός συζήτησης».

Οι όροι εντολής τη ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους όμως και αυτοί γνωρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση ακόμη και η συζήτηση κουρέματος η οποία δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία άλλη χώρα εγκυμονεί κινδύνους.

«Ήδη έχουμε πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα μόνο που συζητείται αυτό το θέμα ωστόσο ξέρουν ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να προωθούν διότι προκαλεί προβλήματα και σε μας και σε κείνους».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη – Τρόικας - Ποιες οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης

ΔΗΚΟ: Απαράδεκτες απαιτήσεις και επικίνδυνοι όροι από την Τρόικα

ΕΔΕΚ: Μην ανακυκλώνετε το θέμα του κουρέματος είναι εκτός συζήτησης

Ενέκρινε 5 νομοσχέδια στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό συμβούλιο   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  2. Βαρύτατη παρασπονδία από «Freedom House»: «Ασφαλής και ελεύθερη χώρα η ΤΔΒΚ»
  3. Αύξηση για τέταρτο έτος στις αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας και ρεκόρ 4ετίας οι εγγραφές το 2017
  4. Bullying σε 8χρονο: «Πρέπει να μου σκοτώσει το παιδί για να λάβουν μέτρα;»
  5. Προσοχή! Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και περιοδικές αποκοπές κυκλοφορίας σε Λάρνακα - Λευκωσία ένεκα της Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδος-Ιορδανίας
  6. Εκτέλεσαν κυνηγό πισώπλατα από τα 2 μέτρα - Τι λέει ο ιατροδικαστής