What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

07.03.2013 | 16:10
Τελευταία ενημέρωση: 07.03.2013 | 16:16

Ομήρου: Ζητούμε στήριξη της ΕΕ όχι όμως υπό προϋποθέσεις

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Η Κύπρος ζητά μεν τη στήριξη της ΕΕ, όχι όμως υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, και δεν θα πρέπει να τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού, δήλωσε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, στη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής.

 Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων του γερμανικού κοινοβουλίου, του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), ως σημαντική. Ανέφερε πως είχε την ευκαιρία «εκτεταμένα, αναλυτικά και με ντοκουμέντα» να υποδείξει ότι η Κύπρος δεν είναι χώρα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, «όπως διατυπώνεται ο ανυπόστατος, αβάσιμος και συκοφαντικός ισχυρισμός» και ότι δεν είναι φορολογικός παράδεισος, όπως κάποιοι ισχυρίζονται.

Υπενθύμισε, είπε, στους Γερμανούς ότι «όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην ευρωζώνη υπήρξε έλεγχος και επιθεώρηση, κατά πόσον είμαστε ή δεν είμαστε χώρα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και φορολογικός παράδεισος και τότε εκρίθη ότι η Κύπρος κινείται απολύτως εντός των ορίων της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Και τότε ουδέν ελέχθη από οιονδήποτε. Προς τι λοιπόν σήμερα αυτές οι συκοφαντικές και δυσφημιστικές κατηγορίες;».

Υπέδειξα επίσης, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ότι «είναι αδιανόητο και να συζητείται καν και να περνά από τη σκέψη οποιουδήποτε, ότι θα προχωρήσει σε κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο». Πρόκειται, ανέφερε, για «κάτι πρωτοφανές, που δεν έγινε πουθενά και συν τοις άλλοις είναι και παράνομο, γιατί κανείς δεν μπορεί να επεμβαίνει σε καταθέσεις ιδιωτών».

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε στη γερμανική αντιπροσωπεία τη θέση ότι η Κύπρος αναμένει να δει την αλληλεγγύη της ΕΕ. «Είναι μία οικογένεια, ένας θεσμός η ΕΕ που στηρίζεται στη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης; Θα πρέπει να αποδειχθεί», είπε. Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι από πλευράς τους οι Γερμανοί «εκφράζουν τη θέση ότι θα εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους».

«Αυτός ο λαός είναι αξιοπρεπής και δεν αποδέχεται και δεν θα αποδεχθεί ταπεινωτική μεταχείριση», τόνισε κατά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου. «Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες ότι είμαστε ένας λαός που ζητά μεν τη στήριξη της Ευρώπης αλλά όχι κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις. Πάνω απ’ όλα είναι η αξιοπρέπεια μας και αυτήν την αξιοπρέπεια δεν πρέπει να τη θέτουμε εμείς, ή οποιοιδήποτε άλλοι, υπό αμφισβήτηση. Αυτή ήταν η κατηγορηματική μου δήλωση» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, οι Γερμανοί ανέφεραν ότι βρίσκονται στην Κύπρο για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ποιά είναι η πραγματική κατάσταση και εξετάζουν το ενδεχόμενο να καλέσουν στη Γερμανία την επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού, για να ενημερώσει όλους εκείνους που εκφράζουν ακόμα αμφιβολίες, κατά πόσον η Κύπρος πληρώνει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού εγκλήματος.

Ανέφερε δε ότι στις 11 Μαρτίου μεταβαίνει στη Γερμανία διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία για να έχει συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο γερμανικό κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη – Τρόικας - Ποιες οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης

Το ΑΚΕΛ δεν θα αποδεχτεί ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών

ΔΗΚΟ: Απαράδεκτες απαιτήσεις και επικίνδυνοι όροι από την Τρόικα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Παραδοχές Κοτζιά: «Πέραν του Ερντογάν ουδείς μπορεί να λύσει το Κυπριακό»
  2. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
  3. Προϋπολογισμός 2018: Πέρασε με 30 ψήφους υπέρ - Ποια κονδύλια «σταυρώθηκαν» [vid]
  4. Στήριξη Λιλλήκα σε Παμπορίδη για ΟΑΥ
  5. Εθνικό πένθος και άμεσα μέτρα για στήριξη των πληγέντων από τη θεομηνία στη Δ. Αττική
  6. RCB: Στήριξη για αποκατάσταση του καθεδρικού ναού της Επισκοπής Καρπασίας