What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

10.03.2013 | 11:21
Τελευταία ενημέρωση: 10.03.2013 | 12:26

Συνομιλίες ΗΠΑ - Ταλιμπάν,εν μέσω μπαράζ τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Αφγανιστάν

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Συνομιλίες διεξάγονται στο Κατάρ ανάμεσα στους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, και παρά το μπαράζ των συνεχιζόμενων επιθέσεων, αρκετές εκ των οποίων αυτοκτονίας, όπως οι δύο χθεσινές, μια στην Καμπούλ την ώρα μάλιστα που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ και η άλλη στην επαρχία Κοστ με τραγικό απολογισμό την απώλεια 8 παιδιών και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων 2 ανηλίκων.

Οι Ταλιμπάν διέκοψαν τις συνομιλίες πριν από ένα χρόνο επικαλούμενοι την "ασαφή και ασταθή στάση των Αμερικανών" ως προς το μελλοντικό καθεστώς μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας για το Αφγανιστάν, η οποία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους όλων των μειονοτήτων, καθώς και τους μετριοπαθέστερους εκπροσώπους των Ταλιμπάν, τους οποίους συχνά στο παρελθόν οι Αμερικανοί στρατηγοί έχουν προσπαθήσει να τους προσεταιρισθούν είτε με την πειθώ, είτε συχνότερα με την δύναμη και την αποτελεσματικότητα των δολαρίων...

Όλα αυτά την ώρα που στο πεδίο της μάχης συνεχίζονταν απρόσκοπτα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

"Ανώτεροι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ διεξάγουν συνομιλίες στο Κατάρ σε καθημερινή βάση", τόνισε ο Καρζάι σε συγκέντρωση με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας προχθές. Αυτό πάντως που παραμένει ασαφές είναι αν και σε ποιό βαθμό στις συνομιλίες αυτές και στην όποια διπλωματική προσέγγιση έχει παίξει ρόλο ο βασιλικός οίκος του Κατάρ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, Ζαμπιμπουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί κάποια ουσιαστική πρόοδος από τότε που διεκόπησαν οι συνομιλίες. "Οι Ταλιμπάν διαψεύδουν κατηγορηματικά τις δηλώσεις Καρζάι", τόνισε.

Η κυβέρνηση της Καμπούλ πιέζει για την επιστροφή των Ταλιμπάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των υπό τις ΗΠΑ νατοϊκών δυνάμεων (ISAF) από το Αφγανιστάν στο τέλος του 2014, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι σαφέστατα ανέτοιμες να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και να σηκώσουν αποκλειστικά μόνες τους το βάρος των συγκρούσεων με τους φανατισμένους, όσο και εμπειροπόλεμους Ταλιμπάν.

Άλλωστε, όσο πλησιάζει η ημερομηνία αποχώρησης των Νατοϊκών δυνάμεων (ISAF), με αρκετές χώρες να έχουν ήδη αποσύρει σχεδόν όλο το προσωπικό τους, όπως η Γαλλία, τα κρούσματα απειθαρχίας και ανυπακοής στον κυβερνητικό στρατό, αλλά κυρίως λιποταξιών προς τους Ταλιμπάν αυξάνονται σε επικίνδυνο βαθμό.

Μάλιστα, πρέπει να υπογραμμιστεί πως οι διπλωματικές αρχές του Αφγανιστάν δεν είχαν ποτέ απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, καθώς αυτοί προτιμούσαν να συνομιλούν απευθείας και ως ίσοι προς ίσους με τους Αμερικανούς. Τοιουτοτρόπως, για την διπλωματία των ΗΠΑ οι "πόρτες" των Ταλιμπάν δεν έκλεισαν ουσιαστικά ποτέ ως προς μια επίσημη ή ανεπίσημη διαπραγμάτευση και ενδεχόμενο διακανονισμό όσον αφορά στο μελλοντικό status quo της περιοχής το οποίο θα περιλάμβανε και επισήμως πλέον τις δυνάμεις τους, εξοβελίζοντας εκ παραλλήλου την αδύναμη και εξαρτώμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση Καρζάι.

Του Σωκράτη Κωσταρόπουλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν - 8 νεκρά παιδιά

Καμπούλ: Επίθεση αυτοκτονίας στη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ   Διαδώστε αυτό το άρθρο