What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

14.03.2013 | 11:18
Τελευταία ενημέρωση: 14.03.2013 | 11:26

Μύθοι και αλήθειες για τo κάπνισμα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ακόµα καπνίζεις! Ή προσπαθείς να το κόψεις… Ή καπνίζεις ελαφρά τσιγάρα ή ένα-δύο περιστασιακά, πιστεύοντας ότι έτσι κάνεις λιγότερο κακό στην υγεία σου.  

Μην έχεις αυταπάτες. Όσο περισσότερα γνωρίζεις για τον «άσπονδο» φίλο σου τόσο πιο πιθανό είναι να τον ξεριζώσεις από τη ζωή σου για πάντα.

Το κάπνισµα λίγων τσιγάρων ημερησίως είναι ασφαλές
Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα τσιγάρων που μπορεί να καπνίζει κάποιος αποκλείοντας τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος. Εκτός από καρκίνο, το κάπνισµα, ακόµα και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές και πνευµονολογικές παθήσεις. Μελέτη στις ΗΠΑ τονίζει ότι µόνο όσοι κόβουν το κάπνισµα ή όσοι δεν καπνίζουν καθόλου έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύµονα.

Η μόνη λοιπόν ασφαλής πρακτική είναι η πλήρης και οριστική διακοπή του τσιγάρου.
Μύθος
Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα τσιγάρων που µπορεί να καπνίζει κάποιος αποκλείοντας τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσµατος. Εκτός από καρκίνο, το κάπνισµα, ακόµα και σε µικρές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές και πνευµονολογικές παθήσεις. Μελέτη στις ΗΠΑ τονίζει ότι µόνο όσοι κόβουν το κάπνισµα ή όσοι δεν καπνίζουν καθόλου έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύµονα. Η μόνη λοιπόν ασφαλής πρακτική είναι η πλήρης και οριστική διακοπή του τσιγάρου.Τα ελαφρά τσιγάρα ,μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου
Μύθος
Υπάρχει η αντίληψη ότι το κάπνισµα τσιγάρων µε χαµηλή περιεκτικότητα σε πίσσα µειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Μελέτες στις ΗΠΑ όµως καταρρίπτουν αυτό το μύθο, τονίζοντας ότι για τους καπνιστές ο κίνδυνος είναι υψηλός, και μάλιστα ο ίδιος για όλους, είτε καπνίζουν τσιγάρα µε πολύ χαμηλή είτε µε μέση περιεκτικότητα σε πίσσα. Όσοι καπνίζουν ελαφρά τσιγάρα καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα ημερησίως , εισπνέοντας μεγαλύτερη ποσότητα καπνού, την οποία και κρατούν περισσότερη ώρα στους πνεύμονες.

Τα άλλα είδη καπνού δεν είναι τόσο βλαπτικά
Μύθος
Όλες οι μορφές καπνού είναι βλαπτικές. Στριφτό, πίπα, πούρο, τσιγάρο βλάπτουν το ίδιο. Η έκθεση στον καπνό µε οποιοδήποτε τρόπο και µέσο ευθύνεται για το ένα τρίτο όλων των μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στόματος, του φάρυγγα, του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης.

Ένα τσιγάρο την ηµέρα µπορεί ακόµα και να ωφελεί
Μύθος
Το κεντρικό νευρικό σύστηµα προσαρμόζεται πολύ γρήγορα στη χρήση της νικοτίνης µε αποτέλεσµα ο εγκέφαλος να μαθαίνει να δραστηριοποιείται µε µια ορισµένη δόση την ηµέρα, η οποία όµως µε το πέρασµα του χρόνου αυξάνεται. Αυτό σηµαίνει ότι µε τον καιρό ο καπνιστής έχει ανάγκη όλο και περισσότερη νικοτίνη και άρα να καπνίσει περισσότερα τσιγάρα. Είναι σχεδόν αδύνατο λοιπόν να μείνει στο ένα, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει επιστημονική γνώση που να επιβεβαιώνει ότι ένα τσιγάρο την ημέρα δεν βλάπτει.

Το τσιγάρο βλάπτει περισσότερο τις γυναίκες
Αλήθεια
Ο καρκίνος του πνεύμονα την τελευταία δεκαετία φαίνεται να γίνεται γυναικεία υπόθεση. Οι γυναίκες σήµερα αποτελούν το 50% των νέων περιπτώσεων που ανιχνεύονται ετησίως και το ποσοστό αυτό έχει ανοδική τάση. Επίσης οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες καπνίστριες διατρέχουν µμεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα σε σχέση µε τους άντρες. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα περιστατικά θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα είναι περισσότερα από αυτά του καρκίνου του µαστού στον γυναικείο πληθυσμό.

