What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

07.03.2013 | 18:18
Τελευταία ενημέρωση: 07.03.2013 | 22:21

Θρήνος και οδυρμός πάνω από τη σορό του Ούγκο Τσάβες - ΦΩΤΟ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Από την στιγμή που η σορός του Ούγκο Τσάβες τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, οι ουρές που σχηματίζονται για να τον αποχαιρετήσουν μοιάζουν να μην έχουν τέλος.

Γυναίκες, άνδρες και μικρά παιδιά, κλαίνε γοερά πάνω από το φέρετρό του με την απόγνωση να είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, σε μια έκφραση απόλυτης αφοσίωσης στο πρόσωπο του θανόντος προέδρου που πλέον αγγίζει τα όρια της προσωπολατρείας.

Η μητέρα του Τσάβες και τα αδέλφια του, βρίσκονται εκεί μαζί του, ενώ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και διάδοχός του, Νικόλας Μαντούρο, βρίσκεται κι εκείνος εκεί, παρά τη μάχη της διαδοχής που μαίνεται. Εξάλλου σε 30 ημέρες η Βενεζουέλα θα έχει και πάλι εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος και μεταβατικός πρόεδρος, ηλικίας 50 ετών, που μετατράπηκε σε πηδαλιούχο της κυβέρνησης αφότου ο Τσάβες του παρέδωσε την ηγεσία πριν την μετάβασή του για νοσηλεία στην Κούβα, προβάλλεται ως φυσικός διάδοχος του προέδρου και κύριος υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.Πρώην οδηγός λεωφορείου, που εισήλθε στην πολιτική μέσω της συνδικαλιστικής του δράσης, χρημάτισε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης προτού διορισθεί ΥΠ.ΕΞ. (2006-12) κι εν συνεχεία αντιπρόεδρος από τον Οκτώβριο του 2012. Λίγο μετά τον θάνατο του Τσάβες, που ο ίδιος ανακοίνωσε βουρκωμένος, το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε πως ο Μαδούρο θα παραμείνει ως μεταβατικός πρόεδρος, σύμφωνα και με τις τελευταίες εντολές του εκλιπόντος.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Διοσδάδο Καμπέγιο, 49 ετών και πρώην στρατιωτικός, συνδέεται με μακρά φιλία και συνεργασία με τον Τσάβες. Θεωρούμενος ως αντιπρόσωπος της σκληρής γραμμής του ‘τσαβισμού’ είχε συμμετάσχει το 1992 στο αποτυχημένο πραξικόπημα, κυρίως τμημάτων των Ειδικών Δυνάμεων, (αξιωματικός των οποίων ήταν ο Τσάβες) που είχε επιχειρήσει ο αποθανών ηγέτης. Το 2002, ο Καμπέγιο είχε αναλάβει για τρεις ημέρες την προεδρία κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος που στρεφόταν κατά του Τσάβες και υπήρξε ο πρωτεργάτης της επιστροφής του ηγέτη της «μπολιβαριανής επανάστασης».Η θρυλούμενη αντιπαλότητα μεταξύ των Μαδούρο και Καμπέγιο επανειλημμένως έχει διαψευσθεί τους τελευταίους μήνες από την κυβέρνηση, ενώ οι δύο άνδρες έχουν ορκισθεί πίστη στις αρχές της ‘επανάστασης’ όταν βρέθηκαν στο προσκέφαλο του Τσάβες στην Κούβα στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο 40χρονος δικηγόρος, ηγέτης της αντιπολίτευσης και κυβερνήτης της πλούσιας Πολιτείας της Μιράνδα (βορράς) Ενρίκε Καπρίλες Ραδόνσκι, έχει επιβληθεί ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αντιπολίτευσης έπειτα από την επίτευξη του μεγαλύτερου ποσοστού που έχει συγκεντρώσει αντίπαλος του Τσάβες στις προεδρικές εκλογές, καθώς τον Οκτώβριο του 2012 είχε συγκεντρώσει το 44%. Η επανεκλογή του ως κυβερνήτη της Μιράνδα επαναβεβαίωσε την φυσική του κάθοδο ως διεκδικητή της προεδρίας στην πρόωρη αναμέτρηση.Ο Καπρίλες παλαιώτερα είχε χρηματίσει πρόεδρος της Βουλής (1999-2000) και στη συνέχεια υπηρέτησε ως δήμαρχος ενός προαστίου του Καράκας έως το 2008.

Η κούρσα διαδοχής

Ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυχείων και πρόεδρος της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA Ραφαέλ Ραμίρες, μηχανικός 50 ετών, υπηρετεί σε υπουργική θέση στις κυβερνήσεις του Τσάβες από το 2002. Ο ίδιος προσωπικά συντόνισε τη μεταρρύθμιση της εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρα, στα πλαίσια της οποίας η PDVSA ελέγχει την παραγωγή σε συνεργασία με ξένες εταιρείες. Επίσης υπήρξε από τους αρχιτέκτονες του χρηματοοικονομικού μηχανισμού που επιτρέπει να διοχετεύονται τα κεφάλαια από την πώληση του πετρελαίου για τη χρηματοδότηση πολλών κοινωνικών προγραμμάτων.
Ο Ραμίρες, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χόρχε Γιορδάνι, ναι μεν βρίσκονται «στα μετόπισθεν», ελέγχουν όμως τις κρατικές δαπάνες και «συμβάλλουν με σημαντικό τρόπο στην πολιτική και οικονομική ισορροπία» της χώρας, όπως εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής Κάρλος Ρομέρο.

Ο 59χρονος αδελφός του Τσάβες και κυβερνήτης της Πολιτείας Μπαρίνας Αδάν, είναι το πιο «πολιτικοποιημένο» μέλος της οικογένειας του τέως προέδρου. Αφού υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας, υπήρξε στη συνέχεια πρεσβευτής στην Κούβα, και από το 2008 κυβερνά την Πολιτεία Μπαρίνας, γενέτειρα και προπύργιο τα οικογένειας Τσάβες.
Παρ’ όλο που η πολιτική του επιρροή είναι περιορισμένη, ο Αδάν Τσάβες έχει κερδίσει μεγάλη σημασία για τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά την διάρκεια της ασθένειας του αδελφού του ως συνδέσμου μεταξύ του πάσχοντος προέδρου και των μελών της κυβέρνησης.

Πηγή: Newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα τελευταία λόγια του Τσάβες: Δε θέλω να πεθάνω, μη μ’ αφήσετε να πεθάνω!

Ποιός ήταν ο αντισυμβατικός Ούγκο Τσάβες; Από αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων στην προεδρία της Βενεζουέλας (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Η σορός του Τσάβες στους δρόμους του Καράκας! - ΦΩΤΟ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο