What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

11.03.2013 | 23:02
Τελευταία ενημέρωση: 12.03.2013 | 06:20

Ντάουνερ: Υπάρχει ελπίδα στο Κυπριακό

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Υπάρχει ελπίδα για λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, συστήνοντας υπομονή ως προς τις εξελίξεις τους επόμενους λίγους μήνες ή χρόνια. Ο κ. Ντάουνερ μιλούσε κατά τη διάρκεια διάλεξης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, λίγες ώρες αφότου αφίχθη στην Κύπρο και ενόψει των επαφών του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. 

 Το θέμα της ομιλίας του κ. Ντάουνερ αφορούσε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των Ηνωμένων Εθνών, παρόλα αυτά μεγάλο μέρος των ανφορών του και των ερωτήσεων τυο κοινού περιστράφηκαν γύρω από το Κυπριακό.
Ερωτηθείς για την άποψή του αναφορικά με τον ρόλο του ΟΗΕ στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η εμπλοκή των ΗΕ στην Κύπρο είναι μακροχρόνια και πολυεπίπεδη. Αφού αναφέρθηκε στον ειρηνευτικό ρόλο της UNFICYP, μίλησε για το Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας ότι μέσω των ψηφισμάτων για το Κυπριακό, έχει δώσει το πλαίσιο της επίλυσης του προβλήματος, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια ιθαγένεια, διεθνή προσωπικότητα και κυριαρχία και με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται από τα ψηφίσματα του οργανισμού.

Είπε παράλληλα ότι η διαδικασία των συνομιλιών είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και ότι επαφίεται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εξεύρουν μια λύση. Συμπλήρωσε ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προσπάθησε για λύση μαζί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και μετέπειτα με τον κ. Έρογλου, όπως προσπάθησαν και οι προκάτοχοί του, αλλά δεν τα κατάφεραν. Συμπλήρωσε ότι αύριο θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να ακούσει τί έχει να πει.
Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα ΗΕ δεν θέλουν να επιβάλουν κάποιο σχέδιο λύσης στην Κύπρο, ενώ αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι αποτέλεσε ένα σχέδιο λύσης στο οποίο κατέληξαν ευφυείς άνθρωποι, το οποίο όμως καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του κόσμου, άρα δεν ήταν καλό. Είπε ότι ο ίδιος, από την πολυετή εμπειρία του ως πολιτικός αντιλαμβάνεται ότι όταν το 76% του κόσμου καταψηφίζει κάτι, το ποσοστό αυτό αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία.

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είναι σημαντικό να δει κανείς τις λεπτομέρειες και κυρίως τα σημεία στα οποία οι δύο πλευρές διαφωνούν ριζικά μεταξύ τους. Είπε ότι υπάρχουν και πολλά σημεία στα οποία υπάρχει συμφωνία, όμως ανέφερε ότι σε θέματα όπως η εκ περιτροπής προεδρία, ο αριθμός των εποίκων, τα όρια των συνιστούντων κρατών και στο περιουσιακό,υπάρχουν πραγματικές δυσκολίες και διαφωνίες.
Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα στο Κυπριακό, διαφορετικά δεν θα έκανε αυτή τη δουλειά. «Υπάρχει ελπίδα. Ξέρω ότι χρειάστηκε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Όμως υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει μια πιθανότητα εδώ. Και ας δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στους επόμενους λίγους μήνες», είπε.

Σε ερώτηση αναφορικά με την αμεροληψία των αξιωματούχων του ΟΗΕ και κατά πόσον αυτό το θέμα συμβάλλει στην αποτυχία του οργανισμού σε διάφορες περιπτώσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είναι λάθος να γίνεται κριτική στο προσωπικό του ΟΗΕ. Ανέφερε ότι ο ίδιος γνώρισε έως τώρα τρεις ΓΓ του οργανισμού και πρόσθεσε ότι δεν έχει την εντύπωση ότι οι ίδιοι υπήρξαν προκατειλημμένοι. Παράλληλα αναφέρθηκε στην διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας και είπε ότι είναι τα μέλη του που παίρνουν τις αποφάσεις. «Η δύναμη ή η αδυναμία των ΗΕ καθορίζεται από τα μέλη του, όχι από το προσωπικό του», είπε.

ατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι η ιδέα γύρω από το ρόλο του ΟΗΕ είναι ότι η επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ εθνών θα έπρεπε να διευθετείται με βάση το διεθνές δίκαιο και να γίνεται με ειρηνικό τρόπο. Είπε ότι ο ΟΗΕ ιδρύθηκε σε μια εποχή, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η επικρατούσα άποψη των ιδρυτών του ήταν ο ιδεαλισμός. Ακολούθως αναφέρθηκε στις ιστορικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, λέγοντας ότι υπήρξε πόλωση, η οποία οδήγησε στο να μένει ο ΟΗΕ άπραγος σε μια σειρά από παγκόσμια συμβάντα.

Μίλησε για αποτυχίες του διεθνούς οργανισμού στην αντιμετώπιση σημαντικών εξελίξεων και συμβάντων, όπως η κατάσταση στη Σομαλία και τη Ρουάντα, ενώ χαρακτήρισε ως εξαίρεση την επιτυχή εμπλοκή του οργανισμού στην διαχείριση του Πολέμου της Κορέας. Θετική χαρακτήρισε επίσης την συμβολή του ΟΗΕ στις εξελίξεις στο Ανατολικό Τιμόρ.
Ο κ. Ντάουνερ είπε στο σημείο αυτό ότι και η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο αποτελεί επίσης ένα επιτυχημένο παράδειγμα (success story), καθώς αν και δεν λύθηκε το Κυπριακό, η παρουσία της UNFICYP συνέβαλε τα μέγιστα στη διατήρηση μιας «μη ικανοποιητικής ειρήνης», προσθέτονατς πως στο νησί επικρατεί ειρήνη και οι άνθρωποι δεν σκοτώνονται.

Συμπλήρωσε ότι παρόλα αυτά το Κυπριακό δεν έχει λυθεί και πρόσθεσε ότι τόσο ό ίδιος, όσο και τα ΗΕ πιστεύουν ότι θα έπρεπε να λυθεί.
Ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να μεταρρυθμιστεί ο ΟΗΕ και ιδιαίτερα η σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς, όπως είπε, η άποψη του ΓΓ του οργανισμού και άλλων αξιωματούχων είναι ότι το ΣΑ αντικατοπτρίζει τους νικητές του Β’ ΠΠ αλλά όχι τον τρόπο με τον οποίο ο σημερινός κόσμος έχει αλλάξει.

Όπως είπε, ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ απουσιάζουν μεγάλες πληθυσμιακά και οικονομικά χώρες, όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Ιαπωνία και η Γερμανία, ενώ ανέφερε ότι η ΕΕ υπερεκπροσωπείται. Είπε ακόμη ότι για να είναι επιτυχής στον ρόλο του, ο ΟΗΕ θα πρέπει να συμβαδίζει με την εποχή του. «Κάθε οργανισμός για να είναι πετυχημένος, πρέπει να είναι προοδευτικός» ανέφερε ο κ. Ντάουνερ.

Εξάλλου, απευθυνόμενος σε αγγλόγλωσση κυπριακή εφημερίδα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι πληρώνεται από τον ΟΗΕ για τις υπηρεσίες του μόνο όταν δουλεύει, ενώ είπε ότι αυτό δεν συμβαίνει όταν μεσολαβούν μεγάλα διαστήματα ηρεμίας στο Κυπριακό, όπως πρόσφατα λόγω των προεδρικών εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πιθανή για τον Ταλάτ η επανέναρξη των συνομιλιών τον Σεπτέμβριο

Έρογλου: Έναρξη διαπραγματεύσεων το συντομότερο

Ερχάν Ερτζίν: Ο νέος διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς

   Διαδώστε αυτό το άρθρο