What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

11.03.2013 | 19:29
Τελευταία ενημέρωση: 11.03.2013 | 19:57

Κασουλίδης: Ξεκίνησαν οι επαφές για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, την Τυνησία και την Αίγυπτο και η προετοιμασία των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν τα βασικά θέματα των σημερινών συνεδριάσεων των Συμβουλίων Εξωτερικών Σχέσεων και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

 Στις δύο συνεδριάσεις την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος στο περιθώριο είχε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του με βασικό θέμα συζήτησης το αίτημα που θα υποβάλει η Κύπρος για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Στις συναντήσει αυτές συνάντησε, όπως είπε, την κατανόηση των εταίρων.

Αναφορικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι στη συζήτηση που έγινε η Κύπρος ανέπτυξε τις θέσεις τόσο για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσία, όσο και για τις εξελίξεις για την Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Συρία. Για τη Συρία η συζήτηση έγινε παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι.

Σχετικά με τις επαφές που είχε, ο Υπουργός συναντήθηκε με τους ομολόγους του Ηνωμένου Βασιλείου Γουϊλιαμ Χειγκ, της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ. Στις συναντήσεις αυτές, αλλά και σ΄ αυτή που θα έχει αργότερα σήμερα με Ύπατη Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική, ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ, Κάθριν Άστον, συζητήθηκε, κυρίως το θέμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, η διαδικασία προβλέπει ότι πρέπει να προηγηθεί μια φάση με διμερείς συναντήσεις με χώρες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και όταν η κατάσταση ωριμάσει, τότε καταθέτεις και την αίτηση ένταξης. «Οφείλω να σας πω ότι βρίσκω από συναδέλφους μεγάλη κατανόηση σε αυτό που προτείνουμε γιατί εάν επιτύχει θα σημάνει το τέλος τους αδιεξόδου στον πολιτικό διάλογο ΝΑΤΟ-ΕΕ και θα επιτρέψει μια καλύτερη σχέση των δυο πλευρών», ανέφερε.

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι η Κύπρος πρέπει να μετατοπίσει την εξωτερική πολιτική και να την θέσει σε επίπεδο αξιόπιστου και συνεπούς εταίρου, και γι’ αυτό χρειάζονται προσεκτικά βήματα να το αποδείξεις, είπε, επισημαίνοντας ότι ένα από τα βήματα είναι αυτές οι συναντήσεις, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα βήματα. «Εμείς πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να μην αφήνουμε τα πράγματα σε κατάσταση αδιεξόδου αναζητώντας λύσεις, που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για την έναρξη διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού», είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτό (η έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό) δεν θα γίνει σύντομα, διότι πέραν της οικονομικής κρίσης μια τέτοια προσπάθεια πρέπει να προετοιμαστεί σωστά και να γίνει σε κατάληλλο περιβάλλον.

Ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε επίσης με τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, με τον οποίο συζήτησε εκκρεμότητες που υπάρχουν με την Κομισιόν, αλλά χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή «εθιμοτυπική», προσθέτοντας ότι στο μέλλον θα βρισκόμαστε ανάλογα με τα θέματα που θα εγείρονται.

Αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών θα πάει στο Στρασβούργο, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων στην Ευρωβουλή, ενώ την Τετάρτη θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες και θα περιμένει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έρχεται στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ενώ θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε την κατάσταση «ιδιαίτερα κρίσιμη», ενώ στόχος, όπως είπε της κυβέρνησης και προσπάθειες του Προέδρου είναι να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία και να ληφθεί απόφαση το συντομότερο δυνατόν, ώστε να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τις θέσεις της Λευκωσίας ανέπτυξε ο ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο της ΕΕ
Τις θέσεις της Κύπρου για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, και τις εξελίξεις στη Νότια Γειτονία και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία, ανέπτυξε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Αναφορικά με τη Ρωσία, το Συμβούλιο έκανε ένα γενικό απολογισμό των στρατηγικών σχέσεων της ΕΕ με τη χώρα, καθότι η Ρωσία θεσμικά αποτελεί ένα εκ των δέκα στρατηγικών εταίρων της Ένωσης. Αναφέρεται επίσης ότι οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή τη βδομάδα, η δε συζήτηση γίνεται και υπό το φως της επικείμενης συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ υπό τον Πρόεδρο Μπαρόζο με ανώτατη αντιπροσωπεία της Ρωσίας υπό τον Πρωθυπουργό Μετβέντιεφ, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί ευρύ φάσμα θεμάτων με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία της Ρωσίας ως στρατηγικού εταίρου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω εταιρική σχέση δημιουργεί δυναμική για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών σε διάφορους τομείς. Επί τούτου, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Συμφωνία ΕΕ-Ρωσίας καθώς και την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεωρημένης Συμφωνίας Διευκόλυνσης Θεωρήσεων μεταξύ της Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ μιας εποικοδομητικής προσέγγισης εκ μέρους της ΕΕ, στο διάλογο με τη ρωσική πλευρά.

Στη διάρκεια της συζήτησης για τις εξελίξεις σε χώρες στη Νότια Γειτονία, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα σε Αίγυπτο και Τυνησία και να στηρίξει τις εν λόγω χώρες, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η δημοκρατία δεν συνίσταται μόνο στη διενέργεια εκλογών, αλλά σημαίνει επίτευξη κοινωνικής ομοφωνίας, συμφιλίωση και συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει την εμπλοκή της σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, είπε.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στην Αίγυπτο, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι επείγει η ανάγκη οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ, ενώ σε ό,τι αφορά τη Λιβύη καλωσόρισε την ανάπτυξη μη στρατιωτικής αποστολής ΚΠΑΑ για την ασφάλεια των εξωτερικών

   Διαδώστε αυτό το άρθρο