What's hot? ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ· ΔΗΚΟ· ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ· ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΦΟΥ·

INFO

09.03.2013 | 08:24
Τελευταία ενημέρωση: 09.03.2013 | 19:05

Financial Times: «Να μην υποκύψουν στην Κύπρο οι πολιτικοί της Ευρωζώνης»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το νησί του ήλιου, της θάλασσας και των «σκιερών πρακτικών» αποδεικνύεται ένα περιπλεγμένο σκληρό πάζλ για την ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα της γνωστής οικονομικής στήλης Lex της εφημερίδας Financial Times. Σχολιάζεται χαρακτηριστικά ότι μια οικονομία που αναλογεί μόλις στο 0,2% της οικονομίας της νομισματικής ένωσης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «νεκροταφείο» της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης.

 Το βασικό ερώτημα κατά τη στήλη Lex της εφημερίδας Financial Times , είναι «ποιος πληρώνει» για τη διάσωση «της Κύπρου, των τραπεζών της και των φορολογούμενών της από τα δικά τους λάθη». Αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται ως ποσοστό για μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς διασώσεις, δεν προκαλεί απορία η διστακτικότητα των πολιτικών στο Βερολίνο να γράψουν μία λευκή επιταγή, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Σε ό,τι αφορά το κούρεμα των καταθέσεων, αναφέρεται ότι ενώ συζητείται ως μέτρο που θα «πιάσει» τους Ρώσους που φοροδιαφεύγουν, ίσως να είναι ήδη αργά για να αποδώσει. Αναφέρεται ότι η φυγή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες μπορεί να σημαίνει ότι οι Ρώσοι καταθέτες μεταφέρουν ήδη τα χρήματά τους «στον επόμενο φορολογικό παράδεισο». Αυτό συνεπάγεται τον κίνδυνο να πληγούν αποκλειστικά οι απλοί Κύπριοι καταθέτες σε περίπτωση επιβολής ζημιάς στις καταθέσεις.
Στο συμπέρασμά της η στήλη καλεί τους πολιτικούς της ευρωζώνης να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις ότι η αυστηρότητα έναντι της Κύπρου δημιουργεί τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης. «Η Κύπρος είναι το αποτέλεσμα της διάδοσης (από την Ελλάδα) και όχι η πηγή της», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σημειώνεται παράλληλα ότι πρέπει να αντισταθούν στα ανοίγματα της Ρωσίας υπέρ της συμμετοχής της στη διάσωση: «Το κόστος δεν καθιστά τη ρωσική συμμετοχή αναγκαία και τα κίνητρα της Μόσχας θα έπρεπε να εγείρουν υποψίες». Επιπλέον, καταλήγει η στήλη Lex των Financial Times, η ευρωζώνη χρειάζεται να εξασφαλίσει ότι οι εντολές της αρχίζουν επιτέλους να εφαρμόζονται στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη – Τρόικας - Ποιες οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης

ΔΗΚΟ: Απαράδεκτες απαιτήσεις και επικίνδυνοι όροι από την Τρόικα

Ο Πρόεδρος έκλεισε το θέμα των καταθέσεων - Μελετά συγχωνεύσεις κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γιώργος Αγγελόπουλος: Αυτός είναι ο λόγος που συνάντησα τον Δημήτρη Συλλούρη [vid]
  2. Γιώργος Αγγελόπουλος: Τι αποκάλυψε για την επαγγελματική του δραστηριότητα στην Κύπρο; [vid]
  3. Γιώργος Αγγελόπουλος: Δεν ήταν το πρότυπό μου ο πατέρας μου - Θα ήθελα να κάνω 5 παιδιά! [vid]
  4. Στα €130.277 το Σεπτέμβριο η αξία των ακάλυπτων επιταγών, 48 πρόσωπα καταχωρήθηκαν στο ΚΑΠ
  5. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός εντός Ε.Ε. στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο
  6. Δείτε πόσο μείωσαν τις δαπάνες τους τα κυπριακά νοικοκυριά την περίοδο 2015-16