What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ· ΤΖΟΚΕΡ·

INFO

12.03.2013 | 21:30
Τελευταία ενημέρωση: 12.03.2013 | 21:34

Στη Μόσχα ο Σαρρής για να συζητήσει τους τρόπους συμμετοχής της Ρωσίας στο πρόγραμμα διάσωσης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Αναζητούν τη φόρμουλα για την ενοποίηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα
- Στο τραπέζι έξι εναλλακτικές προτάσεις
- Πρόσκληση Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα για τους τρόπους συμμετοχής της Ρωσίας στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου
 

Το πράσινο άναψε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη δημιουργία της κακής τράπεζας, μέσα από την οποία οι κυπριακές τράπεζες θα εξασφαλίσουν οικονομική ανάσα ύψους €2δις.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, βρήκε την κατανόηση που αναζητούσε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και ήδη ξεκίνησαν οι διεργασίας για εξασφάλιση των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, από την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρήσει τις εργασίες των κυπριακών τραπεζών ως ελληνικές και να τις αποζημίωσει, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου τραπεζικού οργανισμού -της λεγόμενης κακής τράπεζας – στην οποία θα συγκεντρωθούν οι εργασίες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, έτσι θα μπορέσει η Ελληνική κυβέρνηση να τους παράσχει το οξυγόνο που χρειάζονται, υπό μορφή δανείου.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα μελετήσει τις νομοτεχνικές πτυχές του νέου αυτού τραπεζικού συστήματος. Σημειώνεται επίσης ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου τυγχάνει και της έγκρισης των δανειστών των δύο χωρών.

Εντατικές διαβουλεύσεις για το θέμα ανακεφαλαιοποίησης

Σε μια άλλη εξέλιξη, σε αξιολόγηση προτάσεων, που έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων η Τρόικα, προέβη κατά τη σχεδόν τετράωρη σημερινή συνεδρία του το Εθνικό Συμβούλιο για την Οικονομία, με στόχο την εξεύρεση των τρόπων που μπορούν αυτές οι προτάσεις να εφαρμοστούν στην πράξη, με λιγότερο κόστος για την οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των βασικών θεμάτων επί των οποίων πραγματοποιούν εντατικές διαβουλεύσεις τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την Οικονομία είναι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και πώς στο τέλος της ημέρας το δημόσιο χρέος θα είναι διαχειρίσιμο.

Ασφυκτικά τα περιθώρια 

Από την άλλη για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στενεύουν τα περιθώρια καθώς θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να εξασφαλίσει το πράσινο φως από τη Ρωσική κυβέρνηση, για συμμετοχή της στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος επιστρέφει το βράδυ από την Ελληνική πρωτεύουσα, θα πρέπει επίσης να προωθήσει άμεσα τις εναλλακτικές προτάσεις, που μαζί με το ρωσικό δάνειο θα συμπληρώνουν το ποσό των €7,5δις, που απαιτεί η τρόικα η οποία ξεκαθάρισε ότι μόνο €10δις είναι διατεθειμένη να δανείσει στην Κύπρο.

Στο τραπέζι έξι εναλλακτικές προτάσεις 

Δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι ιδιωτικοποιήσεις των Ημικρατικών Οργανισμών σε χρονικό πλαίσιο μέχρι το 2016, με την υποχρέωση που έλαβε η Κυβέρνηση να καταθέσει σχέδια το συντομότερο δυνατόν.
Αλλά και η κρατικοποίηση των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων των Ημικρατικών Οργανισμών και των τραπεζών που θα πάρουν κρατική στήριξη.

Αύξηση του Εταιρικού Φόρου από 10% σε 12,5%, παρά το ότι η Κυβέρνηση σε αντίθεση με την τρόικα, εκτιμά ότι από το συγκεκριμένο μέτρο δεν πρόκειται να προκύψουν έσοδα, απεναντίας ελλοχεύει ο κίνδυνος να πληγούν τυχόν νέες καταθέσεις.

Βέβαιη θεωρείται και η αύξηση του Φόρου Άμυνας στους τόκους από καταθέσεις από 15% μέχρι 30% από την οποία αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία €140εκ
Στη πλάστιγγα βρίσκεται και το μέτρο για αύξηση Φόρου Εισοδήματος από 35% σε 40% (για εισοδήματα άνω των €120.000).

Στη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών Μιχ. Σαρρής

Πρόσκληση να μεταβεί στη Μόσχα τις επόμενες ημέρες έλαβε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Σαρρής θα συζητήσει το ενδεχόμενο και τους τρόπους συμμετοχής της Ρωσίας στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου.
Συναφές είναι και το θέμα της παράτασης αποπληρωμής του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, που δόθηκε στην Κύπρο και η μείωση του επιτοκίου του στο 2,5%.


Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

FT: Ο Αναστασιάδης θα ζητήσει 2 δις από την Ελλάδα

Βουλή: Καθυστέρησε η κατάθεση των προϋπολογισμών των ημικρατικών

Το Μνημόνιο πρέπει να κλείσει σε 9 ημέρες - Διαβάστε στο newsit το λόγο


   Διαδώστε αυτό το άρθρο