What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

08.03.2013 | 18:57
Τελευταία ενημέρωση: 09.03.2013 | 07:52

Εμμένει σε παράλογες απαιτήσεις η Tρόικα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Ανεβάζουν στα €10δις την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
-Τέσσερις ανοικτές πληγές για οικονομία


Στο κόκκινο οι διαπραγματεύσεις Τρόικας, Κεντρικής Τράπεζας και Υπουργείου Οικονομικών, με τις πιέσεις προς την κυπριακή πλευρά να βρίσκονται στο ζενίθ τους.

Το δρομολόγιο ΚΤ και ΥΠΟΙΚ πήρε φωτιά, με τους επικεφαλής των διεθνών δανειστών της Κύπρου, να εναλλάσσουν τις διαβουλεύσεις τους, με το Διοικητή της ΚΤ Πανίκο Δημητριάδη και τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, μέχρι αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy οι τέσσερις πληγές για την κυπριακή πλευρά παραμένουν ανοικτές ενώ ο επικεφαλής του ΔΝΤ, σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση του και ανεβάζει το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στα €10δις.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Οι δανειστές της Κύπρου εκμεταλλευόμενοι την πίεση χρόνου και τη μεγάλη ανάγκη για οικονομική ενίσχυση των κρατικών ταμείων και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, παραμένουν αμετακίνητοι στις σκληρές θέσεις τους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι για το δάνειο ύψους €17,5δισ που θα δοθεί στην κυπριακή κυβέρνηση, θα είναι εξασφαλισμένη η αποπληρωμή του.

Στη μέγγενη των πιέσεων της Τρόικας
Κόκκινη γραμμή αποτελεί για την κυπριακή πλευρά το κούρεμα των καταθέσεων, η συζήτηση του οποίου και μόνο προκάλεσε τη φυγή ξένων καταθέσεων ύψους €3δις, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται ωστόσο ότι κάνει δεύτερες σκέψεις στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων παρά την προεκλογική δέσμευση του.

Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες εάν οι Τροικανοί, δεν αποδέχονται τις εναλλακτικές εισηγήσεις της κυβέρνησης που έριξε χθες στο τραπέζι στην κατ’ ίδιαν συνάντηση τους, η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών - Cyta, Αρχή Λιμένων και της ΑΗΚ αποτελεί μονόδρομο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως θα επιδιώξει πάση θυσία να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα παραμείνουν στην εργασία τους, αφού οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα τριών χρόνων.
Νερό στο κρασί της αναμένεται να ρίξει η κυβέρνηση και στο θέμα της αύξησης του εταιρικού φόρου στο 12,5% από 10%, εάν οι δανειστές δεν υποχωρήσουν από τις σκληρές θέσεις τους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα είναι διαχειρίσημο το δημόσιο χρέος της Κύπρου.

Έντονες αντιστάσεις προβάλλει η κυβέρνηση στο θέμα της εισδοχής του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, το οποίο προκαλεί μεγαλύτερες ανησυχίες και στους επαγγελματίες του τομέα των υπηρεσιών, απ’ ότι μία ενδεχόμενη αύξηση του εταιρικού φόρου.
Δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα της Pimco

Στη συνάντηση νωρίς το πρωί των επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ με τον Πανίκο Δημητριάδη, τέθηκαν επί τάπητος το θέμα της ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών και του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco.
Οι επικεφαλής της Τρόικας και ειδικότερα του ΔΝΤ σκληραίνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους και δεν αποδέχονται ούτε το βασικό σενάριο ύψους 5,98δις, ούτε το ακραίο των €8,86 δις της Pimco και ανεβάζουν το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στα €10δις.

Στην ΚΤ κλιμάκιο της Τρόικας εξέτασε επίσης τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών και τους όρους εντολής, με τους οποίους θα ζητηθούν προσφορές από ιδιωτικό οίκο για την έρευνα που αφορά τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο.

Ανάσα στις τράπεζες από Ελλάδα

Στο μεταξύ ο διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο newsit.com.cy εξασφάλισε το πράσινο φως από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ για κάλυψη των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, από το ποσό που έλαβε για ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών.

Την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στην Αθήνα για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη, έχοντας στην ατζέντα των θεμάτων του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ζητούμενο είναι να καμφθεί η αντίσταση του Διοικητής της ΕΚΤ Γεώργιου Προβόπουλου.

Ρεπορταζ: Ηρώ Ευθυμίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη – Τρόικας - Ποιες οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης

ΔΗΚΟ: Απαράδεκτες απαιτήσεις και επικίνδυνοι όροι από την Τρόικα

Ο Πρόεδρος έκλεισε το θέμα των καταθέσεων - Μελετά συγχωνεύσεις κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα
   Διαδώστε αυτό το άρθρο