Το τσιγάρο διασφαλίζει αδύνατη σιλουέτα
Μύθος
Δεν υπάρχει καµία απολύτως ένδειξη ότι το κάπνισµα προκαλεί απώλεια βάρους. Πόσοι από εσάς έχετε πρόβλημα βάρους ενώ είστε καπνιστές και πόσοι έχετε χάσει κιλά απλώς επειδή είστε καπνιστές;
Η αντίληψη αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι όσοι διακόπτουν το κάπνισµα µπορεί να αυξήσουν το βάρος τους κατά 5 κιλά περίπου, τα οποία σταδιακά µπορούν να χάσουν τους επόµενους µήνες. Για το λόγο αυτό είναι σκόπιµο κατά την προσπάθεια διακοπής καπνίσµατος το άτοµο να υποστηρίζεται από διαιτολόγο ή να προσέχει τη διατροφή του.

Ο καλύτερος τρόπος για να κόψεις το τσιγάρο είναι να µειώσεις σταδιακά τον αριθµό τους
Μύθος
Έχει αποδειχτεί ότι µόνο ένας στους δέκα καταφέρνει να κόψει το τσιγάρο µόνος του. Ένα τσιγάρο μάλιστα αρκεί για να γυρίσει ο πρώην καπνιστής πίσω στο πακέτο. Ο καλύτερος τρόπος για να κόψεις το κάπνισµα είναι να απευθυνθείς σε κέντρο διακοπής καπνίσµατος, αφού η στατιστική δείχνει ότι η οργανωµένη υποστήριξη αυξάνει σηµαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας για διακοπή του καπνίσµατος.

Αν καπνίζεις τσιγάρα για πολλά χρόνια, η ζηµιά έχει γίνει, οπότε δεν υπάρχει λόγος να το κόψεις
Μύθος
Ο ανθρώπινος οργανισµός έχει τη μοναδική ικανότητα να επιδιορθώνει τον εαυτό του. Ακόµα κι αν κάποιος είναι καπνιστής για δεκαετίες, το ανοσολογικό του σύστηµα μπορεί να διορθώσει κάποιες από τις βλάβες που έχουν προκληθεί εφόσον σταματήσει να εκτίθεται στη βλαπτική επίδραση του καπνού. Επίσης η έγκαιρη διακοπή εμποδίζει την επιπλέον βλάβη και µμειώνει τον κίνδυνο εµφάνισης άλλων νόσων που σχετίζονται µε το κάπνισµα όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Όταν ένας καπνιστής σταματήσει το κάπνισµα, ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο µμειώνεται κατά 33% ανά δεκαετία, ενώ την τρίτη δεκαετία ελαχιστοποιείται. Επομένως όσο νωρίτερα πάρει κανείς την απόφαση να κόψει το τσιγάρο τόσο νωρίτερα θα ωφεληθεί από αυτή την πρωτοβουλία.

Δεν παθαίνουν όλοι οι καπνιστές καρκίνο του πνεύμονα λόγω τσιγάρου
Αλήθεια
Μόνο ένας καπνιστής στους δέκα θα νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα. Δεν είναι όμως ο καρκίνος του πνεύμονα η μόνη θανατηφόρα νόσος που σχετίζεται µε το κάπνισµα. Είναι εξίσου αλήθεια ότι οι 8 στους 10 καπνιστές υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται άµεσα ή έμµεσα µε το κάπνισµα, δηλαδή άλλες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.

Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου βλάπτει ακόµα κι αν κάποιος δεν είναι καπνιστής
Αλήθεια
Έχει παρατηρηθεί ότι ένας µη καπνιστής που συμβιώνει µε καπνιστή έχει 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση µε τον γενικό πληθυσμό. Ανάλογα επιβαρυντικά αποτελέσµατα έχουν διαπιστωθεί και για τους µη καπνιστές που εργάζονται σε περιβάλλον καπνιστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Ένας απίθανος τρόπος για να ρίξετε τη χοληστερίνη

Μόλις δείτε το βίντεο αυτό δεν θα ξανακαπνίσετε. Video


 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αλήθειες και ψέμματα για τη νηπιαγωγό που βασάνιζε με βελόνες παιδάκια στο Πεκίνο!
  2. Το κάπνισμα και το αλκοόλ μας γερνούν πριν από τη ώρα μας…
  3. Στύση στον άνδρα: 10 αλήθειες που δύσκολα θα πιστέψετε [vid]
  4. Κάπνισμα: Πότε καθαρίζουν οι πνεύμονες από την στιγμή που κόβετε το τσιγάρο
  5. Μέγεθος πέους: Διαβάστε 8 αλήθειες που δεν φαντάζεστε…
  6. Λευκωσία: Μεγάλη επιχείρηση πάταξης της εγκληματικότητας - Κόπηκαν πρόστιμα για κάπνισμα