What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

12.03.2013 | 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 12.03.2013 | 23:49

Δίκη Μαρί: Κατακεραύνωσε Δημήτρη Χριστόφια και Γεώργιο Γεωργιάδη ο Παπακώστας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Τον αποκλειστικό χειρισμό του θέματος αλλά και την τελική απόφαση για την τύχη του φορτίου είχε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
- Η ημιμάθεια και η άκρατη φιλοδοξία Γεωργιάδη προκάλεσαν την καταστροφική έκρηξη της 11ης Ιουλίου.
- Πυρά ευθυνών εξαπολύει και εναντίον των στρατιωτικών

Στην γραπτή του απολογία που ανέγνωσε σήμερα ο πρώην Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λάρνακα για την πολύκροτη υπόθεση, υπέδειξε ως ένα εκ των υπευθύνων για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού ήταν αυτός που είχε τον αποκλειστικό χειρισμό του θέματος αλλά και την τελική απόφαση για την τύχη που θα ακολουθούσε το φορτίο του πλοίου Monchegorsk μετά και την κατάσχεση του από τις Κυπριακές Αρχές.

Η διατήρηση των διεθνών σχέσεων της Κύπρου επηρέαζε την τύχη του φορτίου

Όπως αναφέρεται στην απολογία του ο Παπακώστας παρά τις δικές του προσωπικές ανησυχίες ως προς την εξεύρεσης λύσης για την απαλλαγή του φορτίου, τις οποίες μάλιστα υπέβαλλε ενώπιον του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας ο ίδιος ο πρόεδρος ενεργούσε και έπαιρνε αποφάσεις για την τύχη του φορτίου με γνώμονα τις πολιτικές σχέσεις της Κύπρου με χώρες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η απόφαση της εκφόρτωσης και αποθήκευσης του φορτίου στην Κύπρο αλλά και η διατήρηση του όλον αυτό τον καιρό, αφορούσε θέμα κυβερνητικής πολιτικής, υπό την άμεση και ενεργό εμπλοκή του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διατήρηση των διεθνών σχέσεων της Κύπρου με κράτη που δεν ήθελε η Κυπριακή Δημοκρατία να έλθει σε αντιπαράθεση».

Ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης παραπλάνησε τους πάντες με την δήλωση του ότι η πυρίτιδα αναφλέγεται αλλά δεν εκρήγνυται

Αναφερόμενος στον Συνταγματάρχη Γεώργιο Γεωργιάδη, ο Κώστας Παπακώστας μίλησε με σκληρή γλώσσα χαρακτηρίζοντας τον ημιμαθή και φιλόδοξο. Όπως είπε «η καταστροφική έκρηξη της11ης Ιουλίου ήταν ένα τραγικό ατύχημα που το προκάλεσε η ημιμάθεια και η άκρατη φιλοδοξία ενός ανθρώπου που, ως εκ της θέσεως του, ως εμπειρογνώμονας παραπλάνησε όλους μας (στρατιωτικούς, λειτουργούς του ΥΠΑΜ και πυροσβέστες), μη εξαιρουμένων και αξιωματικών της Ναυτικής Βάσης εμμένοντας στην άποψη του ότι η πυρίτιδα αναφλέγεται αλλά δεν εκρήγνυται». Τον κατηγόρησε μάλιστα ανοιχτά ότι προσπαθεί με έκδηλο τρόπο να αποσείσει τις ευθύνες που του αναλογούν στην όλη υπόθεση με ψέματα παρά το γεγονός ότι αυτός ήταν ο αποκλειστικός υπεύθυνος του φορτίου ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου προσωπικά και απαγόρευε την ανάμειξη οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας ή οποιουδήποτε άλλου.

Αναφερόμενος στην σύσκεψη της 5ης Ιουλίου 2011στο ΥΠΑΜ, ο κατηγορούμενος σε ερώτηση του προς τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη εάν υπάρχει πιθανότητα το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο να αποτελέσει κίνδυνο για τα υπόλοιπα η απάντηση του δεύτερου ήταν ότι «πιθανόν να έγινε εσωτερική έκρηξη αλλά δεν αποτελεί περαιτέρω κίνδυνο για τα υπόλοιπα εμπορευματοκιβώτια καθότι τα αέρια έχουν ήδη εκτονωθεί και εξάλλου η πυρίτιδα καίγεται και δεν εκρήγνυται».
Μάλιστα στην ίδια σύσκεψη ο τέως ΥΠΑΜ, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος συμφωνούσε με την πλέον ενδεδειγμένη λύση υπό τις περιστάσεις, που ήταν η καταστροφή της πυρίτιδας εντούτοις δεν είχε την εξουσία να δώσει μια τέτοια έγκριση αφού αρμόδιος για μια τέτοια απόφαση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τέλος δεν παρέλειψε να ρίξει ευθύνες και στους στρατιωτικούς λέγοντας ότι «κανένας από τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ή και την ηγεσία της Ε.Φ έκαμε ορθή εκτίμηση του κινδύνου και κανένας ειδικός δεν προέβλεψε τις συνέπειες μιας καταστροφικής έκρηξης».

Τα παιχνίδια της μοίρας

Με βουρκωμένα μάτια ο πρώην Υπουργός και 2οςκατηγορούμενος για την φονική έκρηξη, καταλήγοντας στην κατάθεση - απολογία του και εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων αποκάλυψε ότι από την μέρα της 11ηςΙουλίου 2011 βιώνει μαζί με αυτούς τα ίδια συναισθήματα αφού και αυτός είναι στην ίδια θέση νιώθοντας τον πόνο τους μετά και τον τραγικό θάνατο της κόρης του στις 11 Ιουλίου 1996 κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων της στο Αστυνομικό Σώμα.

Της απολογίας του 2ου κατηγορουμένου προηγήθηκε η αντεξέταση του 1ου κατηγορουμένου Μάρκου Κυπριανού από την Κατηγορούσα Αρχή για τέταρτη συνεχή μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δίκη Μαρί - Κόλαφος ο Μάρκος Κυπριανού στην απολογία του

«Επτασφράγιστο» έγγραφο κατατέθηκε στη δίκη για το Μαρί

Δίκη Μαρί: Εξοργισμένος ο Μάρκος Κυπριανού με τη στάση της Κατηγορούσας Αρχής

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γνωμάτευση-«χαστούκι» Κληρίδη για τα προεκλογικά έξοδα - «Αναβρασμός» στα επιτελεία για το πλαφόν 1 εκατ. ευρώ
  2. ΕΤΥΚ: «Απαράδεκτη η δήλωση του ΥΠΟΙΚ»
  3. Αντιδράσεις και απαντήσεις για τα συμβόλαια καταναγκασμού ηθοποιών του ΘΟΚ να περιοδεύουν στα κατεχόμενα [vid]
  4. Στα άκρα ΗΠΑ – Τουρκία! Στην αστυνομία αξιωματούχος του FBI
  5. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
  6. Πρόεδρος ΚΟΑ: Επιτηρητές ασφαλείας έκαναν πως δεν έβλεπαν τι έμπαινε στο Τσίρειο - Έπρεπε να διακοπεί το παιχνίδι!