What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ· ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ· ΚΟΜΑΝΤΟΣ·

INFO

13.03.2013 | 19:41
Τελευταία ενημέρωση: 13.03.2013 | 19:59

Τα καυτά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής - Ερωτηματικά για το αν θα συζητηθεί το ζήτημα της Κυπριακής οικονομίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας σε συνδυασμό με τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης είναι το βασικό θέμα που θα απασχολήσει τους 27 ηγέτες της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής στις 14 και 15 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Τους 27 ηγέτες θα διαδεχθούν οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα συζητήσουν, σε ένα έκτακτο συμβούλιο, σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του όμως ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε πως "Κάποιοι θα ήθελαν αυτό το ζήτημα (Κύπρος) να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής" αλλά διευκρίνισε ότι "το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη και ούτε αποτελεί ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης", χωρίς ωστόσο πάντως να αποκλείει το ενδεχόμενο το θέμα της Κύπρου να θιγεί στο περιθώριο των συναντήσεων της Συνόδου Κορυφής.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, στην προ των Συνόδων Κορυφής καθιερωμένη επιστολή του προς τους 27, το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά παράδοση αφιερωμένο στην οικονομική κατάσταση της ΕΕ, σκοπό έχει τη χάραξη πολιτικών κατευθύνσεων για τους επόμενους μήνες. Ο Χ. Ρόμπαϊ τονίζει πως —δεδομένης της οικονομικής ύφεσης το 2012 και της σημερινής στασιμότητας της οικονομικής δραστηριότητας— δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης και ως εκ τούτου οι προσπάθειες για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας πρέπει να συνεχιστούν. Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ θα πρέπει να μετατραπούν σε τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας με συγκεκριμένα αποτελέσματα, δίνοντας έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης των νέων.

Σύμφωνα με την επιστολή Ρόμπαϊ, την πρώτη ημέρα της Συνόδου το βασικό θέμα που θα απασχολήσει τους 27 είναι ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. «Πρέπει να δώσουμε κατευθύνσεις για τις εθνικές οικονομικές πολιτικές, με προοπτική την εφαρμογή της Στρατηγικής για την Ευρώπη 2020», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ρόμπαϊ.

Την ίδια ημέρα, μετά το δείπνο εργασίας των 27, στις 23:00 (ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσουν οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης προκειμένου να καταγράψουν την οικονομική κατάσταση στις χώρες του ευρώ, παρουσία των Προέδρων της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα κάνει μια σύντομη ενημέρωση για την προετοιμασία της Συνόδου της Ομάδας των Οκτώ (G8) τον προσεχή Ιούνιο. Στη συνέχεια οι 27 θα εξετάσουν τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της τακτικής ανταλλαγής απόψεων για τους στρατηγικούς εταίρους. Πρόκειται για μια ανοιχτή συζήτηση, χωρίς επίσημα συμπεράσματα, σημειώνει ο Χ. Ρόμπαϊ.

Εξάλλου, στις 15 Μαρτίου και 18:00 (ώρα Ελλάδας), μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup με θέμα την Κύπρο. Οι 17 υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναζητήσουν λύση για τη βιωσιμότητα του Κυπριακού χρέους. Ενδέχεται επίσης να συμφωνήσουν στο πρόγραμμα στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό το φως της προόδου που έχει σημειώσει η Λευκωσία, σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος. Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα της καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, το Eurogroup έχει αποφασίσει τη σύσταση μιας ανεξάρτητης αρχής, με τη συμμετοχή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Moneyval και ιδιωτικής εταιρείας.

Αξιωματούχος της ΕΕ, ανέφερε ότι δεν θα συζητηθεί το θέμα της Κύπρου στη Σύνοδο της Ευρωζώνης την Πέμπτη το βράδυ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν θα αναμιχθούν στις λεπτομέρειες του Κυπριακού προγράμματος στήριξης».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η αυριανή Σύνοδος της Ευρωζώνης, έχει προγραμματιστεί από το Δεκέμβριο και δεν αφορά ειδικά στην Κύπρο.

Πηγή: Newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σόιμπλε: Το αίτημα της Κύπρου για οικονομική βοήθεια δεν θα συζητηθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Σόιμπλε: Δεν είναι εύκολο να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου

Γερμανικός "αέρας" αισιοδοξίας - Οριστικό όχι στο κούρεμα, μπορούμε και χωρίς ΔΝΤ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο