What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

08.03.2013 | 15:03
Τελευταία ενημέρωση: 08.03.2013 | 15:05

Βρέθηκε προσωρινή λύση για τα εργοστάσια στο Πέρα Χωριό - Νήσου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου ανέλαβε ρόλο συντονιστή μεταξύ των Υπουργών Εσωτερικών, Γεωργίας και Εμπορίου, των ιδιοκτητών των δύο εργοστασίων χημικών που βρίσκονται στο Πέρα Χωριό - Νήσου και της επιτροπής αγώνα των κατοίκων για αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε λόγω του αποκλεισμού των δύο εργοστασίων από τους κατοίκους.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου, ανέφερε ότι οι ενδιαφερόμενες πλευρές αποφάσισαν ότι αυτές τις ημέρες θα αποφύγουν την όξυνση και ότι τα εργοστάσια θα παραμείνουν για 48 ώρες κλειστά για να δοθεί χρόνος στην Επίτροπο Περιβάλλοντος να οργανώσει τη σύσκεψη.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αδάμου εξήγησε ότι το ένα εργοστάσιο αποδέχθηκε να μετακινηθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά λόγω διαφωνιών με το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με το χώρο, το χρονοδιάγραμμα και τη βοήθεια που ζητήθηκε από το κράτος η μετακίνηση καθυστερεί.

Το ουσιαστικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν τέθηκε χρονοδιάγραμμα και δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις από την εκτελεστική εξουσία, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα της λειτουργίας των δύο εργοστασίων βρίσκεται ενώπιον των Δικαστηρίων. Πρόσθεσε ότι σήμερα αναφέρθηκε στη Βουλή ότι αναβλήθηκε δικάσιμος επειδή η αρμόδια εκτελεστική υπηρεσία δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος σημείωσε πως υπάρχει νομοθετικό κενό αναφορικά με το θέμα της μετακίνησης ρυπογόνων εργοστασίων από κατοικημένες περιοχές και πολιτικό κενό επειδή εκλείπει πρόγραμμα κινήτρων για μετακίνηση ρυπογόνων αναπτύξεων. Εξήγησε παράλληλα ότι ανέλαβε πρωτοβουλία συντονισμού για την περίπτωση του Πέρα Χωρίου ώστε να αποφασισθεί διαδικασία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μέτρα για να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί.

Παρατήρησε ότι οι κάτοικοι έχουν μειωμένη εμπιστοσύνη προς την εκτελεστική εξουσία για αυτό και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις δυναμικές διεκδικήσεις τους, οι οποίες αφορούν την ποιότητα της ζωής τους.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέροντας ότι χθες έξω από τα εργοστάσια απειλήθηκαν επεισόδια όταν η Αστυνομία προσπάθησε να άρει τον αποκλεισμό τους, κάλεσε εκ μέρους της Επιτροπής Περιβάλλοντος την Αστυνομία να αποφεύγει τέτοιου είδους ενέργειες μέχρι να πραγματοποιηθεί η επιτελικού χαρακτήρα σύσκεψη που ανέλαβε να συντονίσει η κ. Παναγιώτου.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Χωρίου - Νήσου Γιαννάκης Γεωργίου δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι ο αγώνας των κατοίκων των επηρεαζόμενων κοινοτήτων θα συνεχισθεί μέχρι οι κρατικές υπηρεσίες να οριστικοποιήσουν χρονοδιάγραμμα μετακίνησης των δύο εργοστασίων σε ζώνες στις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία τους.
Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε ότι μέχρι την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη Υπουργών με τη συμμετοχή των κοινοτικών Αρχών και της επιτροπής αγώνα των κατοίκων, οι κάτοικοι θα διατηρήσουν τον αποκλεισμό των δύο εργοστασίων, που άρχισε στις 4 Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έξω από τη Βουλή οι κάτοικοι του Πέρα Χωριού – Νήσου – (ΦΩΤΟ και video)

Διαμαρτυρία κατοίκων για τα χημικά εργοστάσια στο Πέρα Χωρίο Νήσου

Έξω φρενών οι κάτοικοι με τα εργοστάσια χημικών στο Πέρα χωρίο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Χρίστος Χρίστου: Κάποιοι θέλουν με το ζόρι να μας επιβάλουν άδικη λύση
  2. Σκοπιανό - Νίμιτς: «Μη ρεαλιστική η λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία»
  3. Χαμός στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης: «Ντου» βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής
  4. Γιλντιρίμ σε ΗΠΑ: Δεν είναι λύση οι ταξιδιωτικές οδηγίες
  5. Δίκη Χρυσής Αυγής: «Καίει» Κασιδιάρη και Παναγιώταρο η Μαρία Κανελλοπούλου
  6. Το μπλόκο της ΥΚΑΝ στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας - Λευκωσίας έβγαλε «λαβράκι»